Έντυπη Έκδοση

Αλλαγή σε βάρος τους διαπιστώνουν οι επιχειρήσεις του ΕΒΕΘ

Αλλαγή συμπεριφοράς και πιστωτικής πολιτικής εκ μέρους ξένων προμηθευτών διαπιστώνουν τελευταία αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις εξαιτίας των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Από την Ερευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Νομού Θεσσαλονίκης («Βαρόμετρο ΕΒΕΘ»), που διεξήγαγε τον Μάρτιο το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, προκύπτει πως το 40% των επιχειρήσεων είδαν να αλλάζει απέναντί τους η πιστωτική πολιτική των ξένων προμηθευτών με μόνο επιχείρημα ότι... είναι ελληνικές. Η αλλαγή συμπεριφοράς «μεταφράζεται» σε: μείωση του χρόνου πίστωσης (για το 56% των ερωτηθέντων), αυξημένες απαιτήσεις σε μετρητά και εγγυήσεις (για το 46% και 32% αντίστοιχα), απαίτηση μεγαλύτερων προκαταβολών (για το 43%), συμφωνία υλοποίησης παραγγελιών μόνο τμηματικά (για το 8%) και αρνούνται να συνεργαστούν με ελληνικές επιχειρήσεις (5%).

Ετσι, ο δείκτης που αναφέρεται στις απόψεις επιχειρηματιών για την ανταγωνιστικότητά τους στο εξωτερικό έπεσε τον Μάρτιο στο -20 από -2 που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2009 και -3 τον περσινό Μάρτιο.

Κατά τον κ. Μπακατσέλο, οι μήνες που έρχονται θα είναι πιο δύσκολοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Εκτιμά πως στο προσεχές διάστημα πολλές επιχειρήσεις, μέλη του ΕΒΕΘ, θα καταφύγουν στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και μάλιστα θα είναι περισσότερες από 25-30 που υπολόγιζε τον Φεβρουάριο.

Κωδικοποιώντας άλλα ευρήματα της έρευνας παρατήρησε πως «... ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαφαίνεται μια τάση ανάκαμψης των προσδοκιών, στη χώρα μας και στην περιοχή μας ειδικότερα διαφαίνεται μια τάση επιδείνωσης και αυτό αφορά τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δάνεια
Τα σπρεντ ακουμπάνε τις τράπεζες και τους πελάτες τους
Ανάκαμψη
Επιβράδυνση στο +2,3% κατά το β' τρίμηνο προβλέπει για G7
2,5% μειώθηκε το ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του 2009
Προϋπολογισμός
Κόμισαν γλαύκα ες Αθήνας οι ελεγκτές ΔΝΤ
Μείωση ελλείμματος
ΒΝΡ: Η πειθαρχία θα συρρικνώσει την ανάπτυξη 2,5%
Ασφαλιστικό
Βήχουν τα spreads- αρρωσταίνουν οι συντάξεις
Αυτοκινητοβιομηχανία
Τριπλή συμμαχία στην αυτοκινητοβιομηχανία
Ανενεώσιμες πηγές ενέργειας
Ανανεώσιμες και οι διαφωνίες
Χρηματιστήριο Αθηνών
Νέος γύρος ξεπουλήματος στο Χ.Α. (-2,98%)
Άλλες ειδήσεις
Αλλαγή σε βάρος τους διαπιστώνουν οι επιχειρήσεις του ΕΒΕΘ
Διαφωνούν με την περικοπή του «δώρου» 2 στους 3 επιχειρηματίες