Έντυπη Έκδοση

*ΟΟΣΑ

Επιβράδυνση στο +2,3% κατά το β' τρίμηνο προβλέπει για G7

Επιβράδυνση της ανάπτυξης στις 7 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου βλέπει για το τρέχον εξάμηνο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στις «ενδιάμεσες» εκτιμήσεις του που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών του G7 στο α' και το β' τρίμηνο του 2010 σε 1,9% και 2,3%, αντίστοιχα, από 3,7% στο δ' τρίμηνο του 2009.

Η επιβράδυνση αυτή αντικατοπτρίζει, σύμφωνα πάντα με τον οργανισμό, την αρνητική επίδραση που θα έχουν στην οικονομική δραστηριότητα μια σειρά από παράγοντες, όπως η εξασθένηση της στήριξης που προσέφεραν στην ανάπτυξη η αναπλήρωση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων, τα δημοσιονομικά πακέτα, που αποσύρονται σταδιακά από τις κυβερνήσεις, και η ιδιωτική ζήτηση, που πλήττεται από την αργή πιστωτική επέκταση και τη συνεχιζόμενη αδυναμία της αγοράς εργασίας.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στις ΗΠΑ σε σχέση με τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης και την Ιαπωνία. Συγκεκριμένα βλέπει την αμερικανική ανάπτυξη στο 2,4% το α' τρίμηνο του 2010 και στο 2,3% το β' ύστερα από το εκρηκτικό 5,6% του δ' τριμήνου του 2009. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις του οργανισμού για την Ιαπωνία είναι 1,1% και 2,3% έναντι ανάπτυξης 3,8% στο δ' τρίμηνο του 2009.

Με +1,9% οι 3 Ευρωπαίοι

Οσον αφορά την ευρωζώνη και πιο συγκεκριμένα τις 3 μεγαλύτερες οικονομίες της (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) που αποτελούν μέλη του G7 οι προβλέψεις είναι λιγότερο αισιόδοξες.

Προβλέπει συγκεκριμένα ότι η ανάπτυξη και των τριών θα προσεγγίσει το 0,9% στο α' τρίμηνο του 2010 και 1,9% στο β' έναντι ανάπτυξης 0,4% στο δ' τρίμηνο του 2009.

Ειδικά για τη Γερμανία εκτιμά ότι θα είναι η μοναδική χώρα του G7 που θα εμφανίσει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης (-0,4%) στο α' τρίμηνο.

Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού Κάρλο Παντοάν προέτρεψε τη γερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω απελευθέρωση του εγχώριου τομέα των υπηρεσιών, τροφοδοτώντας έτσι τις επενδύσεις και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες και συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των ανισορροπιών που παρατηρούνται σήμερα μέσα στην ευρωζώνη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί
Οικονομική κρίση
Σχετικά θέματα: Ανάκαμψη
2,5% μειώθηκε το ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του 2009
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δάνεια
Τα σπρεντ ακουμπάνε τις τράπεζες και τους πελάτες τους
Ανάκαμψη
Επιβράδυνση στο +2,3% κατά το β' τρίμηνο προβλέπει για G7
2,5% μειώθηκε το ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του 2009
Προϋπολογισμός
Κόμισαν γλαύκα ες Αθήνας οι ελεγκτές ΔΝΤ
Μείωση ελλείμματος
ΒΝΡ: Η πειθαρχία θα συρρικνώσει την ανάπτυξη 2,5%
Ασφαλιστικό
Βήχουν τα spreads- αρρωσταίνουν οι συντάξεις
Αυτοκινητοβιομηχανία
Τριπλή συμμαχία στην αυτοκινητοβιομηχανία
Ανενεώσιμες πηγές ενέργειας
Ανανεώσιμες και οι διαφωνίες
Χρηματιστήριο Αθηνών
Νέος γύρος ξεπουλήματος στο Χ.Α. (-2,98%)
Άλλες ειδήσεις
Αλλαγή σε βάρος τους διαπιστώνουν οι επιχειρήσεις του ΕΒΕΘ
Διαφωνούν με την περικοπή του «δώρου» 2 στους 3 επιχειρηματίες