Έντυπη Έκδοση

ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ: ΑΙΤΗΣΗ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΗΣ ΜΑΝΤΕΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΦΕΤΩΝ

«Εφάρμοσα ρητές εντολές της πολιτικής ηγεσίας»

«Επειδή η Ολομέλεια Εφετών Αθηνών δεν μπορεί και δεν πρέπει να σφετεριστεί αρμοδιότητες της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, παραγγείλτε στον τυχόν ορισθησόμενο ανακριτή τη διαβίβαση της δικογραφίας για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στη Βουλή αμελλητί».

Την ύστατη στιγμή, λίγες ώρες πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας Εφετών, έπειτα από παραγγελία Σανιδά για ορισμό εφέτη-ειδικού ανακριτή, η εκ των εμπλεκόμενων μη πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο των «ιερών ανταλλαγών», Σταματούλα Μαντέλη, πρώην διευθύντρια Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία έχει ευθέως αναφερθεί σε «περιδεή πολιτικά πρόσωπα που επιχειρούν να καλυφθούν πίσω από την προσχηματική νομική κατασκευή του παραπλανηθέντος υπουργού», αιτήθηκε προς τα μέλη της Ολομέλειας:

* «Να μη συνεργήσετε στο πανελληνίως κατακριθέν εισαγγελικό πραξικόπημα» στο οποίο επιχειρεί «με δικονομικό ελιγμό να σας εμπλέξει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς» και να «παραγγείλετε στον τυχόν ορισθησόμενο εφέτη-ειδικό ανακριτή τη διαβίβαση της δικογραφίας για το Βατοπέδιο στη Βουλή αμελλητί».

Στην αίτηση-κόλαφο όχι μόνο για πολιτικούς της προϊσταμένους αλλά και για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, που υποβλήθηκε χθες από τον Ιωάν. Μαντζουράνη, συνήγορο της κ. Μαντέλη, επισυνάπτεται προς επίρρωσιν των ισχυρισμών της και έγγραφο αποδεικτικό υλικό, όπως η περιβόητη επιστολή Αρσενίου προς τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγ. Μπασιάκο, στην οποία γίνεται λόγος και για «διαδικασία ανταλλαγής που έχει γίνει αποδεκτή σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο».

Η κ. Μαντέλη, η οποία έχει εξεταστεί ως ύποπτη για τέλεση κακουργηματικών πράξεων στο σκάνδαλο Βατοπεδίου, υποστηρίζει ότι η εμπλοκή της οφείλεται στο ότι όπως είχε υποχρέωση εφήρμοσε επιλογές της πολιτικής ηγεσίας. Μιλάει μάλιστα για «ασφυκτικό πλαίσιο αυστηρών ρητών εντολών της πολιτικής ηγεσίας του ΥΑΑΤ, ειδικών υπουργικών αποφάσεων και υπό την πίεση των ενδιαφερομένων μερών, ήτοι της ΚΕΔ και της ΙΜΜ Βατοπεδίου».

Εξ αυτού του λόγου, απευθυνόμενη προς την Ολομέλεια των Εφετών εκφράζει αδυναμία «να αντιληφθώ γιατί καλούμαι να αναλάβω τις ευθύνες περιδεών πολιτικών προσώπων».

Για Σανιδά: «Πλυντήριο υπουργών»

Οσον αφορά τον «ρόλο» Σανιδά, αναφέρεται:

* Στην αντίθετη από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κρίση και των 4 διενεργησάντων την προκαταρκτική εξέταση εισαγγελέων, αλλά και στη σύμφωνη γνώμη του κ. Καρούτσου να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή.

* Στη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε στον νομικό και πολιτικό κόσμο η άρνηση Σανιδά να αποσταλεί η δικογραφία στη Βουλή.

* Χαρακτηρίζει την ενέργειά του, να παραγγείλει τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, «δικονομικό ελιγμό με τον οποίο επιχειρεί να εμπλέξει την Ολομέλεια στις αντισυνταγματικές και έκνομες πράξεις και παραλείψεις του, που συνεπάγονται σφετερισμό αρμοδιοτήτων της Βουλής και λειτουργούν ως πλυντήριο ποινικών ευθυνών υπουργών, αφού δεν επιτρέπουν τον έλεγχο ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών υπουργών, οι οποίοι ευθύς εξαρχής είχαν λάβει "συγχωροχάρτι" με το εισαγγελικό εφεύρημα των δήθεν παραπλανηθέντων υπουργών».

Επισημαίνει, τέλος, ότι «νομιμοποιούμαι να απευθυνθώ στην Ολομέλεια στο μέτρο που το εισαγγελικό μπλόκο στη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή επηρεάζει ευθέως την ποινική μου μεταχείριση, αφού είναι εντελώς διαφορετική η ευθύνη εκτέλεσης -έστω και παράνομης- υπουργικής εντολής από την ευθύνη εξαπάτησης υπουργού, όπως ανεπιτρέπτως εκ των προτέρων απεφάνθη ο όντως ευρηματικός σε νομικές ακροβασίες εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς».

Ποια ήταν η τύχη της αίτησης Μαντέλη;

Οι εφέτες και πρόεδροι Εφετών που έλαβαν μέρος στην Ολομέλεια (συνολικά 157) ενημερώθηκαν για το περιεχόμενό της, πλην όμως, όπως τόνιζαν, δεν αποτελούσε αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης.

Πρόσθεταν, δε, ότι αρμόδια πλέον, εάν έτσι κρίνει από τη μελέτη του αποδεικτικού υλικού, να διαβιβάσει αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή είναι η ανακρίτρια που ορίστηκε, Ειρήνη Καλού. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Μονή Βατοπεδίου
Από το «Mv» στο παραδικαστικό και στον Εφραίμ
Ορίστηκε η Εφέτης Ειρήνη Καλού
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
«ΜΑΝ»: Η γκρίζα προμήθεια του 2001
Και μίζες με κεραίες!
400 - 600 ευρώ ανά όχημα, μέσω υπεράκτιων
ΠΑΣΟΚ: Να βγει στο φως
Υπόθεση Αριστοτέλη Παυλίδη
Παραγραφή και για Παυλίδη 2
Στη Σύμη, η υποδοχή Παυλίδη
Μονή Βατοπεδίου
«Εφάρμοσα ρητές εντολές της πολιτικής ηγεσίας»
Από το «Mv» στο παραδικαστικό και στον Εφραίμ
Ορίστηκε η Εφέτης Ειρήνη Καλού
Αλέξης Τσίπρας
Τσίπρας στη Φιλοσοφική: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο
Γιώργος Παπανδρέου
Συνδέει τη διαφάνεια με την κρίση
Θέση Καραμανλή για ενεργειακές σχέσεις
Σχέσεις ενέργειας με τους Ανατολικούς
ΚΚΕ
Παπαρήγα: Εκτός Ε.Ε. οι εργαζόμενοι θα ήταν καλύτερα και η πλουτοκρατία χειρότερα
Τουρκικός εναέριος χώρος
Παραβίαση 20... δευτερολέπτων καταγγέλλουν οι Τούρκοι
Άλλες ειδήσεις
ΛΑΟΣ, φάκελοι και ψηφοφορία