Έντυπη Έκδοση

ΠΙΤΕΡ ΑΡΝΕΤ (αμερικανός δημοσιογράφος-πολεμικός ανταποκριτής)

«Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν που γνώρισα»

Υπήρξε ο πρώτος δυτικός δημοσιογράφος που πήρε τηλεοπτική συνέντευξη από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν για το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN. Ο Πίτερ Αρνέτ αφηγείται αποκλειστικά στην «Ε» τη συνάντησή του με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν σε μια σπηλιά στα βουνά του Αφγανιστάν το 1997, τέσσερα χρόνια προτού ο υπόλοιπος κόσμος μάθει το όνομα του σαουδάραβα μετρ του τρόμου, εκείνου του ανθρώπου που άλλαξε τον κόσμο, όπως μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 τον ξέραμε...

«Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε προσελκύσει την προσοχή λίγους μήνες πριν (σ.σ.: από τον Μάρτιο του 1997 ) κηρύττοντας την Τζιχάντ, τον ιερό πόλεμο ενάντια στις ΗΠΑ. Οι συνάδελφοί μου στο CNN κι εγώ εξασφαλίσαμε την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του, τον Μάρτιο του 1997. Ταξιδέψαμε στο Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν και τελικά οδηγηθήκαμε -με δεμένα τα μάτια- ψηλά στα Λευκά Ορη σε μια μικρή καλύβα και περιμέναμε εκεί. Λίγο αργότερα, ένας ψηλός, γενειοφόρος άνδρας εισήλθε, σπρώχνοντας την πόρτα με το ΑΚ47 αυτόματο ντουφέκι του ενώ ένας παγωμένος αέρας φυσούσε έξω. Παρακολουθούσαμε με ένταση, αφού αυτός ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με τις αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Με το χέρι του έστρωσε το τουρμπάνι στο κεφάλι του, αγγίζοντας την κορυφή του. Μας έγνεψε και ξεκούμπωσε το σφιχτά φορεμένο πάνω του στρατιωτικό τζάκετ του πριν καθίσει απέναντί μας, πάνω στο κουρελιασμένο χαλί. Μετά ακούμπησε πλάι του το ΑΚ47 του σαν να ήταν το αγαπημένο του παιδί.

Ανοιγόκλεισε τα μάτια του όταν άναψαν τα τηλεοπτικά φώτα και ξεκίνησε να απαντά στις ερωτήσεις μας. Καθώς βρισκόμασταν στην αρχή της συνέντευξης, μου φαινόταν και μου ακουγόταν λιγότερο σαν τον επικίνδυνο άνθρωπο στον κόσμο και περισσότερο σαν τους ισλαμιστές κληρικούς από τους οποίους είχα πάρει συνέντευξη σε θρησκευτικά σχολεία στο γειτονικό Πακιστάν. Μιλούσε με απαλή φωνή, κάποιες φορές ανοιγοκλείνοντας τα μάτια του γρήγορα και άλλες βήχοντας. Αλλά γρήγορα φάνηκε ότι είχα κάνει λάθος στην αρχική εκτίμησή μου. Καθώς η συνέντευξη συνεχιζόταν, ο Μπιν Λάντεν γινόταν ολοένα και πιο σκληρός. Ακούγαμε τα οργισμένα λόγια του, εκείνα των οποίων το νόημα θα μάθαινε χρόνια αργότερα όλος ο κόσμος.

Γνωρίζουμε όλοι τώρα ότι από αυτές τις βουνίσιες κορυφές και σπηλιές και τα εγκαταλειμμένα στρατόπεδα στο Αφγανιστάν, ο Μπιν Λάντεν εμπνεύστηκε και σχεδίασε την πιο παράτολμη επίθεση στις ΗΠΑ έπειτα από τον ιαπωνικό βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ, το 1941, στέλνοντας τα υπό αεροπειρατεία αεροπλάνα εναντίον του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου και του Πενταγώνου, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Σχεδόν 3.000 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε μία ώρα ή δύο, καθώς ένα σοκαρισμένο παγκόσμιο κοινό παρακολουθούσε ζωντανά στην τηλεόραση την κάλυψη των επιθέσεων. Η Αμερική σύντομα θα βρισκόταν σε πόλεμο με δύο χώρες, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, πολέμους οι οποίοι θα έμοιαζαν ατελείωτοι. Στα χρόνια που κυλούσαν και ο Μπιν Λάντεν παρέμενε ασύλληπτος, η συνέντευξη που είχα κάνει μαζί του τον Μάρτιο του 1997 εξακολουθούσε να παραμένει η σημαντικότερη προφορική κατάθεσή του.

Ως ρεπόρτερ διεθνών θεμάτων του CNN είχα επισκεφθεί το Αφγανιστάν πολλές φορές, καλύπτοντας τον ρωσικό πόλεμο τη δεκαετία του '80, τόσο από τη ρωσική όσο και από την αφγανική πλευρά. Κάλυψα την άνοδο των Ταλιμπάν τη δεκαετία τού '90 και αργότερα τον αμερικανικό πόλεμο το 2001. Συνεπώς η χώρα μού ήταν ήδη οικεία όταν το CNN αποφάσισε να προσπαθήσει να κλείσει τη συνέντευξη με τον Μπιν Λάντεν το 1997, συναντώντας τους εκπροσώπους του στο Λονδίνο και αποσπώντας την συγκατάθεσή τους για τη συνέντευξη παρά τις εξίσου αποφασιστικές προσπάθειες από ανταγωνιστικά αμερικανικά και βρετανικά ειδησεογραφικά δίκτυα. Πιστεύω ότι το αβαντάζ του CNN ήταν το ότι ήταν το μόνο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο που υπήρχε τότε, ενώ και ο Μπιν Λάντεν ήταν εξοικειωμένος με την κάλυψη του Πολέμου του Κόλπου από το CNN και τον δικό μου ρόλο σε αυτήν. Λίγα ήταν γνωστά για εκείνον τότε και η συνέντευξή μας είχε στόχο να αποκαλύψει όσο περισσότερα μπορούσε για την ιστορία του και τα κίνητρά του. Ενα ήταν ξεκάθαρο: οι ΗΠΑ είχαν την πρώτη θέση στο μυαλό του...

Ο Μπιν Λάντεν μάς είπε ότι κήρυξε πόλεμο εναντίον της Αμερικής εξαιτίας της υποστήριξής της στο Ισραήλ και τη συνεχιζόμενη παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη Σαουδική Αραβία μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου. Προειδοποίησε τους αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή και τούς κατηγόρησε, παράλληλα με τους στρατιωτικούς, επειδή στήριζαν την κυβέρνηση, γεγονός που τους καθιστούσε ευάλωτους στόχους σε ενδεχόμενη επίθεση. Επίσης διακήρυξε τους μακροπρόθεσμους στόχους του, απαιτώντας να σταματήσουν οι ΗΠΑ την οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια ενάντια σε "όλον τον μουσουλμανικό κόσμο", μια δήλωση που αποκάλυπτε το όραμά του για αλλαγή σε μια εκτεταμένη περιοχή από το μουσουλμανικό Μαρόκο μέχρι τη μουσουλμανική Ινδονησία. Ο Μπιν Λάντεν επίσης εξέφρασε με πικρία το παράπονό του για την αμερικανική στάση. "Οι ΗΠΑ σήμερα έχουν θέσει διπλά στάνταρντ, χαρακτηρίζοντας οποιονδήποτε αντιτίθεται στην αδικία που προκαλούν ως τρομοκράτη. Θέλουν να κατάσχουν τις χώρες μας, να κλέψουν τους πόρους μας, να τοποθετήσουν πράκτορές τους για να μας κυβερνούν, και ταυτόχρονα θέλουν εμείς να συμφωνήσουμε σε όλα αυτά. Αν αρνηθούμε να το κάνουμε, θα μας πούνε τρομοκράτες". Η συνέντευξη κράτησε παραπάνω από μια ώρα. Εν συνεχεία, ο Μπιν Λάντεν μοιράστηκε τσάι μαζί μας και κουβέντιασε για λίγο. Τον ρώτησα τι άποψη είχε για τον Σαντάμ Χουσεΐν κι εκείνος τον περιέγραψε σαν έναν "κακό Αραβα", ο λαός του οποίου άξιζε έναν καλύτερο ηγέτη.

Μετά ο Μπιν Λάντεν χάθηκε στην νύχτα κι εμείς περιμέναμε λίγες ώρες μέχρι να χαράξει. Καθώς οδηγούσαμε κατεβαίνοντας το βουνό για να ξεκινήσουμε το ταξίδι της επιστροφής μας, ελάχιστα είχα συνειδητοποιήσει ότι αυτός ο θυμωμένος άνδρας που ζούσε σαν ερημίτης σε μια βουνοκορφή του Αφγανιστάν, ήταν ικανός να σχεδιάσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα άλλαζαν τον κόσμο όπως μέχρι τότε τον ήξερα.

Η ωριαία εκομπή μας στο CNN με τη συνέντευξη του Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν, στα μέσα του 1997, δεν προσέλκυσε μεγάλη προσοχή, καθώς δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός τότε στον κόσμο. Αλλά μετά τις επιθέσεις στις 11/9, το κείμενο της συνέντευξής μας στο Ιντερνετ αποτέλεσε ένα πολύ δημοφιλές ανάγνωσμα. Εκείνη την εποχή ζούσα στη Νέα Υόρκη, σε ένα διαμέρισμα στο Απερ Ιστ Σάιντ του Μανχάταν και κάλυψα το γεγονός για ραδιοφωνικούς σταθμούς. Δεν είχα καμία αμφιβολία ότι βρισκόταν ο Μπιν Λάντεν πίσω από αυτές τις παράτολμες επιθέσεις και ότι η βίαιη προφητεία του γινόταν πλέον αληθινή...».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνής τρομοκρατία
Αφγανιστάν
Σχετικά θέματα: Το τέλος του Μπιν Λάντεν
Δολοφονία με παράπλευρα κέρδη
Οι εκτελεστές του Λάντεν
Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο
Υπόθεση με πολλά ερωτήματα
Οι αντ' αυτού
Σόι με υψηλές διασυνδέσεις
Είπαν για τον Οσάμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Το τέλος του Μπιν Λάντεν
Δολοφονία με παράπλευρα κέρδη
Οι εκτελεστές του Λάντεν
Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο
Υπόθεση με πολλά ερωτήματα
Οι αντ' αυτού
«Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν που γνώρισα»
Σόι με υψηλές διασυνδέσεις
Είπαν για τον Οσάμα
Συνέντευξη: Jerrold M. Post
«Η δολοφονία Λάντεν δεν θα μειώσει την τρομοκρατία»
Συρία
Τώρα απαιτούν πτώση του Ασαντ
Τουκρία
Οι Κούρδοι χαλάνε το προφίλ Ερντογάν
Παλαιστίνη
Συμφωνία ελπίδας Φάταχ και Χαμάς
Le Monde diplomatique
Πιέσεις για ανατίμηση του γιουάν
Ενα CNN αλά κινεζικά