Έντυπη Έκδοση

Τριπλή συμμαχία στην αυτοκινητοβιομηχανία

Γερμανογαλλοϊαπωνική συμμαχία στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, με βασικό στόχο την... οικονομία. Renault - Nissan και Daimler συμφώνησαν χθες να ανταλλάξουν μερίδια και να συνεργαστούν στην ανάπτυξη νέων αυτοκινήτων προσδοκώντας, μεταξύ άλλων, και σε εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ την επόμενη 5ετία.

Οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες συζητούσαν εδώ και μήνες για το ενδεχόμενο μιας συμμαχίας. Η χθεσινή τους απόφαση δείχνει την αυξανόμενη και επείγουσα ανάγκη για οικονομίες κλίμακας, σε έναν κλάδο που ακόμη υποφέρει από την κατάρρευση της ζήτησης. Οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να συνεργαστούν στην παραγωγή ηλεκτρικών και επιβατικών αυτοκινήτων και ελαφρών εμπορικών οχημάτων, καθώς και στην από κοινού ανάπτυξη κινητήρων. Η Daimler, η οποία κατασκευάζει μεταξύ άλλων τη Mercedes και το Smart, ευελπιστεί ότι θα ωφεληθεί από την εξειδίκευση της Renault στα αυτοκίνητα μικρού κυβισμού. Από την πλευρά τους, οι Renault, Nissan, που είναι σύμμαχοι εδώ και 11 χρόνια, φιλοδοξούν να ωφεληθούν από την τεχνογνωσία της Daimler στους κινητήρες.

Εν τω μεταξύ, τεράστιες ζημιές εμφάνισε η πάλαι πότε μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, General Motors. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε χθες ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από την έξοδό της από το καθεστώς χρεοκοπίας στις 10 Ιουλίου έως την 31η Δεκεμβρίου οι ζημιές της έφθασαν τα 4,3 δισ. δολάρια, παρά τη μείωση του προσωπικού της κατά 30%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αυτοκινητοβιομηχανία και εμπόριο αυτοκινήτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δάνεια
Τα σπρεντ ακουμπάνε τις τράπεζες και τους πελάτες τους
Ανάκαμψη
Επιβράδυνση στο +2,3% κατά το β' τρίμηνο προβλέπει για G7
2,5% μειώθηκε το ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του 2009
Προϋπολογισμός
Κόμισαν γλαύκα ες Αθήνας οι ελεγκτές ΔΝΤ
Μείωση ελλείμματος
ΒΝΡ: Η πειθαρχία θα συρρικνώσει την ανάπτυξη 2,5%
Ασφαλιστικό
Βήχουν τα spreads- αρρωσταίνουν οι συντάξεις
Αυτοκινητοβιομηχανία
Τριπλή συμμαχία στην αυτοκινητοβιομηχανία
Ανενεώσιμες πηγές ενέργειας
Ανανεώσιμες και οι διαφωνίες
Χρηματιστήριο Αθηνών
Νέος γύρος ξεπουλήματος στο Χ.Α. (-2,98%)
Άλλες ειδήσεις
Αλλαγή σε βάρος τους διαπιστώνουν οι επιχειρήσεις του ΕΒΕΘ
Διαφωνούν με την περικοπή του «δώρου» 2 στους 3 επιχειρηματίες