Έντυπη Έκδοση

Στις αφετηρίες του Εμπειρίκου

Καιρός ήταν να αποκτήσουμε ένα βιβλίο με επιστολές του Ανδρέα Εμπειρίκου, καθώς αυτές που δημοσιεύονται τα τελευταία χρόνια σε περιοδικά και βιβλία, είχαν αρχίσει να μας ανοίγουν την όρεξη. Αν και το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν μάλλον έκπληξη, αφού, προϊδεασμένοι από τις ήδη δημοσιευμένες επιστολές, περιμέναμε κάποια αλληλογραφία του από τα χρόνια της ωριμότητας, σχετική με συγγραφικά σχεδιάσματα ή και εκδοτικά εγχειρήματα.

Πλήρες θέμα...

 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • ELVIS PRESLEY Βασιλιάς με τη βοήθεια ...των υπηκόων του
   Εχουν περάσει σχεδόν 32 χρόνια από την ημέρα που ο Elvis Presley εγκατέλειψε αυτόν τον κόσμο και παρά τις κατά καιρούς μαρτυρίες από διάφορους οπαδούς του ότι εθεάθη σε κάποια περιοχή του πλανήτη μας, αυτή η απουσία είναι οριστική.
  • ΝΙΝΑ SIMONE Πολιτική, σεξ και φυλετικές διακρίσεις
   Πρόσφατα εκδόθηκε ένα τριπλό cd με 51 ερμηνείες της σε τραγούδια στα οποία, παρά το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους είναι διασκευές, η μεγάλη τραγουδίστρια έβαλε, στα περισσότερα από αυτά, τη δική της σφραγίδα και κατάφερε στην κυριολεξία να τα οικειοποιηθεί.
 • Κριτική βιβλίου

  • Ανάμεσα στην οδύνη και στη φιλοδοξία
   Τα ημερολόγια της Σούζαν Σόνταγκ που μόλις εκδόθηκαν με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Αναγεννημένη».
  • Η μυθολογία μιας εποχής στη Θεσσαλονίκη
   Ο εκ Θεσσαλονίκης Θωμάς Κοροβίνης είναι αναμφισβήτητα μια ιδιαίτερη περίπτωση. Προπαντός δεν μπορείς εύκολα να τον κατατάξεις. Πού ανήκει; Στον χώρο του τραγουδιού και της σύνθεσης; Στον χώρο της στιχουργίας; Της πεζογραφίας; Της μελέτης του λαϊκού τραγουδιού και του λαϊκού πολιτισμού γενικότερα; Της έρευνας των κοινών μας ριζών με τη γείτονα Τουρκία μέσω του κοινόχρηστου οθωμανικού κόσμου, με κορυφαίες γέφυρες συνάντησης Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη; Ο ίδιος δηλώνει «Ανατολιστής».
  • Οι ποιητές κατεβήκανε από τον Ολυμπο
   Ο Nicanor Parra Sandoval, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, γεννήθηκε στο San Fabi'an de Alico της επαρχίας Chill'an το 1914. Σπούδασε Μαθηματικά και Φυσική. Δίδαξε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας του και από το 1953 κατείχε την έδρα της Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο. Ταυτόχρονα βρέθηκε σε οικογενειακό περιβάλλον ιδιαίτερα παραγωγικό στις καλές τέχνες, τη συγγραφή και τον αυτοσχεδιασμό (performing). Η αδερφή του Violeta Parra είναι ίσως η πιο γνωστή φολκ τραγουδίστρια που έχει αναδείξει η χώρα.
  • Αντιφατικοί στοχαστές της νεότερης Ελλάδας
   Η παρούσα έκδοση καλύπτει ένα μεγάλο κενό στη γνώση του έργου ενός από τους μεγαλύτερους και πλέον αντιφατικούς στοχαστές της νεότερης Ελλάδας. Η Εκθεσις της Ταυρικής Χερσοννήσου, ήτοι της Λεγόμενης Μικράς Ταταρίας, όπως εκδόθηκε τώρα από την Ιλια Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister, αποτελεί μια μοναδική προσφορά στην εμβάθυνση της γνωριμίας μας με την ιστοριογνωσία ενός ανθρώπου που υπήρξε ο πολυμαθέστερος όλων των λογίων του 18ου αιώνα και τον οποίο όλοι οι σύγχρονοί του στοχαστές αναγνωρίζουν, «ως ο πρώτος εγκαινιάσας την διά των γραμμάτων αναγέννησιν της Ελλάδος» (Α. Γούδας).
  • Οταν οι μούσες επιστρέφουν
   Είναι ομολογουμένως ηρωισμός στον παρόντα -τον κακό- μας καιρό να συγγράφονται και να εκδίδονται βιβλία ωσάν αυτό. Μεγαλύτερος έπαινος αρμόζει σε αυτούς τούτους τους συγγραφείς, που σήκωσαν το τεράστιο πνευματικό βάρος να κάνουν γνωστό στο ευρύτερο ελληνικό κοινό την «Αλεξανδρινή Μούσα», δηλαδή την ποίηση της ελληνιστικής εποχής, η οποία εθεωρείτο παλιά, -κακώς- ποίηση παρακμής.
  • «Η ποίηση, ωραία διαφανής προσωπίδα»
   Μετά το 2008, που ήταν αφιερωμένο στον Μ. Καραγάτση, το 2009 έχει ανακηρυχθεί έτος Γιάννη Ρίτσου, εκατό χρόνια από τη γέννησή του στη Μονεμβασιά (και δεκαεννέα χρόνια μετά τον θάνατό του).
  • Ενα περιστατικό που χαράχτηκε
   Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος λέει συχνά, αναφερόμενος στις ιστορίες των ταινιών του, ότι δεν υπάρχει προσωπική ιστορία που να μην έχει επηρεαστεί από την παγκόσμια Ιστορία. Μια τέτοια συνθήκη ακολουθεί και ο Δημήτρης Κολιοδήμος στο βιβλίο του, που βασίστηκε στη στήλη του ίδιου «Ενα γεγονός, μία ταινία», στην εφημερίδα «Παρασκευή + 13».
  • Υπέρ της νήσου Τήνου
   Οι Γιάννης Γκερέκος, Ευγενία Κουμαντάρου και Αλέκος Φλωράκης, εξ αγχιστείας Τήνιοι, μιας και οι τρεις έχουν συζύγους από την Τήνο, έρχονται με τα βιβλία-λευκώματά τους να μας αφυπνίσουν από τον μακάριο «τουριστικό-αναπτυξιακό» μας ύπνο.
 • Τόνι Μόρισον

  • Η Τόνι Μόρισον για τη σκλαβιά και το ταλέντο
   Στο νέο βιβλίο της, με τίτλο «Α Mercy» (Ελεος) η βραβευμένη με Νόμπελ (1993), 77χρονη πια, Τ. Μόρισον (πραγματικό όνομα Χλόη Αντονι Γούφορντ) ζωντανεύει γι' άλλη μια φορά το πάντοτε επίκαιρο θέμα της σκλαβιάς.
  • Κοιτάζοντας το κοινό σου
   Οταν εκατοντάδες θαυμαστές της Τόνι Μόρισον εμφανίζονται ξαφνικά, αιτία είναι άραγε τα μυθιστορήματά της;
 • Άλλες ειδήσεις

  • Ποιοι διαβάζουν σήμερα;
   Οι γονείς γκρινιάζουν. Το ίδιο και οι δάσκαλοι. Οι νέοι σήμερα δεν διαβάζουν λογοτεχνία. Τότε, για ποιους γράφουν οι συγγραφείς; Σε ποιους απευθύνονται; Μήπως η λογοτεχνία έχει γίνει ένας κόσμος απόκοσμος, που μόνον οι λίγοι, οι μυημένοι τον προσεγγίζουν;
  • Νύχτα είναι· θα περάσει Μακιγιάζ
   Η νύχτα γίνεται η κρούστα της πόλης.