Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

Είπαν για τον Οσάμα

Ο Μπιν Λάντεν, τα χρόνια μετά την 11/9, αποτέλεσε μια φιγούρα ευρύτερα αναγνωρίσιμη.

Για άλλους ήρωας, για άλλους τρομοκράτης, έγινε πόστερ, αναμνηστικό, εξώφυλλο στο «Time», σημαία, παιχνίδι κ.λπ. Τα media όλου του κόσμου τού αφιέρωσαν πολύ χρόνο και πολλές σελίδες, ενώ πολλοί ήταν κι εκείνοι που στη διάρκεια αυτών των 10 χρόνων, από το παγκόσμιο θορυβώδες... ντεμπούτο του μέχρι τον πρόσφατο θάνατό του, εξέφρασαν την άποψή τους για τη ζωή και τη δράση του. Οι περισσότεροι αναφέρονταν στον ηγέτη της Αλ Κάιντα χρησιμοποιώντας το μικρό του όνομα, προσφώνηση που συναντάται συχνά στην περίπτωση των παγκόσμιων σταρ (όπως ο Ντιέγκο ή η Μαντόνα). Τα λόγια κάποιων απ' όσους μίλησαν στην «Ε» (στο καθημερινό και κυριακάτικο φύλλο της) για τον Μπιν Λάντεν παρατίθενται σήμερα, ως ένα είδος αφιερώματος στον άνθρωπο που το όνομά του έγινε συνώνυμο του τρόμου, στην αυγή του 21ου αιώνα.

ΤΑΡΙΚ ΑΛΙ (βρετανοπακιστανός ακτιβιστής και συγγραφέας [17/07/2005])

«Μπους και Μπλερ είναι πιο παρανοϊκοί»

- Τα περισσότερα δυτικά media περιγράφουν τον Μπιν Λάντεν ως έναν «παρανοϊκό εγωπαθή». Αλλά δεν μοιάζει να είναι τέτοιος όταν αρχικά περιγράφει μια κατάσταση, εν συνεχεία προειδοποιεί ότι αν δεν αλλάξει κάτι θα επιτεθεί, κανείς δεν ασχολείται μαζί του, και μετά αυτός «κρατά τον λόγο του», επιτίθεται. Αν υπήρχε μια «κλίμακα παράνοιας» για τους ηγέτες αυτού του κόσμου, ποιος θα ήταν ψηλότερα, ο Μπιν Λάντεν ή ο Μπους και ο Μπλερ;

- Ο Μπους και ο Μπλερ, χωρίς καμία αμφιβολία. Αν χρησιμοποιήσουμε ως κριτήριο την αφαίρεση ανθρώπινων ζωών, ο Μπλερ είναι υπεύθυνος για περισσότερους θανάτους από οποιοδήποτε ισλαμικό γκρουπ. Κι αυτό είναι αυταπόδεικτο: μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί πάνω από 100.000 ιρακινοί πολίτες».

ΟΛΙΒΙΕΡΟ ΤΟΣΚΑΝΙ (ιταλός διαφημιστής [ημερομηνία δημοσίευσης: 18/09/2005])

«Είναι ένα ποπ είδωλο»

- Η 11/9 επηρέασε με κάποιον τρόπο την ποπ κουλτούρα;

- Α, βέβαια! Ηταν το μεγαλύτερο σόου που είδαμε ποτέ. Το πιο δραματικό, το πιο απίστευτο.

- Σκηνοθέτης αυτού του «σόου» ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος από ένα μεγάλο κομμάτι των ισλαμιστών λατρεύεται σαν θεός.

- Ο Οσάμα είναι ποπ είδωλο γι' αυτούς τους ανθρώπους. Τυπώνονται μπλουζάκια με τη φωτογραφία του, αναμνηστικά, κασέτες, DVD, φυλλάδια. Ψάχνουν για κάτι και ο Οσάμα ενσαρκώνει αυτό για το οποίο ψάχνουν. Αλλωστε, ακόμη και ο Διάβολος είναι ποπ είδωλο!

ΡΟΑΝ ΓΚΟΥΝΑΡΤΝΑ (σριλανκέζος καθηγητής στο Διεθνές Κέντρο για την Πολιτική Βία και την Ερευνα της Τρομοκρατίας, στη Σιγκαπούρη (26/01/2010))

«Αυτός ο άνθρωπος άλλαξε τον 21ο αιώνα»

- Ποιος είναι σήμερα ο ηγέτης της Αλ Κάιντα; Παραμένει ο Μπιν Λάντεν επικεφαλής της ή δεν μπορεί πια;

- Ο Μπιν Λάντεν έχει περισσότερο συμβολικό ρόλο στην οργάνωση. Ο δρ Αλ Ζαουάχρι είναι εκείνος που ηγείται της Αλ Κάιντα και θα διαδεχθεί τον Μπιν Λάντεν. Για τα παγκόσμια στρατιωτικά κινήματα ο Αλ Ζαουάχρι είναι ένας μάστερ της στρατηγικής. Και είναι αυτός που έχει πάνω τους τη μεγαλύτερη επιρροή.

- Οι ηγέτες της Αλ Κάιντα είχαν δηλώσει πριν λίγα χρόνια ότι θα έβαζαν το φόβο στις καρδιές και τα μυαλά των Δυτικών. Το έχουν πετύχει;

- Εάν υπάρχει ένας άνθρωπος που άλλαξε τον 21ο αιώνα, αυτός είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Εξαιτίας του τα συστήματα της παγκόσμιας ασφάλειας αναπτύσσονται συνεχώς, με χρήματα που θα μπορούσαν να είχαν δοθεί στις φτωχές χώρες του κόσμου για τη σταθεροποίησή τους.

ΤΖΟΝ ΜΙΡΣΧΑΪΜΕΡ (αμερικανός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου [28/07/2008])

«Ο Μπους παράτησε τον Μπιν Λάντεν για να εισβάλει στο Ιράκ»

- Το γεγονός της μη σύλληψης του Οσάμα Μπιν Λάντεν όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί δείγμα αδυναμίας των ΗΠΑ;

- Η αποτυχία σύλληψης του Μπιν Λάντεν δεν είναι σημάδι αδυναμίας. Είναι σημάδι του πόσο ανόητη υπήρξε η αμερικανική πολιτική τα τελευταία 7 χρόνια. Οι ΗΠΑ είχαν «στριμώξει» τον Μπιν Λάντεν και η Αλ Κάιντα το είχε βάλει στα πόδια. Αλλά αντί να τελειώνουν με τη συγκεκριμένη δουλειά, η κυβέρνηση Μπους «παράτησε» τον Μπιν Λάντεν και ξεκίνησε να φουλάρει τις μηχανές της για να εισβάλει στο Ιράκ. Τα αποτελέσματα υπήρξαν προβλέψιμα. Ο Μπιν Λάντεν και η Αλ Κάιντα παραμένουν ενεργοί και επικίνδυνοι και οι ΗΠΑ έχουν κολλήσει στο «βάλτο» του Ιράκ.

ΑΧΜΕΝΤ ΡΑΣΙΝΤ (πακιστανός δημοσιογράφος και συγγραφέας [31/07/2005])

«Αν σκοτωθεί, θα υπάρξουν επιθέσεις για εκδίκηση»

- Αν οι ΗΠΑ σκοτώσουν τον Μπιν Λάντεν, το φαινόμενο αυτών των επιθέσεων θα εκλείψει;

- Δεν νομίζω ότι αν σκοτωθεί ο Μπιν Λάντεν η τρομοκρατία θα σταματήσει. Πιστεύω ότι η ιδεολογία της Αλ Κάιντα είναι σήμερα πολύ βαθιά ριζωμένη ανάμεσα στους εξτρεμιστές ισλαμιστές όλου του κόσμου. Αν ο Μπιν Λάντεν σκοτωθεί ή αιχμαλωτιστεί, θα υπάρξουν πολλές επιθέσεις εκδίκησης στη μνήμη του. Κι αυτό ενδεχομένως να δημιουργήσει ακόμη πιο επικίνδυνες καταστάσεις. Δηλαδή από όλα αυτά τα ανεξάρτητα γκρουπ να μη γεννηθεί ένας δεύτερος Μπιν Λάντεν, αλλά πολλοί Μπιν Λάντεν που θα πάρουν τη θέση του. Πολύ πιθανόν, λοιπόν, το τέλος του να είναι ταυτόχρονα η αρχή μιας καινούριας φάσης στην παγκόσμια τρομοκρατία.

ΜΑΪΚΛ ΣΟΪΕΡ (πράκτορας της CIA, επικεφαλής [1996-1999] του κλιμακίου δίωξης του Μπιν Λάντεν [19/12/2004])

«Είναι ο μόνος αξιόπιστος ηγέτης στον ισλαμικό κόσμο»

- Γιατί ο Μπιν Λάντεν, εναντίον του οποίου έχει εξαπολυθεί τέτοιο τρομερό κυνηγητό, δεν συνελήφθη ακόμη; Είναι οι αμερικανικές υπηρεσίες ανίκανες, είναι αυτός τόσο ισχυρός, «παίζει» κάτι άλλο που δεν μπορούμε καν να το φανταστούμε;

- Ο Μπιν Λάντεν δεν συνελήφθη επειδή δεν τον σκοτώσαμε όταν είχαμε την ευκαιρία να το κάνουμε. Ο πόλεμος στο Ιράκ δυσκολεύει την κατάσταση, αφού μεγάλη στρατιωτική δύναμη έχει αποπροσανατολιστεί από το κυνήγι του Μπιν Λάντεν και της Αλ Κάιντα. Ακόμη, ο Μπιν Λάντεν ζει σε μια περιοχή που έχει τα πιο ψηλά βουνά στη Γη. Κι έναν πληθυσμό που είναι φιλικός προς τον Μπιν Λάντεν, αφού κι εκείνος «στάθηκε» πολύ στους Αφγανούς στον αγώνα τους κατά των Ρώσων, είναι μουσουλμάνος, και βρίσκεται σε ένα μέρος όπου τους δικούς τους ανθρώπους τούς προστατεύουν μέχρι θανάτου. Τέλος, όσο κι αν οι δικοί μας, οι δυτικοί ηγέτες, δεν θέλουν να το παραδεχθούν, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι στην πραγματικότητα ο μόνος αξιόπιστος ηγέτης στον ισλαμικό κόσμο. Και σίγουρα ο μόνος ήρωας. Οπότε είναι πολύ δύσκολο κάποιος να στραφεί εναντίον του ή να τον προδώσει, παρά το ότι τον έχουμε επικηρύξει με 25 εκατ. δολάρια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνής τρομοκρατία
Σχετικά θέματα: Το τέλος του Μπιν Λάντεν
Δολοφονία με παράπλευρα κέρδη
Οι εκτελεστές του Λάντεν
Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο
Υπόθεση με πολλά ερωτήματα
Οι αντ' αυτού
«Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν που γνώρισα»
Σόι με υψηλές διασυνδέσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Το τέλος του Μπιν Λάντεν
Δολοφονία με παράπλευρα κέρδη
Οι εκτελεστές του Λάντεν
Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο
Υπόθεση με πολλά ερωτήματα
Οι αντ' αυτού
«Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν που γνώρισα»
Σόι με υψηλές διασυνδέσεις
Είπαν για τον Οσάμα
Συνέντευξη: Jerrold M. Post
«Η δολοφονία Λάντεν δεν θα μειώσει την τρομοκρατία»
Συρία
Τώρα απαιτούν πτώση του Ασαντ
Τουκρία
Οι Κούρδοι χαλάνε το προφίλ Ερντογάν
Παλαιστίνη
Συμφωνία ελπίδας Φάταχ και Χαμάς
Le Monde diplomatique
Πιέσεις για ανατίμηση του γιουάν
Ενα CNN αλά κινεζικά