Έντυπη Έκδοση

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Το τέλος του Μπιν Λάντεν

Ωρες αγωνίας για την αμερικανική πολιτική ηγεσία. Η έκφραση του προέδρου και της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον αποδίδει το ύψος του στοιχήματος για την επιχείρηση εξόντωσης του Μπιν Λάντεν. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό για τον Λευκό Οίκο.
* Οι στόχοι του Ομπάμα * Η επόμενη μέρα της Αλ Κάιντα * Πίτερ Αρνέτ: Ο Οσάμα που γνώρισα * Τζέρολντ Ποστ: Η δολοφονία του δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε

Πλήρες θέμα...

 • Το τέλος του Μπιν Λάντεν

  • Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΟΜΑΔΑ 6 ΤΩΝ NAVY SEAL Οι εκτελεστές του Λάντεν
   Η ελίτ των ειδικών δυνάμεων και των πρακτόρων επανδρώνει την ομάδα που επισήμως «δεν υπάρχει». Τα μέλη της καλύπτονται από απόλυτη ανωνυμία, ενώ η δράση τους είναι συνήθως εκτός εθνικών νόμων και διεθνούς δικαίου. Μπορεί ο Μπιν Λάντεν να εκτελέστηκε στην κρεβατοκάμαρα της φρουρούμενης κατοικίας του, όμως, επίσημα, εκτελεστές δεν υπάρχουν.
  • Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο
   Ο Μπιν Λάντεν στα βουνά του Αφγανιστάν ανάμεσα σε δύο άγνωστα μέλη της Αλ Κάιντα και δίπλα στον Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, η συνάντηση με τον οποίο ήταν καθοριστική, αφού ο τελευταίος τον μύησε στον φονταμενταλισμό. Σφράγισε δέκα χρόνια που συγκλόνισαν τον κόσμο, όντας για κάποιους η αιτία και για άλλους η πρόφαση για να αλλάξει ο χάρτης των παγκόσμιων εξελίξεων και της διεθνούς νομιμότητας.
  • ΤΑ ΓΚΡΙΖΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ Υπόθεση με πολλά ερωτήματα
   Τμήμα κατεστραμμένου ελικόπτερου κοντά στο κτιριακό συγκρότημα που εκτελέστηκε ο Λάντεν. Μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν, πολλά σημεία αυτής της επιχείρησης παραμένουν στο σκοτάδι και δημιουργούν ερωτήματα. Ο ενθουσιασμός που οδήγησε πολλούς δυτικούς ηγέτες να συγχαρούν τον αμερικανό πρόεδρο τούς εκθέτει, καθώς τίθεται πλέον σοβαρό ζήτημα νομιμότητας της αμερικανικής επιχείρησης.
  • ΠΟΙΟΙ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΟΣΑΜΑ Οι αντ' αυτού
   Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του θανάτου του Μπιν Λάντεν, ρέει «χείμαρρος» αναλύσεων για τον επόμενο ενσαρκωτή του «Υπέρτατου Κακού».
  • ΠΙΤΕΡ ΑΡΝΕΤ (αμερικανός δημοσιογράφος-πολεμικός ανταποκριτής) «Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν που γνώρισα»
   Υπήρξε ο πρώτος δυτικός δημοσιογράφος που πήρε τηλεοπτική συνέντευξη από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν για το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN. Ο Πίτερ Αρνέτ αφηγείται αποκλειστικά στην «Ε» τη συνάντησή του με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν σε μια σπηλιά στα βουνά του Αφγανιστάν το 1997, τέσσερα χρόνια προτού ο υπόλοιπος κόσμος μάθει το όνομα του σαουδάραβα μετρ του τρόμου, εκείνου του ανθρώπου που άλλαξε τον κόσμο, όπως μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 τον ξέραμε...
  • Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΑΝΤΕΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ Σόι με υψηλές διασυνδέσεις
   Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ανήκε σε μια από τις πλουσιότερες οικογένειες της Μέσης Ανατολής.
  • ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ Είπαν για τον Οσάμα
   Ο Μπιν Λάντεν, τα χρόνια μετά την 11/9, αποτέλεσε μια φιγούρα ευρύτερα αναγνωρίσιμη.
 • Συνέντευξη: Jerrold M. Post

  • JERROLD Μ. POST (Καθηγητής στο Τζορτζτάουν) «Η δολοφονία Λάντεν δεν θα μειώσει την τρομοκρατία»
   Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης στον κόσμο, είναι νεκρός. Παραμένει όμως ένα μεγάλο ερώτημα κατά πόσο η δολοφονία του θα επηρεάσει τη δράση της Αλ Κάιντα και άλλων οργανώσεων στη Μέση Ανατολή. Για πολλούς από τους ειδικούς σε θέματα της τρομοκρατίας ο Οσάμα Μπιν Λάντεν αποτελούσε ήδη τα τελευταία χρόνια περισσότερο μια συμβολική παρά ηγετική φιγούρα. Αυτή είναι και η εκτίμηση του Jerrold Μ. Post, καθηγητή Ψυχιατρικής, Πολιτικής Ψυχολογίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιιο Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον, που έχει ειδικευθεί στην πολιτική ψυχολογία της τρομοκρατίας και έχει μελετήσει τόσο την προσωπικότητα του Μπιν Λάντεν όσο και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Αλ Κάιντα.
 • Συρία

 • Τουκρία

  • ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΡΟΜΟ Ο «ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ» ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Οι Κούρδοι χαλάνε το προφίλ Ερντογάν
   Η «αραβική άνοιξη» δεν φέρνει λουλούδια για όλους στη γειτονιά του ισλαμικού κόσμου, και ιδιαίτερα για εκείνους που διατηρούσαν στενούς δεσμούς με τα καθεστώτα που ήδη ανατράπηκαν ή καταρρέουν.
 • Παλαιστίνη

  • ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Συμφωνία ελπίδας Φάταχ και Χαμάς
   Με συμμαχική κυβέρνηση οι παλαιστινιακές οργανώσεις προχωρούν σε εκλογές και πηγαίνουν ενωμένοι στον ΟΗΕ Η ιστορική συμφωνία με την οποία οι δύο μεγάλες παλαιστινιακές οργανώσεις τερμάτισαν την τετράχρονη αδελφοκτόνα διαμάχη τους αλλάζει τα δεδομένα της μεσανατολικής εξίσωσης και οδηγεί την κυβέρνηση Νετανιάχου στην παγίδα που έστησε μόνη της.
 • Le Monde diplomatique

  • Πιέσεις για ανατίμηση του γιουάν
   Το Πεκίνο ισορροπεί μεταξύ ισχύος και σταθερότητας Στον απόηχο της αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, συνήλθε στο Πεκίνο, 4-14 Μαρτίου, η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση, η οποία ενέκρινε το 12ο πενταετές πλάνο. Στο πεδίο της οικονομίας, το καθεστώς αναγνωρίζει ότι κάποιες αλλαγές είναι επιβεβλημένες. Επιμένει, ωστόσο, να ελέγχει το ρυθμό υλοποίησής τους και αποκρούει κάθε εξωτερική πίεση.
  • Ενα CNN αλά κινεζικά
   Το κόκκινο δίκτυο Η Κίνα όχι μόνο δεν περιορίζει την παρουσία της στο εμπόριο, τα μεγάλα έργα και την εκμετάλλευση των πρώτων υλών, αλλά σιγά σιγά εγκαθιστά σε ολόκληρο τον κόσμο κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης, τα οποία επιτελούν διπλό ρόλο: επικοινωνία και συλλογή πληροφοριών.