Έντυπη Έκδοση

Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΟΜΑΔΑ 6 ΤΩΝ NAVY SEAL

Οι εκτελεστές του Λάντεν

Μπορεί ο Μπιν Λάντεν να εκτελέστηκε στην κρεβατοκάμαρα της φρουρούμενης κατοικίας του, όμως, επίσημα, εκτελεστές δεν υπάρχουν.

Η ελίτ των ειδικών δυνάμεων και των πρακτόρων επανδρώνει την ομάδα που επισήμως «δεν υπάρχει». Τα μέλη της καλύπτονται από απόλυτη ανωνυμία, ενώ η δράση τους είναι συνήθως εκτός εθνικών νόμων και διεθνούς δικαίου. Η ελίτ των ειδικών δυνάμεων και των πρακτόρων επανδρώνει την ομάδα που επισήμως «δεν υπάρχει». Τα μέλη της καλύπτονται από απόλυτη ανωνυμία, ενώ η δράση τους είναι συνήθως εκτός εθνικών νόμων και διεθνούς δικαίου. Διότι η ομάδα των εκτελεστών του ανήκει στις σκιώδεις παραστρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώνουν «συμβόλαια θανάτου» οπουδήποτε στον πλανήτη, δρώντας εκτός εθνικών νόμων και Διεθνούς Δικαίου. Η υπόθεση Μπιν Λάντεν, όμως, προκάλεσε παράπλευρες απώλειες στο μέτωπο της επικοινωνιακής στρατηγικής της Ουάσιγκτον, καθώς, πρώτη φορά, αμερικανικές εφημερίδες δημοσίευσαν πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ για την ομάδα που ανέλαβε και εκτέλεσε το συμβόλαιο θανάτου για τον Μπιν Λάντεν, την Ομάδα 6.

Κατά τα δημοσιεύματα, πρόκειται για παραστρατιωτική δύναμη που στρατολογεί την ελίτ του προσωπικού των στρατιωτικών και μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, συνθέτοντας την κορυφαία αμερικανική αντιτρομοκρατική ομάδα κρούσης. Τα μέλη της χαρακτηρίζονται «αφανή», εξασφαλίζουν απόλυτη ανωνυμία και κατατάσσονται εκτός στρατιωτικών πρωτοκόλλων και καταλόγων, εμπλέκονται σε επιχειρήσεις με την υψηλότερη δυνατή διαβάθμιση και συχνά δρουν εκτός των ορίων που θέτει το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο. Για κάθε επιχείρησή της σπάνια κρατούνται αρχεία και η ίδια η ομάδα δεν αναφέρεται πουθενά, ώστε να δίνεται στην κυβέρνηση η δυνατότητα διάψευσης της εμπλοκής της Ομάδας-6 σε περιπτώσεις σύλληψης ή διαρροής της δράσης της. «Ξέρεις, θα ήθελα να σε βοηθήσω, φίλε, αλλά δεν μπορώ να πω τίποτε για την Ομάδα 6, διότι δεν υπάρχει Ομάδα 6» φέρεται να απάντησε πρώην πράκτορας των παραστρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε δημοσιογράφο που του ζήτησε περισσότερα στοιχεία γι' αυτήν.

Η «φλυαρία» των αμερικανικών ΜΜΕ που προκάλεσε ο οίστρος της αντιτρομοκρατικής επιτυχίας της εκτέλεσης του Μπιν Λάντεν, έφερε στη δημοσιότητα στοιχεία που η Ουάσιγκτον κάθε άλλο παρά επιθυμεί να υπενθυμίζονται. Πρόκειται για τη δράση των λεγόμενων SEAL Teams (όπου SEAL, από τα αρχικά των λέξεων SEa, Air and Land), των ειδικών παραστρατιωτικών ομάδων όλων των όπλων του αμερικανικού στρατού, που η έκνομη δράση τους συντονίζεται από το αχανές πλέγμα των μυστικών υπηρεσιών και -φυσικά- από τη CIA. Η ίδρυσή τους επιβλήθηκε μετά το φιάσκο της επιχείρησης διάσωσης των αμερικανών ομήρων στην Τεχεράνη, το 1980, ενώ η συγκεκριμένη Ομάδα-6, προσδιορίστηκε ως «6» για να παραπλανηθούν οι (πάλαι ποτέ) σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες για τον ακριβή αριθμό των Ομάδων SEAL. Η έκνομη δράση τους, όμως, πλήττει τη ρητορική της Ουάσιγκτον, που, αν και καταγγέλλει τα δολοφονικά καθεστώτα ανά τον κόσμο, καταλήγει να αποτελεί ένα από αυτά -κριτική που διατυπώνεται ακόμη και από τον κατεστημένο τύπο στις ΗΠΑ: σε άρθρο της η «New York Times» τον Οκτώβριο του 2010 καλούσε τον πρόεδρο Ομπάμα να μη μιμηθεί τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους, και να επιβάλει ανεξάρτητους ελέγχους στην πολιτική των έκνομων «στοχευμένων δολοφονιών» (targeted killings). Οπως αποκάλυψε η υπόθεση Μπιν Λάντεν και κάποια «φάλτσα» στο διάγγελμα του αμερικανού προέδρου για την εκτέλεση του ηγέτη της Αλ Κάιντα, η παρανομία των στοχευμένων δολοφονιών όχι μόνο συνεχίστηκε αλλά έγινε ύψιστη προτεραιότητα των ομάδων SEAL.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Διεθνής τρομοκρατία
Σχετικά θέματα: Το τέλος του Μπιν Λάντεν
Δολοφονία με παράπλευρα κέρδη
Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο
Υπόθεση με πολλά ερωτήματα
Οι αντ' αυτού
«Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν που γνώρισα»
Σόι με υψηλές διασυνδέσεις
Είπαν για τον Οσάμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Το τέλος του Μπιν Λάντεν
Δολοφονία με παράπλευρα κέρδη
Οι εκτελεστές του Λάντεν
Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο
Υπόθεση με πολλά ερωτήματα
Οι αντ' αυτού
«Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν που γνώρισα»
Σόι με υψηλές διασυνδέσεις
Είπαν για τον Οσάμα
Συνέντευξη: Jerrold M. Post
«Η δολοφονία Λάντεν δεν θα μειώσει την τρομοκρατία»
Συρία
Τώρα απαιτούν πτώση του Ασαντ
Τουκρία
Οι Κούρδοι χαλάνε το προφίλ Ερντογάν
Παλαιστίνη
Συμφωνία ελπίδας Φάταχ και Χαμάς
Le Monde diplomatique
Πιέσεις για ανατίμηση του γιουάν
Ενα CNN αλά κινεζικά