Έντυπη Έκδοση

ΒΝΡ: Η πειθαρχία θα συρρικνώσει την ανάπτυξη 2,5%

Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος πιθανόν να έχει μεγαλύτερη επίπτωση στην οικονομία της Ελλάδας και άλλων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης απ' ό,τι προβλέπουν τα παραδοσιακά μοντέλα, τονίζει η γαλλική τράπεζα ΒΝΡ Paribas.

Αν τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, εκτιμά, υλοποιηθούν πλήρως θα συρρικνώσουν το ελληνικό ΑΕΠ κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2010 (έναντι 0,8 του ισπανικού και 0,7 του πορτογαλικού), ενώ η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2013.

Επίσης, επισημαίνοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή άλλων χωρών στο παρελθόν ήταν 1% του ΑΕΠ ετησίως για την πρώτη τριετία έναντι πλέον του 3% της Ελλάδας, θεωρεί καθοριστική για την πορεία της οικονομίας την αντίδραση του ιδιωτικού τομέα στην περίοδο αυτής της προσαρμογής.

Αν ο ιδιωτικός τομέας, εξηγεί, περιορίσει τις δαπάνες και το χρέος του, όπως στις Βρετανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ιαπωνία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος πρέπει να συνοδευθεί από μεγάλη μείωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως με συρρίκνωση της εσωτερικής ζήτησης και των εισαγωγών. Στην ακραία περίπτωση που ο ιδιωτικός τομέας δεν βοηθήσει και το βάρος πέσει στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το ΑΕΠ ίσως συρρικνωθεί πάνω από 15% σε Ελλάδα-Πορτογαλία και στο 8% στην Ισπανία.

*Τεχνικά ανεφάρμοστος λόγω έλλειψης υποδομών επιμένουν οι χρηματιστές ότι είναι ο φόρος υπεραξίας που εισάγεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ενώ εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε «λουκέτα» λόγω της αναμενόμενης φυγής επενδυτικών κεφαλαίων στο εξωτερικό. Σε συνέντευξη Τύπου του ΣΜΕΧΑ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλ. Μωραϊτάκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το μέτρο ισχυροποιεί τα τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού, καθώς οι Ελληνες επενδυτές θα προτιμήσουν να μεταφέρουν τους κωδικούς τους σε άλλες χώρες ώστε να μη φορολογούνται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δάνεια
Τα σπρεντ ακουμπάνε τις τράπεζες και τους πελάτες τους
Ανάκαμψη
Επιβράδυνση στο +2,3% κατά το β' τρίμηνο προβλέπει για G7
2,5% μειώθηκε το ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του 2009
Προϋπολογισμός
Κόμισαν γλαύκα ες Αθήνας οι ελεγκτές ΔΝΤ
Μείωση ελλείμματος
ΒΝΡ: Η πειθαρχία θα συρρικνώσει την ανάπτυξη 2,5%
Ασφαλιστικό
Βήχουν τα spreads- αρρωσταίνουν οι συντάξεις
Αυτοκινητοβιομηχανία
Τριπλή συμμαχία στην αυτοκινητοβιομηχανία
Ανενεώσιμες πηγές ενέργειας
Ανανεώσιμες και οι διαφωνίες
Χρηματιστήριο Αθηνών
Νέος γύρος ξεπουλήματος στο Χ.Α. (-2,98%)
Άλλες ειδήσεις
Αλλαγή σε βάρος τους διαπιστώνουν οι επιχειρήσεις του ΕΒΕΘ
Διαφωνούν με την περικοπή του «δώρου» 2 στους 3 επιχειρηματίες