Έντυπη Έκδοση

Η «Κάρμεν» σε έξι λεπτά

Αν ο Αντι Γουόρχολ χρειαζόταν 15 λεπτά διασημότητας, το Pecha Kucha δίνει μόνο 6 λεπτά, 40 δευτερόλεπτα και 20 εικόνες.

Στιγμιότυπο από την πρώτη αθηναϊκή βραδιά Pecha Kucha. Απόψε επαναλαμβάνεται στο υπό ανακατασκευή παλιό εργοστάσιο της Palco στο Γκάζι Στιγμιότυπο από την πρώτη αθηναϊκή βραδιά Pecha Kucha. Απόψε επαναλαμβάνεται στο υπό ανακατασκευή παλιό εργοστάσιο της Palco στο Γκάζι Σας φτάνουν; Εχει καλώς. Αλλιώς, ο βερμπαλισμός σας θα τιμωρηθεί και ο επόμενος ομιλητής θα πάρει θέση κάτω από το φως των προβολέων. Η δεύτερη αθηναϊκή βραδιά Pecha Kucha (προφέρεται Πέτσα Κούτσα) είναι γεγονός. Απόψε στις 8.20 μ.μ., στο υπό ανακατασκευή παλιό εργοστάσιο της Palco στο Γκάζι (Κειριαδών 16, πίσω από τον Παυλίδη, μετρό Κεραμεικός), νέοι δημιουργοί από διαφορετικούς χώρους θα μας συστηθούν.

Κι αν όλα αυτά σας ακούγονται γιαπωνέζικα, μέσα είστε. Οι λέξεις Pecha Kucha είναι όντως γιαπωνέζικες. Σημαίνουν: ο ήχος της συζήτησης. Στο Τόκιο, άλλωστε, γεννήθηκε η ιδέα το 2003, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Klein-Dytham και έχει διαδοθεί σήμερα σε περισσότερες από 180 πόλεις.

Τι είναι οι βραδιές Pecha Kucha; Είναι ένας νέος, διαφορετικός τρόπος παρουσίασης της σκέψης και του έργου διαφορετικών δημιουργών, όπως αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών, μουσικών, εικαστικών, γαστρονόμων, ακόμη και γενετιστών. Για μια βραδιά στήνεται μια άτυπη πλατφόρμα διαλόγου δημιουργού και κοινού. Είκοσι εικόνες x είκοσι δευτερόλεπτα η κάθε μία είναι ο περιορισμός που τίθεται στους ομιλητές. Οδηγώντας τους έτσι σε παρουσιάσεις απλές, σύντομες, περιεκτικές και διασκεδαστικές.

Απόψε στην Αθήνα, 10 θα είναι οι νέοι αλλά και διακεκριμένοι στον τομέα τους ομιλητές: ο γενετιστής Θοδωρής Αναγνωστόπουλος (που ασχολείται, όμως, και με την επικοινωνία της επιστήμης αλλά και το παιδικό θέατρο), ο εικαστικός Αντωνάκης Χριστοδούλου, ο επιχειρηματίας Βασίλης Μπαρτζώκας, οι αρχιτέκτονες Πάνος Δραγώνας και Βαρβάρα Χριστοπούλου, οι ντιζάινερ Nomint, η ομάδα Operalab Athens (θα ερμηνεύσει την «Κάρμεν» σε έξι λεπτά, υπό τις οδηγίες του Ζιλ Ντεζινό), ο βιομηχανικός σχεδιαστής Τιμ Στόλζενμπεργκ, ο αρχιτέκτονας Αλέξιος Βανδώρος, ο εικαστικός Φώτης Πεχλιβανίδης και ο γνωστός σεφ Χριστόφορος Πέσκιας, που θα μιλήσει για τη μοριακή γαστρονομία.

Σε μόλις μία ώρα και κάτι θα γνωρίσουμε 10 δημιουργούς ή, όπως λέει και η Μάρθα Γιαννακοπούλου, μία εκ των τριών οργανωτών (οι άλλοι δύο είναι οι Γιάννης και Μάρκος Δουρίδας), «θα δούμε τι συμβαίνει στην πόλη μας». Αρχιτέκτων και η ίδια, πρωτοείδε Pecha Kucha στο Λονδίνο. Αποφάσισε να το φέρει και στην Αθήνα. Η πρώτη βραδιά πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με ανέλπιστη επιτυχία. Ουρές περίμεναν έξω από τα Thission Lofts στην Πειραιώς. Μέχρι το τέλος του έτους θα ακολουθήσουν κι άλλες βραδιές με διαφορετικούς ομιλητές, σε διαφορετικές τοποθεσίες. Ποιο είναι το κίνητρο για τον επισκέπτη; «Να βγει για ένα ποτό και να περιμένει να δει και ν' ακούσει κάτι ενδιαφέρον», τονίζει η Μάρθα Γιαννακοπούλου. Λίγο είναι; Επιπλέον η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ μετά το πέρας των ομιλιών ακολουθεί πάρτι με μουσική από τον Κ. Πολίτη. (Περισσότερα στο www.pecha-kucha.org/cities/athens)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Κι αυτά...
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μέγαρο Μουσικής
Εκρηκτική η ορχήστρα «γάτα» ο πιανίστας
Επιστολή γ.γ. ΥΠΠΟ προς Ν. Τσακίρογλου
Παραιτήσου πριν σε παραιτήσουμε
Βέρνερ Χέρτζογκ
Ο εκκεντρικός Γερμανός ταξιδευτής του σελιλόιντ
Half Note
Greek Note τζαζ κλαμπ
Βιβλίο
Διαβάζοντας στ' αστέρια
Δημοπρασία των Σόθμπις
Δεν πούλησαν τα ελληνικά
Επίδαυρος
ΕΘΝΙΚΟ εσωτερικού - εξωτερικού
Μουσείο Ακρόπολης
Χωρίς πάρκινγκ, για λόγους ασφαλείας
Σταρ Τρεκ
Το διαστημόπλοιο που ταιριάζει στον Ομπάμα
Τηλεόραση
Από το ABC στο Διαδίκτυο
Τι ενώνει, τι χωρίζει τους Κύπριους
Ο φωτογράφος της Σκύρου