Έντυπη Έκδοση

Νέος γύρος ξεπουλήματος στο Χ.Α. (-2,98%)

Σε ελεύθερη πτώση κάτω και από τις 2.000 μονάδες οδηγούν το Χρηματιστήριο της Αθήνας οι αθρόες ρευστοποιήσεις που εκδηλώνονται συντονισμένα σε μετοχές και ομόλογα, φέρνοντας πλέον την ελληνική κεφαλαιαγορά σε οριακό σημείο.

Χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων βρέθηκε και χθες ο Γενικός Δείκτης (REUTERS) Χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων βρέθηκε και χθες ο Γενικός Δείκτης (REUTERS) Με τις απώλειες για τον Γενικό Δείκτη να αγγίζουν το 10% σε μόλις έξι συνεδριάσεις και τις τραπεζικές μετοχές να έχουν χάσει μέχρι και το 15% της αξίας τους, ειδικά το τελευταίο διήμερο που το spread σκαρφαλώνει σε διαδοχικά ιστορικά υψηλά επίπεδα πάνω από το 4%, η Σοφοκλέους δείχνει να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της καθώς όλα δείχνουν ότι προετοιμάζεται για τα χειρότερα.

Η χθεσινή συνεδρίαση έφερε κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού τις ελληνικές μετοχές, καθώς η αγορά υποχώρησε ξανά μετά την 1η Μαρτίου χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.987,58 μονάδες, με πτώση 2,98% και έχοντας βρεθεί ενδοσυνεδριακά έως 3,32% χαμηλότερα, ενώ οι τράπεζες κατέγραψαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα απώλειες άνω του 4%. Ο τζίρος ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ προσδίδοντας χαρακτηριστικά ξεπουλήματος στην καθοδική κίνηση, που για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 20 σταμάτησε λίγο πριν διασπαστεί η τελευταία σημαντική στήριξη των 975 μονάδων (1.940 μονάδες για τον Γ.Δ). Ενδεχόμενη υποχώρηση κάτω από τα επίπεδα αυτά εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τη Σοφοκλέους, καθώς οι ρευστοποιήσεις περιορισμού ζημιών θα ενταθούν και τα σενάρια επιστροφής στα χαμηλά θα ξαναβγούν από τα συρτάρια.

Αναλυτές σημειώνουν πως η ολισθηρή πορεία της Σοφοκλέους και η αναρρίχηση των spreads στα ομόλογα πιστοποιούν με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι τόσο η απόφαση της συνόδου κορυφής όσο και το Πρόγραμμα Σταθερότητας έχουν αποτύχει στον σκοπό τους, που ήταν η εκτόνωση των πιέσεων και η αποκατάσταση εμπιστοσύνης και ηρεμίας. Οπως λένε, από εδώ και πέρα κάθε μονάδα ανόδου των spreads και πτώσης του Γενικού Δείκτη φέρνει την προσπάθεια της Ελλάδας να εξασφαλίσει «φτηνή» χρηματοδότηση πιο κοντά σε αδιέξοδο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δάνεια
Τα σπρεντ ακουμπάνε τις τράπεζες και τους πελάτες τους
Ανάκαμψη
Επιβράδυνση στο +2,3% κατά το β' τρίμηνο προβλέπει για G7
2,5% μειώθηκε το ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του 2009
Προϋπολογισμός
Κόμισαν γλαύκα ες Αθήνας οι ελεγκτές ΔΝΤ
Μείωση ελλείμματος
ΒΝΡ: Η πειθαρχία θα συρρικνώσει την ανάπτυξη 2,5%
Ασφαλιστικό
Βήχουν τα spreads- αρρωσταίνουν οι συντάξεις
Αυτοκινητοβιομηχανία
Τριπλή συμμαχία στην αυτοκινητοβιομηχανία
Ανενεώσιμες πηγές ενέργειας
Ανανεώσιμες και οι διαφωνίες
Χρηματιστήριο Αθηνών
Νέος γύρος ξεπουλήματος στο Χ.Α. (-2,98%)
Άλλες ειδήσεις
Αλλαγή σε βάρος τους διαπιστώνουν οι επιχειρήσεις του ΕΒΕΘ
Διαφωνούν με την περικοπή του «δώρου» 2 στους 3 επιχειρηματίες