Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΓΚΡΙΖΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

Υπόθεση με πολλά ερωτήματα

Μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν, πολλά σημεία αυτής της επιχείρησης παραμένουν στο σκοτάδι και δημιουργούν ερωτήματα. Ο ενθουσιασμός που οδήγησε πολλούς δυτικούς ηγέτες να συγχαρούν τον αμερικανό πρόεδρο τούς εκθέτει, καθώς τίθεται πλέον σοβαρό ζήτημα νομιμότητας της αμερικανικής επιχείρησης.

Τμήμα κατεστραμμένου ελικόπτερου κοντά στο κτιριακό συγκρότημα που εκτελέστηκε ο Λάντεν. Τμήμα κατεστραμμένου ελικόπτερου κοντά στο κτιριακό συγκρότημα που εκτελέστηκε ο Λάντεν. *Ηταν η δολοφονία του άοπλου Μπιν Λάντεν νόμιμη ή σύμφωνη προς το διεθνές δίκαιο;

Οι ισχυρισμοί του υπουργού Δικαιοσύνης Ερίκ Χόλντερ ότι ήταν «πράξη εθνικής αυτοάμυνας», καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο με την Αλ Κάιντα δεν είναι επαρκείς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Λάντεν ήταν άοπλος και δεν έφερε αντίσταση την ώρα που οι αμερικανοί στρατιώτες δεν εξάντλησαν όλα τα μέσα ώστε να τον συλλάβουν ζωντανό, ως ώφειλαν, βάσει του διεθνούς δικαίου. Ενώ, σύμφωνα με αναλυτές, αμφισβητείται το δικαίωμα που θεωρεί ότι έχει η αμερικανική κυβέρνηση ώστε να χαρακτηρίζει «νόμιμο στρατιωτικό στόχο» ένα μεμονωμένο άτομο όπως ο Μπιν Λάντεν ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της Αλ Κάιντα.

*Γιατί ο Ομπάμα επέλεξε να σκοτώσει τον Λάντεν από το να τον συλλάβει;

Σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph» η επίλεκτη ομάδα SEAL είχε σαφή εντολή να σκοτώσει τον Μπιν Λάντεν και επ' ουδενί να τον συλλάβει. Επικαλούμενη ομολογία ενός πρώην μέλους της, αναφέρει ότι σε διαφορετική περίπτωση η ομάδα θα προσέγγιζε το «στόχο» αθόρυβα και όχι με ελικόπτερο που γίνεται γρήγορα αντιληπτό. Ο λόγος είναι προφανής. Η σύλληψη του Μπιν Λάντεν θα προκαλούσε πολύ περισσότερα προβλήματα στον αμερικανό πρόεδρο απ' ό,τι η «εν ψυχρώ δολοφονία του».

Η μεταφορά του στις ΗΠΑ, για τις ανακρίσεις, θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη. Θα μεταφερόταν στο Γκουαντάναμο ή σε κάποια άλλη φυλακή υψίστης ασφαλείας και κυρίως, ποιο αμερικανικό δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να εκδικάσει μια τέτοια υπόθεση;

*Ποιος ήταν ο ρόλος του Πακιστάν στην επιχείρηση και απέναντι στην τρομοκρατία γενικότερα;

Η δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης, ότι έδρασε στο έδαφος του Πακιστάν εν αγνοία της κυβέρνησης του, έγινε για τα μάτια του πακιστανικού λαού και την προστασία της εύθραυστης κυβέρνησης Ζαρντάρι. Αλλωστε, ο διπλός ρόλος που διατηρεί εδώ και χρόνια το Πακιστάν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας έχει τις ευλογίες της Ουάσιγκτον.

*Ο θάνατος του Λάντεν θα επισπεύσει την απομάκρυνση των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν;

Παρ' ότι ο Ομπάμα είχε δεσμευτεί ότι τον Ιούλιο του 2011 θα ξεκινούσε η αποχώρησή τους, καμιά τέτοια κίνηση δεν φαίνεται να προετοιμάζεται. Αντίθετα, δυτικοί ηγέτες που συμμετέχουν στη στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν επιβεβαίωσαν την παραμονή τους εκεί και μετά το θάνατο του Λάντεν. Πολιτικοί αναλυτές, υποστήριξαν ότι είναι η ιδανική ευκαιρία για τον αμερικανό πρόεδρο να βάλει ένα τέλος. «Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία λέγοντας ότι η "επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία" καθώς ο υπαίτιος της 11ης Σεπτεμβρίου, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο, είναι νεκρός». Το σίγουρο είναι ότι θα σκληρύνουν ακόμη περισσότερο οι πιέσεις για τον τερματισμό επιχείρησης τόσο στις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη.

*Πόσο ωφελείται ο Μπαράκ Ομπάμα από την εξόντωση του Μπιν Λάντεν;

Στα μάτια των εθνικιστών Αμερικανών είναι ένας υπερ-ήρωας που νίκησε το «κακό». Παρ' ότι απομένει πολύς καιρός έως τις εκλογές του 2012 θεωρείται σίγουρο ότι αυτή η «επιτυχία» θα εξαγοραστεί με ψήφους στις κάλπες και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο εάν επιστρέψουν οι Αμερικανοί από το Αφγανιστάν. Οσο για την πληροφορία ότι ο Μπιν Λάντεν εντοπίστηκε έπειτα από σκληρές ανακρίσεις υπόπτων στο Γκουαντάναμο, του έδωσε το πολυπόθητο άλλοθι για το πισωγύρισμα στην αρχική του απόφαση να κλείσει το παράνομο κέντρο κράτησης.

*Είναι πράγματι νεκρός ο Μπιν Λάντεν;

Η Αλ Κάιντα το επιβεβαίωσε παρότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι ο αμερικανός πρόεδρος έπειτα από πολλή σκέψη αποφάσισε να μην δώσει στη δημοσιότητα καμία από τις φωτογραφίες του πτώματος, με την αιτιολογία ότι είναι αποκρουστικές. Ευαισθησία την οποία ωστόσο δεν επέδειξαν οι Αμερικανοί στην περίπτωση του Σαντάμ Χουσέιν. Στοιχεία δεν έχουν δοθεί ούτε για το γενετικό υλικό που λέγεται ότι πήραν πριν αφήσουν το πτώμα στον πάτο της αραβικής θάλασσας. Πράξη που, σύμφωνα με τον Μεγάλο Ιμάμη του Καΐρου Αχμέντ Αλ-Ταγέμπ έρχεται σε αντίθεση με τις μουσουλμανικές αξίες και τον ισλαμικό νόμο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνής τρομοκρατία
ΗΠΑ
Πακιστάν
Σχετικά θέματα: Το τέλος του Μπιν Λάντεν
Δολοφονία με παράπλευρα κέρδη
Οι εκτελεστές του Λάντεν
Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο
Οι αντ' αυτού
«Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν που γνώρισα»
Σόι με υψηλές διασυνδέσεις
Είπαν για τον Οσάμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Το τέλος του Μπιν Λάντεν
Δολοφονία με παράπλευρα κέρδη
Οι εκτελεστές του Λάντεν
Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο
Υπόθεση με πολλά ερωτήματα
Οι αντ' αυτού
«Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν που γνώρισα»
Σόι με υψηλές διασυνδέσεις
Είπαν για τον Οσάμα
Συνέντευξη: Jerrold M. Post
«Η δολοφονία Λάντεν δεν θα μειώσει την τρομοκρατία»
Συρία
Τώρα απαιτούν πτώση του Ασαντ
Τουκρία
Οι Κούρδοι χαλάνε το προφίλ Ερντογάν
Παλαιστίνη
Συμφωνία ελπίδας Φάταχ και Χαμάς
Le Monde diplomatique
Πιέσεις για ανατίμηση του γιουάν
Ενα CNN αλά κινεζικά