Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ, Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ

Κόμισαν γλαύκα ες Αθήνας οι ελεγκτές ΔΝΤ

Ληξιπρόθεσμα χρέη, φοροδιαφυγή και δαπάνες στο επίκεντρο των κλιμακίων του ΔΝΤ, που ξεσκονίζουν από χθες, και για δύο εβδομάδες, τα κιτάπια του υπουργείου Οικονομικών.

Τέσσερις άντρες συνοδεύουν τη μοναδική γυναίκα από το 11μελές κλιμάκιο του ΔΝΤ που συναντήθηκε χθες με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σπεύδει (πάνω) στο υπουργείο Τέσσερις άντρες συνοδεύουν τη μοναδική γυναίκα από το 11μελές κλιμάκιο του ΔΝΤ που συναντήθηκε χθες με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σπεύδει (πάνω) στο υπουργείο Στόχος να ανακαλύψουν τη μαγική συνταγή που θα πιάσει τη φοροδιαφυγή, θα φέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία και θα περιορίσει τις δαπάνες. Στο επίκεντρο των κλιμακίων «τεχνικής βοήθειας» κατά την επίσημη εκδοχή βρίσκονται «η διαχείριση των φόρων και η δημοσιονομική πολιτική», όπως δήλωσε αμέσως μετά τη χθεσινή πρώτη συνάντησή τους ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που τους υποδέχθηκε μαζί με τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη.

Τα επιδέξια στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έρχονται στην Αθήνα ύστερα από πέντε χρόνια και κατοικοεδρεύουν από χθες στον έβδομο όροφο της οδού Νίκης, εστιάζουν:

* Το μεν πρώτο 6μελές κλιμάκιο, που ασχολείται με το φορολογικό, δίνει έμφαση στη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 30 δισ. ευρώ που λιμνάζουν επί χρόνια στις εφορίες. Οι οφειλέτες βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού σε περίπτωση που αγνοήσουν την πρόσκληση εξόφλησης του χρέους. Οι φορολογικοί έλεγχοι και δη σε ομάδες υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή, καθώς και σε μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο. Υποβοηθητικά των δράσεων αυτών λειτουργούν οι διασταυρώσεις και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Προωθείται το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του πλέον «διεφθαρμένου» υπουργείου, με στόχο να ψηφιστεί στις αρχές του καλοκαιριού και να υλοποιηθεί εντός του έτους.

* Το δεύτερο 5μελές κλιμάκιο ασχολείται με τη δημοσιονομική πολιτική. Από τα γραφεία τους θα περάσουν τα υψηλόβαθμα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να τους ενημερώσουν πλήρως και αναλυτικά για την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού. Στόχος είναι να εντοπιστούν τομείς όπου θα μπορούν να περικοπούν δαπάνες, ενώ βρίσκονται σε αναζήτηση κονδυλίων που μπορεί να καταργηθούν οριστικά. «Παρακολούθηση, έλεγχος και διαφάνεια» είναι οι στόχοι του προϋπολογισμού προγραμμάτων με ορίζοντα το 2012, δήλωνε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, τα στελέχη του ΔΝΤ θα έχουν και πλήρη εικόνα για την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού και δη των δεσμεύσεων της κυβέρνησης βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αναχωρώντας από την Αθήνα θα παραδώσουν τις προτάσεις τους στον υπουργό Οικονομικών.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες συνεδριάζει η Επιτροπή Δημοσιονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, όπου την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζαννιάς και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Παπαδάκης. Η Επιτροπή προετοιμασίας του άτυπου Ecofin, που συνεδριάζει το διήμερο 16-17 Απριλίου, θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων και με τις εκτιμήσεις της Eurostat που θα ανακοινωθούν στις 22 του μήνα για τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί
Κρατικός προϋπολογισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δάνεια
Τα σπρεντ ακουμπάνε τις τράπεζες και τους πελάτες τους
Ανάκαμψη
Επιβράδυνση στο +2,3% κατά το β' τρίμηνο προβλέπει για G7
2,5% μειώθηκε το ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του 2009
Προϋπολογισμός
Κόμισαν γλαύκα ες Αθήνας οι ελεγκτές ΔΝΤ
Μείωση ελλείμματος
ΒΝΡ: Η πειθαρχία θα συρρικνώσει την ανάπτυξη 2,5%
Ασφαλιστικό
Βήχουν τα spreads- αρρωσταίνουν οι συντάξεις
Αυτοκινητοβιομηχανία
Τριπλή συμμαχία στην αυτοκινητοβιομηχανία
Ανενεώσιμες πηγές ενέργειας
Ανανεώσιμες και οι διαφωνίες
Χρηματιστήριο Αθηνών
Νέος γύρος ξεπουλήματος στο Χ.Α. (-2,98%)
Άλλες ειδήσεις
Αλλαγή σε βάρος τους διαπιστώνουν οι επιχειρήσεις του ΕΒΕΘ
Διαφωνούν με την περικοπή του «δώρου» 2 στους 3 επιχειρηματίες