Έντυπη Έκδοση

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΠΟΝΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Δολοφονία με παράπλευρα κέρδη

Για την πλειοψηφία της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ η εκστρατεία στο Αφγανιστάν είχε στόχο την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν και την εκδίκηση για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ωρες αγωνίας για την αμερικανική πολιτική ηγεσία. Η έκφραση του προέδρου και της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον αποδίδει το ύψος του στοιχήματος για την επιχείρηση εξόντωσης του Μπιν Λάντεν. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό για τον Λευκό Οίκο. Ωρες αγωνίας για την αμερικανική πολιτική ηγεσία. Η έκφραση του προέδρου και της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον αποδίδει το ύψος του στοιχήματος για την επιχείρηση εξόντωσης του Μπιν Λάντεν. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό για τον Λευκό Οίκο. Τώρα που οι συμβολικοί λόγοι εξαλείφθηκαν, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ θεωρεί ότι η «Αποστολή εξετελέσθη», κάτι που δείχνει να θέλει να εκμεταλλευθεί ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012 και ο Λευκός Οίκος.

Στο Κογκρέσο, πριν από την επιχείρηση της CIA στο Πακιστάν, είχε αρχίσει να αναπτύσσεται μια δυναμική πλειοψηφία Δημοκρατικών -μαζί με μια μερίδα Ρεπουμπλικανών- για μια μειωμένη στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν. Ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται έτοιμος να επαναπροσδιορίσει τις επόμενες εβδομάδες τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή διατάσσοντας σε πρώτη φάση τον επαναπατρισμό δύο ταξιαρχιών (περίπου 10.000 αμερικανών στρατιωτών) ώστε να δείξει προς τη φιλελεύθερη βάση των Δημοκρατικών ότι τηρεί εν μέρει τη δέσμευσή του για σταδιακή απεμπλοκή από τον Ιούλιο 2011. Ο διευθυντής της CIA, Λίον Πανέτα, ο οποίος θα αναλάβει οσονούπω τα καθήκοντα του υπουργού Αμυνας, έχει υιοθετήσει πλήρως τις απόψεις του αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, για μια καθολική αναδιάρθρωση της ομάδας εθνικής ασφαλείας και την απομάκρυνση από όλα τα πόστα των αρχιτεκτόνων του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Το προηγούμενο καλοκαίρι, με την αποστολή νέων ενισχύσεων στο Αφγανιστάν, τα αμερικανικά στρατεύματα έφταναν τους 100.000 άνδρες με το ετήσιο κόστος συντήρησής τους να ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια. Παρά τα μικρά κέρδη και τις αναφορές ότι μαχητές της Αλ Κάιντα επέστρεψαν σε απομονωμένες περιοχές της χώρας, κοινή πεποίθηση του Πενταγώνου και των μυστικών υπηρεσιών είναι ότι το πραγματικό πεδίο των μαχών εναντίον της Αλ Κάιντα βρίσκεται στο γειτονικό Πακιστάν και όχι στο Αφγανιστάν. Η απόφαση του Λευκού Οίκου να αυξήσει θεαματικά τις επιχειρήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (117 το 2010) εναντίον τρομοκρατικών ομάδων θεωρείται ότι έφερε αποτέλεσμα, δικαιώνοντας την αλλαγή στρατηγικής της Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν ετησίως το Πακιστάν με 1,3 δισ. δολάρια για να αντεπεξέλθει στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών οργανώσεων. Επισήμως ο Λευκός Οίκος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Πακιστάν παρά τα ερωτήματα που τέθηκαν για το ρόλο του και το κατά πόσο γνώριζε ότι ο Μπιν Λάντεν διέμενε επί 6 ολόκληρα χρόνια στην Αμποταμπάντ.

Η «αποδέσμευση» από τον δεκαετή πόλεμο στο Αφγανιστάν δεν βρίσκει όμως σύμφωνο το σύνολο του στρατιωτικού κατεστημένου και κάποια ανώτατα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν στοιχειώνει πια τα σχέδιά τους, επιμένουν σε μια βραδύτερη αποχώρηση και μια μακροχρόνια στρατιωτική δέσμευση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον μέχρι το 2014. Η επιχειρηματολογία τους βασίζεται στο ότι η απόφαση των ΗΠΑ το 1989 να εγκαταλείψουν την Καμπούλ, μετά τη λήξη της παρουσίας των σοβιετικών στρατευμάτων, προκάλεσε χάος, την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία και την ανάδειξη της Αλ Κάιντα σε ρόλο παγκόσμιου τρομοκράτη.

* Ο θάνατος του ηγέτη της Αλ Κάιντα ενισχύει το πολιτικό κύρος του αμερικανού προέδρου και αναγκάζει τους πιθανούς αντιπάλους του στις εκλογές του 2012, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ ή η Σάρα Πέιλιν, να αλλάξουν τη ρητορική τους. Με μια κίνηση, ο Ομπάμα «σκότωσε» τα επιχειρήματα της συντηρητικής δεξιάς για το πρόσωπό του: «αδύναμος», «μαλακός με την τρομοκρατία», «αντι-Αμερικανός», «ξένος». Στις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την επιχείρηση στο βόρειο Πακιστάν τα ποσοστά αποδοχής για τον Μπαράκ Ομπάμα βελτιώθηκαν κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες (56%). Οι αναλυτές επισημαίνουν όμως ότι ο Ομπάμα πρέπει να «πουλήσει» τις ικανότητές του και για την ανάκαμψη της οικονομίας με τον Μπιν Λάντεν: Μπους και Κλίντον τον κυνήγησαν για 18 χρονια, αλλά εκείνος κατάφερε να τον εξοντώσει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αφγανιστάν
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: Το τέλος του Μπιν Λάντεν
Οι εκτελεστές του Λάντεν
Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο
Υπόθεση με πολλά ερωτήματα
Οι αντ' αυτού
«Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν που γνώρισα»
Σόι με υψηλές διασυνδέσεις
Είπαν για τον Οσάμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Το τέλος του Μπιν Λάντεν
Δολοφονία με παράπλευρα κέρδη
Οι εκτελεστές του Λάντεν
Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο
Υπόθεση με πολλά ερωτήματα
Οι αντ' αυτού
«Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν που γνώρισα»
Σόι με υψηλές διασυνδέσεις
Είπαν για τον Οσάμα
Συνέντευξη: Jerrold M. Post
«Η δολοφονία Λάντεν δεν θα μειώσει την τρομοκρατία»
Συρία
Τώρα απαιτούν πτώση του Ασαντ
Τουκρία
Οι Κούρδοι χαλάνε το προφίλ Ερντογάν
Παλαιστίνη
Συμφωνία ελπίδας Φάταχ και Χαμάς
Le Monde diplomatique
Πιέσεις για ανατίμηση του γιουάν
Ενα CNN αλά κινεζικά