Έντυπη Έκδοση

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΑΝΤΕΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ

Σόι με υψηλές διασυνδέσεις

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ανήκε σε μια από τις πλουσιότερες οικογένειες της Μέσης Ανατολής.

Οι επιχειρήσεις της έχουν χρηματοδοτήσει από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Ιδρυμα Κάρτερ στην Ατλάντα μέχρι αμέτρητα μουσουλμανικά θρησκευτικά κέντρα, ορισμένα ύποπτα για φονταμενταλιστική δράση. Οσο για τις υψηλές επαφές τους, φτάνουν μέχρι τους Μπους!

Ο όμιλος των Μπιν Λάντεν, η Saudi Binladin Group (SBG), είναι ένας διεθνής κολοσσός, με έδρα την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και με παρακλάδια σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και στην Ευρώπη, ο οποίος απασχολεί περισσότερα από 50.000 άτομα. Ειδικεύεται στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά στις δραστηριότητές της περιλαμβάνονται επίσης τα αμυντικά συστήματα, οι τηλεπικοινωνίες και οι εκδόσεις.

Ο ιδρυτής της, ο Μοχάμεντ Μπιν Λάντεν, πατέρας του Οσάμα, ήταν ένας φτωχός, αγράμματος τεχνίτης, ο οποίος το 1930 μετανάστευσε από τη γενέτειρά του την Υεμένη στη Σαουδική Αραβία. Εκεί, κατόρθωσε να αποκτήσει αγαστές σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, προσελήφθη για να κάνει κάποια έργα στο παλάτι των Σαούντ. Κατασκεύασε, μεταξύ άλλων, μπάρες για να διευκολύνει τον ανάπηρο βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ. Εκείνος θαύμασε το κοφτερό μυαλό του και του ανέθεσε την κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου και την ανακαίνιση του τεμένους της Μέκκας. Ο Μοχάμεντ Μπιν Λάντεν έγινε ο έμπιστος του βασιλιά, ο οποίος τον έχρισε υπουργό Δημοσίων Δαπανών και του ανέθετε απευθείας όλες τις δουλειές που είχαν σχέση με ανακαίνιση θρησκευτικών τόπων και όχι μόνο.

Ο Μοχάμεντ Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε το 1967 σε αεροπορικό δυστύχημα. Προηγουμένως, πρόλαβε να σπείρει καμιά πενηνταριά παιδιά. Ο Σαλίμ, ο πρωτότοκος γιος, ο οποίος σκοτώθηκε επίσης σε αεροπορικό δυστύχημα στο Τέξας, ανέλαβε τα ηνία του ομίλου, επεκτείνοντας τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στις ΗΠΑ. Ο 17ος ή 18ος γιος στη σειρά θα εξαπέλυε πόλεμο κατά των ΗΠΑ (οι οποίες προηγουμένως τον εκπαίδευσαν για να πολεμήσει τους Ρώσους).

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν ήταν πάντως ο μοναδικός φανατικός στην οικογένεια. Ο Μαρούς, ένας μεγαλύτερος αδερφός, το 1979 συμμετείχε σε αντιμοναρχική εξέγερση ισλαμιστών στη Μέκκα. Αργότερα, όμως, «έβαλε μυαλό» και ανέλαβε τα γραφεία της SBG στη Μεδίνα. Ο κουνιάδος του Οσάμα, ο Μοχάμεντ Τζαμάλ Χαλίφα, συνελήφθη στις ΗΠΑ ως ύποπτος για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση κατά του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου το 1993. Αφέθηκε ωστόσο, ελεύθερος, ίσως χάρη στις υψηλές διασυνδέσεις των Μπιν Λάντεν.

Η οικογένεια του πρώην προέδρου Μπους είχε συνάψει ανάρμοστες επιχειρηματικές σχέσεις με την SBG. Την αποκάλυψη έκανε πρώτη η συντηρητική εφημερίδα «Wall Street Journal» δυο εβδομάδες μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος Μπους ο πρεσβύτερος είχε συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές με μέλη της οικογένειας Μπιν Λάντεν στο πλαίσιο των δοσοληψιών τους με τον αμερικανικό όμιλο Carlyle που ειδικεύεται στις αγοραπωλησίες εταιρειών του αμυντικού και αεροναυπηγικού τομέα.

Ο Μπους Α' ήταν σύμβουλος της Carlyle Group, στην οποία είχε κάνει επενδύσεις η SBG. Η διαπλοκή αγγίζει και τον Μπους Β'. Συνδετικός κρίκος φέρεται να υπήρξε ο φίλος του, Τζέιμς Μπαθ, οικονομικός αντιπρόσωπος του Σαλίμ Μπιν Λάντεν στο Τέξας, στις επενδύσεις του οποίου συμπεριλαμβάνονταν και δύο κεφάλαια που διαχειριζόταν ο Μπους Β'...

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όλοι οι ενδιαφερόμενοι προσπάθησαν επίσημα να αποποιηθούν οποιαδήποτε σχέση με τη διαβόητη οικογένεια. Φαίνεται όμως ότι τον Μπιν Λάντεν πολλοί εμίσησαν, τους Μπιν Λάντεν ουδείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρώην διπλωμάτης Τσαρλς Φρίμαν, ο οποίος, σύμφωνα με τις φήμες, προαλειφόταν από τον πρόεδρο Ομπάμα για επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών. Ενα μήνα μετά την 11η Σεπτεμβρίου δήλωνε στο Associated Press ως πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας Projects International Inc.: «Εξακολουθούμε να συζητάμε για διάφορες προτάσεις με τον όμιλο Μπιν Λάντεν κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνής τρομοκρατία
Σαουδική Αραβία
Σχετικά θέματα: Το τέλος του Μπιν Λάντεν
Δολοφονία με παράπλευρα κέρδη
Οι εκτελεστές του Λάντεν
Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο
Υπόθεση με πολλά ερωτήματα
Οι αντ' αυτού
«Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν που γνώρισα»
Είπαν για τον Οσάμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Το τέλος του Μπιν Λάντεν
Δολοφονία με παράπλευρα κέρδη
Οι εκτελεστές του Λάντεν
Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο
Υπόθεση με πολλά ερωτήματα
Οι αντ' αυτού
«Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν που γνώρισα»
Σόι με υψηλές διασυνδέσεις
Είπαν για τον Οσάμα
Συνέντευξη: Jerrold M. Post
«Η δολοφονία Λάντεν δεν θα μειώσει την τρομοκρατία»
Συρία
Τώρα απαιτούν πτώση του Ασαντ
Τουκρία
Οι Κούρδοι χαλάνε το προφίλ Ερντογάν
Παλαιστίνη
Συμφωνία ελπίδας Φάταχ και Χαμάς
Le Monde diplomatique
Πιέσεις για ανατίμηση του γιουάν
Ενα CNN αλά κινεζικά