Έντυπη Έκδοση

Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο

Σφράγισε δέκα χρόνια που συγκλόνισαν τον κόσμο, όντας για κάποιους η αιτία και για άλλους η πρόφαση για να αλλάξει ο χάρτης των παγκόσμιων εξελίξεων και της διεθνούς νομιμότητας.

Ο Μπιν Λάντεν στα βουνά του Αφγανιστάν ανάμεσα σε δύο άγνωστα μέλη της Αλ Κάιντα και δίπλα στον Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, η συνάντηση με τον οποίο ήταν καθοριστική, αφού ο τελευταίος τον μύησε στον φονταμενταλισμό. Ο Μπιν Λάντεν στα βουνά του Αφγανιστάν ανάμεσα σε δύο άγνωστα μέλη της Αλ Κάιντα και δίπλα στον Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, η συνάντηση με τον οποίο ήταν καθοριστική, αφού ο τελευταίος τον μύησε στον φονταμενταλισμό. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, με σύμβολο την 11η Σεπτεμβρίου, καθιέρωσε μια νέου τύπου τρομοκρατία, χωρίς σύνορα, οδηγώντας τις ΗΠΑ σε δύο πολέμους με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και έναν εσαεί «παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», που θέσπισε στην πράξη ανομία, εν ψυχρώ εκτελέσεις, βασανιστήρια, μυστικές φυλακές και κρατούμενους - φαντάσματα, κολαστήρια σαν το γουαντάναμο και το Αμπου Γκράιμπ, διώξεις αθώων, ισλαμοφοβία και περιορισμό των ατομικών ελευθεριών.

Ο 54χρονος γόνος ζάπλουτης σαουδαραβικής οικογένειας, λένε όσοι τον γνώρισαν προτού μεταμορφωθεί σε έναν μαχητή πεισμένο ότι γεννήθηκε για να απαλλάξει τους Αραβες από «το ζυγό των απίστων» και να ιδρύσει ένα παγκόσμιο ισλαμικό χαλιφάτο, ήταν ένας νέος λιγομίλητος και ντροπαλός, που διακρινόταν για τη βαθιά του πίστη. Η κρίσιμη καμπή στην πορεία της μεταμόρφωσής του στον πλέον διαβόητο παγκόσμιο τρομοκράτη ήταν η σοβιετική επέμβαση στο Αφγανιστάν, το 1979, όταν για να πολεμήσει τους κομμουνιστές στρατεύτηκε στους Μουτζαχεντίν, που εξέθρεψαν το φαινόμενο των Ταλιμπάν και χρηματοδοτήθηκαν αδρά από τη CIA.

Εκεί κέρδισε τη φήμη του «απεσταλμένου του ουρανού» και γνώρισε τον Αιγύπτιο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι που τον μύησε στις ιδέες των φονταμενταλιστών, εμπνέοντάς του μια νέα μορφή «ιερού πολέμου» που θα μεταφερόταν στα εδάφη του εχθρού. Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, το 1988 ίδρυσε την Αλ Κάιντα με 15 έμμισθους «αδελφούς». Το χρήμα δεν ήταν πρόβλημα, αφού λέγεται πως κληρονόμησε περισσότερα από 250 εκατ. δολάρια και ηγείτο κάπου 60 επιχειρήσεων. Επειτα ήρθε ο πόλεμος στον Κόλπο και η ταπεινωτική μαζική εισβολή των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία, που θα αλλάξει αιφνίδια τη ρητορική του, στρέφοντάς την κατά των ΗΠΑ.

Ο Μπιν Λάντεν ήταν πλέον ένας «φημισμένος» μαχητής, οι ηχογραφημένες ομιλίες του γεμάτες θεωρίες συνωμοσίας και απύθμενο μίσος για τη Δύση και τους σιωνιστές γίνονταν ανάρπαστες στα μουσουλμανικά παζάρια και με την πρώτη τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα, το 1992, σε ξενοδοχείο της Υεμένης, εφηύρε μία από τις πολλές θεολογικές καινοτομίες του για να δικαιολογήσει στους δυσαρεστημένους οπαδούς του το θάνατο αθώων: πάνε κατευθείαν στον παράδεισο.

Παράδοξη «μοίρα» αυτού του τρομοκράτη, που διωγμένος πρώτα από τη Σαουδική Αραβία και το 1998 και από το Σουδάν, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις κατά των αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και την Τανζανία, βρίσκει καταφύγιο στα βουνά του Αφγανιστάν υπό την προστασία του μουλά Ομάρ, ηγέτη των Ταλιμπάν, που είχαν καταλάβει την εξουσία με τη βοήθεια των «μισητών εχθρών» του: των ΗΠΑ. Από εκεί διηύθυνε τους πυρήνες της οργάνωσης, μεταμορφώνοντας την Αλ Κάιντα σε παγκόσμιο δίκτυο τρομοκρατών και οργανώνοντας σχολαστικά επί δύο χρόνια την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι, αν ήθελαν, αν δεν τους ήταν χρήσιμος έστω και συμβολικά, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να τον έχουν «εξοντώσει» προ πολλού. Τον Οκτώβριο του 2001 οι Ταλιμπάν πρότειναν να παραδώσουν τον Λάντεν, αν ο Μπους κατέθετε αποδείξεις για την εμπλοκή του στην επίθεση κατά των Δίδυμων Πύργων. Η πρόταση απορρίφθηκε. Λίγο αργότερα πρότειναν να παραδώσουν τον Λάντεν σε μια τρίτη, ουδέτερη χώρα, αν σταματούσαν οι βομβαρδισμοί. Επίσης απορρίφθηκε. Και το Δεκέμβριο, ενώ τον είχαν κυκλώσει στα βουνά της Τόρα Μπόρα, πλήρωσαν αφγανούς φυλάρχους για να τον συλλάβουν ώστε «να μην κινδυνεύσουν οι ζωές των αμερικανών στρατιωτών», με συνέπεια την καθ' όλα αναμενόμενη απόδρασή του. Ετσι, ο αντιδραστικός θρησκόληπτος κατάφερε να διαφύγει επί μία δεκαετία, όσο η νέα αμερικανική πολιτική άλλαζε τη διεθνή σκηνή.

Τη στιγμή του φόνου του ο Μπιν Λάντεν ήταν ένας άρρωστος, απομονωμένος μεσήλικας που ζούσε επί χρόνια στο Πακιστάν, σε καθεστώς που θυμίζει κατ' οίκον περιορισμό, ένα είδος ομήρου έτοιμου να «θυσιαστεί» την κατάλληλη στιγμή, γράφει ο Μπιλ Βαν Οκεν, υποψήφιος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Ισότητας για την προεδρία των ΗΠΑ το 2004. Θα χρειαστεί και πάλι το WikiLeaks για να αποκαλύψει -αν ποτέ αποκαλυφθούν- τις υπόγειες διαδρομές αυτής της σελίδας της Ιστορίας που καθιστούσε απίθανη για τα αμερικανικά συμφέροντα ασφαλείας την όποια κράτηση εν ζωή του Μπιν Λάντεν, μια «δίκαιη» δίκη και μια «νόμιμη» εκτέλεση μιας θανατικής του καταδίκης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνής τρομοκρατία
Σχετικά θέματα: Το τέλος του Μπιν Λάντεν
Δολοφονία με παράπλευρα κέρδη
Οι εκτελεστές του Λάντεν
Υπόθεση με πολλά ερωτήματα
Οι αντ' αυτού
«Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν που γνώρισα»
Σόι με υψηλές διασυνδέσεις
Είπαν για τον Οσάμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Το τέλος του Μπιν Λάντεν
Δολοφονία με παράπλευρα κέρδη
Οι εκτελεστές του Λάντεν
Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο
Υπόθεση με πολλά ερωτήματα
Οι αντ' αυτού
«Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν που γνώρισα»
Σόι με υψηλές διασυνδέσεις
Είπαν για τον Οσάμα
Συνέντευξη: Jerrold M. Post
«Η δολοφονία Λάντεν δεν θα μειώσει την τρομοκρατία»
Συρία
Τώρα απαιτούν πτώση του Ασαντ
Τουκρία
Οι Κούρδοι χαλάνε το προφίλ Ερντογάν
Παλαιστίνη
Συμφωνία ελπίδας Φάταχ και Χαμάς
Le Monde diplomatique
Πιέσεις για ανατίμηση του γιουάν
Ενα CNN αλά κινεζικά