Έντυπη Έκδοση

Αιμάσσουσες μνήμες Πόντου

Ο Κόκινος Καπνάς (Κόκκινος Καπνάς), κόκκινος καπνεργάτης, ήταν ένα επίσημο σοβιετικό ελληνικό έντυπο του Μεσοπολέμου.

Εξέφρασε τη συνάντηση των σοβιετικών αντιλήψεων για την κοινωνία και τον πολιτισμό με τις ριζοσπαστικότερες ελληνικές θέσεις. Στις σελίδες του αποτυπώνεται ένας ελληνικός καθεστωτικός κομμουνιστικός λόγος. Ηταν μια εθνοτική εφημερίδα. Και μολονότι οι εκδότες της ήταν γνήσιοι κομμουνιστές, θεωρήθηκαν προδότες του σοσιαλισμού και της Σοβιετικής Ενωσης.

Ο μαθηματικός και ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης ανακάλυψε και φιλμογράφησε πριν από αρκετά χρόνια στο Σοχούμι το κρυμμένο αρχείο αυτής της σπάνιας εφημερίδας, η οποία παρουσιάζει μια ορθογραφική πρωτοτυπία. Εχει καταργήσει τα φωνήεντα και τα διπλά σύμφωνα, έχει κρατήσει μόνο το «ι», το «ο» και το «ς», χρησιμοποιεί το «υ» στη θέση του «ου». Πρόκειται για μια ακραία εκδοχή του άκρατου δημοτικισμού που πρέσβευαν τότε οι κομμουνιστές του 20γράμματου αλφάβητου.

Μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας που πρόσφατα κυκλοφόρησε σε βιβλίο με τίτλο «Η εφημερίδα "Κόκινος Καπνάς" και ο ελληνισμός του Καυκάσου (1932-1937)» από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις, προβάλλει ένας άγνωστος ελληνικός κόσμος, ο οποίος κλήθηκε να πειθαρχήσει στις νέες απόψεις που εκφράστηκαν από τη σοβιετική εξουσία. Ακολουθώντας τους σοβιετικούς δημοσιογραφικούς κανόνες, χρησιμοποιούσε τη φωνητική γραφή παραμένοντας πιστό στις δημοτικιστικές απόψεις.

Οπως σημειώνει ο Βλάσης Αγτζίδης «η εφημερίδα, που εκδιδόταν στον Καύκασο κατά τον Μεσοπόλεμο, είναι ένα από τα λίγα τεκμήρια που διασώθηκαν ενός μοναδικού ιστορικού πειράματος, που σχετίζεται με τη διαμόρφωση του σημαντικού σοβιετικού ελληνισμού, πλήρως αυτονομημένου από το ελλαδικό κέντρο. Ενός ελληνισμού που τότε συγκροτήθηκε σε μια ιδιαίτερη περιοχή, υλοποίησε τις πλέον προχωρημένες ιδέες του δημοτικισμού (που μας παραξενεύουν σήμερα), παρήγαγε υψηλού επιπέδου προβληματισμό και ιδέες και τελικά συνετρίβη από το σταλινισμό την περίδο 1937-1938».

Τέχνης... «Παιδεύω»

Στη ζωγραφική και ειδικά στον Γιάννη Τσαρούχη είναι αφιερωμένο το 16ο τεύχος (Ιανουάριος - Φεβρουάριος) του περιοδικού «Παιδεύω», τηλ.: 210-9608988.

Στο τεύχος αυτό οι γονείς θα βρουν χρήσιμες και επίκαιρες συμβουλές ειδικών για την υγεία, τη διατροφή, αλλά και τη μάθηση των παιδιών. Στις δύσκολες μέρες που ζούμε ειδικοί επιστήμονες αρθρογραφούν μιλώντας για τη δύναμη και τη σημασία του χαμόγελου. Το περιοδικό μάς ξεναγεί επίσης στις ξεχασμένες γειτονιές της Αθήνας, προβάλλοντας τις αξιέπαινες κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας.

*

«Σύγχρονη πολιτική οικονομία», εκδόσεις Πατάκη, συγγραφείς: Μ. Ζουμπουλάκης, Γ. Βαρουφάκης, Ν. Θεοχαράκης, Π. Τσαλίκη, Λ. Τσουλφίδης, Μ. Βεληζιώτης, Ε. Τσακαλώτος, Μ. Χλέτσος, Α. Παπαγεωργίου, G. Vaggi, Γ. Σταθάκης, Χ. Ναξάκης, Χ. Κόλλιας.

Εναλλακτικές προσεγγίσεις της οικονομικής επιστήμης με τρόπο εύληπτο και κατανοητό. Εδώ θα βρείτε εννιά κριτικά κείμενα γραμμένα με ειλικρίνεια και πάθος από Ελληνες ακαδημαϊκούς οικονομολόγους για την κατανόηση του περίπλοκου και εν πολλοίς άγνωστου κόσμου του 21ου αιώνα. Είναι δε ενδεχόμενο τα ερωτήματα που θα έχει ο αναγνώστης μετά την ανάγνωση του βιβλίου να είναι πολύ περισσότερα από πριν, γιατί η γνώση δεν παράγεται από τον εφησυχασμό.

Μπραμς στον Παρνασσό

Συναυλία από το Artis Piano Trio με δύο αριστουργήματα της μουσικής δωματίου του 19ου αιώνα του Johannes Brahms, που σημάδεψαν την ιστορία της ευρωπαϊκής μουσικής (κουιντέτο για πιάνο, 2 βιολιά, βιόλα και τσέλο σε φα ελάσσονα, έργο 34 και κουιντέτο για πιάνο, βιολί, βιόλα και τσέλο σε σολ ελάσσονα, έργο 25) πραγματοποιείται την Πέμπτη 22 Απριλίου ώρα 20.30 στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στην πλατεία Καρύτση, πληροφορίες τηλ.: 210-7234567.

Συμμετέχουν οι: Γιάννος Μαργαζιώτης, βιολί, Νικόλας Καβάκος, τσέλο, Katrine Gislinge, πιάνο και δύο σπουδαίες σολίστ του βιολιού και της βιόλας, η ρουμανικής καταγωγής Mihaela Martin και η Γερμανίδα Diemut Poppen.

Αντιθέσεις

Νικόλα Πιοβάνι συνθέτης
«Στη ζωή του καλλιτέχνη υπάρχει και η πλευρά της ματαιοδοξίας»
«7»
 
Μόνικα Μπελούτσι ηθοποιός
«Ζούμε σ' έναν κόσμο σεξιστικό»
«Νέα»
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Τα πρόστιμα για νομιμοποίηση
Νεόκτιστα: ηλεκτρονική ταυτότητα- φρένο στις αυθαιρεσίες
Ανάπλαση της παραλίας και έργα στους δήμους από τα πρόστιμα
117 «ύποπτες» αλλαγές στα καμένα
Ταξίδι
Ταξίδι χωρίς βίζα στην Αμερική
Εθνικό Σύστημα Υγείας
ΕΣΥ φωνάζεις, αλλά ποιος ακούει;
Τομογράφος υπήρχε αλλά όχι... γιατροί
«Εσβησε» στη μεταφορά η 73χρονη
Διατροφή
Ενα εκατ. Ελληνόπουλα με διατροφικές διαταραχές
Δικαστικό ρεπορτάζ
«Ακραία κίνητρα» στους... μάρτυρες βλέπει ο Κούγιας
Διαταγή του δικαστηρίου για να προσέλθει 17χρονος μάρτυρας
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Τον Σεπτέμβριο ξεκινούν τα τέσσερα νέα περιφερειακά εφετεία
Σχολικές εκδρομές
Θεσσαλονίκη ή εξωτερικό «ψηφίζουν» οι μαθητές
ΑμεΑ
Μύδροι σε υπουργικό σύμβουλο για ρατσισμό
Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης
«Λουκέτο» στους δήμους με... γαλάζιους δημάρχους
Μαύρες σημαίες για τους μισθούς στον Δήμο Ζακύνθου
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Του έριξε και χαριστική βολή
Φούντωσε πάλι το λαθρεμπόριο τσιγάρων
Διεθνής μπίζνα με το «2ο DVD της Τζούλιας»
Δήμος Αθηναίων
Η έλλειψη διαφάνειας έριξε τις μάσκες στον Δήμο Αθηναίων
Άλλες ειδήσεις
Νέα 3ήμερη αποχή δικηγόρων
Ευρωστήριξη για τους Ρομά
Κατεβάζουν τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες
Η αποκατάσταση άργησε 3 χρόνια
Μάθημα ευαισθησίας από κρατουμένους
Ανεμος αλληλεγγύης στο «Καράβι για τη Γάζα»
«Δίκαια βάρη» ζητούν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί
Στο μικροσκόπιο η... λάσπη