Έντυπη Έκδοση

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

Σχέσεις ενέργειας με τους Ανατολικούς

Για την Ελλάδα, η σχέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. και τις λεγόμενες ανατολικές χώρες (Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία, Λευκορωσία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν) περνά αναγκαστικά μέσα από τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια στη διαμετακόμιση ενεργειακών πόρων από διάφορες προελεύσεις και οδούς.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μίρεκ Τοπολάνεκ, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ στην Πράγα Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μίρεκ Τοπολάνεκ, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ στην Πράγα Την άποψη αυτή εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στη χθεσινή «μίνι σύνοδο» της τσεχικής προεδρίας της Ε.Ε. για την «ανατολική εταιρική σχέση», την οποία σνομπάρισαν αρκετοί εταίροι, όπως π.χ. οι κ. Σαρκοζί, Μπράουν, Θαπατέρο, Χριστόφιας κ.λπ.

Στην παρέμβασή του ο κ. Καραμανλής επέμεινε ότι η ασφάλεια της διαμετακόμισης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Ε.Ε., επιμένοντας στην προώθηση των επενδύσεων σε υποδομές για την καλύτερη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και οδών διαμετακόμισης. Ειδικότερα για την Ουκρανία ανέφερε ότι επείγει ο εκσυγχρονισμός του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ουκρανία, «μέσω της απαραίτητης διαβούλευσης με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», δηλαδή και της Ρωσίας, η οποία θέλει να εκσυγχρονίσει η ίδια το σύστημα της Ουκρανίας.

Ο κ. Καραμανλής απέφυγε για δεύτερη φορά (σ.σ. μετά την ενεργειακή σύνοδο της Σόφιας) να κάνει οποιαδήποτε αναφορά και στους αγωγούς μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και μέσω Ελλάδας. Αντιθέτως (όπως και στη Σόφια), επέμεινε στη «νέα αντίληψη» της μεταφοράς και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, υπονοώντας σαφέστατα μια συμφωνία με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο. Ο κ. Καραμανλής «διαφήμισε» ακόμα προκαταβολικά την ενδεχόμενη κατασκευή και δεύτερου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στην Καβάλα. Τόνισε, δηλαδή, ότι «περιοχές όπως η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Βαλτική» θα πρέπει να αυξήσουν τις δυνατότητες δεξαμενών υγροποιημένου φυσικού αερίου, κάτι «που θα μεγιστοποιούσε τα ωφελήματα που προκύπτουν από τη διαφοροποίηση των εισαγωγών».

Η χθεσινή «μίνι σύνοδος» για τις σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, με την επιμονή της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, αλλά και της Γαλλίας, δεν κατέληξε σε καθεστώς προενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις χώρες αυτές, όπως ήταν ο στόχος της τσεχικής προεδρίας. Οι 6 αυτές χώρες παραμένουν «ανατολικές» και όχι «ευρωπαϊκές», δεν παίρνουν καθεστώς απελευθέρωσης βίζας και εισπράττουν «οικονομικό βοήθημα» από την Ε.Ε. 600 εκατ. ευρώ.

Ετσι, ο σκληρός πυρήνας της Ε.Ε. δεν «τα χάλασε» με τη Ρωσία, η οποία από πολλού χρόνου έχει αναφερθεί σε «αντίποινα» προς την Ε.Ε. αν αυτή επιχειρήσει να δημιουργήσει νέες διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη βάζοντας τις 6 ανατολικές χώρες -ειδικότερα την Ουκρανία- στο δίλημμα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη.

Εντελώς υποβαθμισμένη εξάλλου αποδείχτηκε και η «παράλληλη μίνι σύνοδος» της τσεχικής προεδρίας για την απασχόληση στις χώρες της Ε.Ε., με τον σκληρό πυρήνα να μη θέλει και πάλι να συζητήσει τώρα, παραμονές ευρωεκλογών, το θέμα της ανεργίας στην Ευρώπη, αφού κανείς δεν έχει τη μαγική συνταγή λύσης του προβλήματος.

Ακούραστη η τσεχική προεδρία, παρά τα μηδαμινά αποτελέσματα, ετοιμάζει για σήμερα στην Πράγα μια άλλη σύνοδο για την ενέργεια - χωρίς τη συμμετοχή των 27. Συγκεκριμένα, σήμερα στην Πράγα θα συνεδριάσουν η Τουρκία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, η Γεωργία, το Καζακστάν, η Αίγυπτος και το Ιράκ για τις προοπτικές του «Νότιου Διαδρόμου», δηλαδή της μεταφοράς μη ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο κύριος λόγος θα γίνει και πάλι για τον ανύπαρκτο αγωγό Ναμπούκο, τον οποίο προωθεί και η Ε.Ε. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
«ΜΑΝ»: Η γκρίζα προμήθεια του 2001
Και μίζες με κεραίες!
400 - 600 ευρώ ανά όχημα, μέσω υπεράκτιων
ΠΑΣΟΚ: Να βγει στο φως
Υπόθεση Αριστοτέλη Παυλίδη
Παραγραφή και για Παυλίδη 2
Στη Σύμη, η υποδοχή Παυλίδη
Μονή Βατοπεδίου
«Εφάρμοσα ρητές εντολές της πολιτικής ηγεσίας»
Από το «Mv» στο παραδικαστικό και στον Εφραίμ
Ορίστηκε η Εφέτης Ειρήνη Καλού
Αλέξης Τσίπρας
Τσίπρας στη Φιλοσοφική: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο
Γιώργος Παπανδρέου
Συνδέει τη διαφάνεια με την κρίση
Θέση Καραμανλή για ενεργειακές σχέσεις
Σχέσεις ενέργειας με τους Ανατολικούς
ΚΚΕ
Παπαρήγα: Εκτός Ε.Ε. οι εργαζόμενοι θα ήταν καλύτερα και η πλουτοκρατία χειρότερα
Τουρκικός εναέριος χώρος
Παραβίαση 20... δευτερολέπτων καταγγέλλουν οι Τούρκοι
Άλλες ειδήσεις
ΛΑΟΣ, φάκελοι και ψηφοφορία