Έντυπη Έκδοση

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Συμφωνία ελπίδας Φάταχ και Χαμάς

Με συμμαχική κυβέρνηση οι παλαιστινιακές οργανώσεις προχωρούν σε εκλογές και πηγαίνουν ενωμένοι στον ΟΗΕ

Η ιστορική συμφωνία με την οποία οι δύο μεγάλες παλαιστινιακές οργανώσεις τερμάτισαν την τετράχρονη αδελφοκτόνα διαμάχη τους αλλάζει τα δεδομένα της μεσανατολικής εξίσωσης και οδηγεί την κυβέρνηση Νετανιάχου στην παγίδα που έστησε μόνη της.

Η Φάταχ και η Χαμάς συμφώνησαν, μαζί με άλλες έντεκα οργανώσεις, να συγκροτήσουν κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία θα οδηγήσει τα παλαιστινιακά εδάφη σε εκλογές μέσα σε ένα χρόνο, άρα τον Σεπτέμβριο, όταν οι Παλαιστίνιοι θα ζητήσουν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, δεν θα εμφανιστούν διχασμένοι, αλλά ενωμένοι.

Αυτός είναι ο πρώτος στόχος των Παλαιστινίων οι οποίοι ελπίζουν ότι θα εξασφαλίσουν τη θετική ψήφο των περισσότερων κρατών-μελών. Ταυτόχρονα, όσοι αντιταχθούν στην πρόταση αυτή, με πρώτο βέβαια το Ισραήλ, θα εμφανιστούν απομονωμένοι και αντίθετοι στο αίτημα ενός λαού, ο οποίος, ενωμένος, διεκδικεί το αναφαίρετο δικαίωμά του για την ίδρυση του κράτους του.

Η πολιτική του ισραηλινού πρωθυπουργού στηρίζεται σε έναν απατηλό εκβιασμό. Ο Νετανιάχου θέτει το ψευδοδίλημμα στους Παλαιστίνιους «ειρήνη με το Ισραήλ ή με τη Χαμάς».

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα συγκροτηθεί, ακόμα και αν έχει την έγκριση της Χαμάς, δεν είναι εκείνη που θα διαπραγματευτεί τη λύση του Παλαιστινιακού με το Ισραήλ.

Από τον καιρό των Συμφωνιών του Οσλο και την αμοιβαία αναγνώριση των δύο πλευρών, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους. Και στην ΟΑΠ δεν μετέχει η Χαμάς...

Η συμφιλίωση των δύο παλαιστινιακών οργανώσεων επιτεύχθηκε κάτω από την πίεση του λαού, ο οποίος εμπνεόμενος από τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, πίεσε τις ηγεσίες και εκείνες ανταποκρίθηκαν για να μην βρεθούν στο περιθώριο.

Η απομάκρυνση του Μουμπάρακ από την εξουσία είχε ως συνέπεια μια δραστικότερη παρέμβαση της Αιγύπτου στις παλαιστινιακές εξελίξεις με πολύ πιο ανεξάρτητο τρόπο σε σχέση με την απόλυτη προσήλωση του Μουμπάρακ στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι και ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχει πειστεί πλέον ότι δεν μπορεί να περιμένει αιωνίως την αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον.

Οι εξελίξεις στη Συρία αναμφίβολα επηρέασαν και τη θετική μεταστροφή της Χαμάς. Οι ισλαμιστές δεν θέλουν να βρεθούν απομονωμένοι διεθνώς. Προτιμούν να μπουν στο πολιτικό και διπλωματικό παιχνίδι για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους για να μην κατηγορηθούν ότι απουσίασαν από την καθοριστική εθνική διεκδίκηση.

Αλλωστε από τη συμφωνία συμφιλίωσης στη Μέκκα το 2007 οι συνθήκες έχουν αλλάξει και οι παλαιστινιακές ηγεσίες προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Τώρα όσοι ενδιαφέρονται για την ειρηνική προοπτική στη Μέση Ανατολή -και ιδιαίτερα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης- θα κριθούν με την ψήφο τους στον ΟΗΕ. Ακόμα περισσότερο όμως θα κριθούν οι πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα την πολιτική των διαδοχικών ισραηλινών κυβερνήσεων και ιδιαίτερα την επικίνδυνη πολιτική του Νετανιάχου.

Ο ιραηλινός πρωθυπουργός δεν πίστεψε ποτέ στην ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης με τους Παλαιστίνιους. Το μόνο που βλέπει είναι την ανατροπή των φιλοαμερικανικών αραβικών καθεστώτων και την αντικατάστασή τους με «δορυφόρους» του Ιράν.

Ο Νετανιάχου έδινε συνεχώς ψευδείς υποσχέσεις σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους ότι θέλει ειρήνη με τους Παλαιστίνιους για να συνεχίζεται επ' άπειρον η κωμωδία με τις διαπραγματεύσεις, ενώ οι ισραηλινοί οικισμοί αυξάνονται αλματωδώς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Τώρα που οι Παλαιστίνιοι μπορούν να εκφραστούν με μια φωνή και να διαπραγματευτούν ειρηνικά, ο ισραηλινός πρωθυπουργός παρομοιάζει τη συμφιλίωσή τους με επιτυχία των τρομοκρατών.

Ο Νετανιάχου παγίδευσε τη χώρα του σε αδιέξοδο. Ολος ο κόσμος θα θεωρήσει εκείνον ως τον αδιάλλακτο που αρνείται να διαπραγματευτεί με τους Παλαιστίνιους. Η ισραηλινή κυβέρνηση θα έχει ακέραια την ευθύνη αν οι Παλαιστίνιοι ξεσηκωθούν και με μια τρίτη ιντιφάντα διεκδικήσουν τα εδάφη τους και το ανεξάρτητο κράτος τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παλαιστίνη
Ισραήλ
Για το ίδιο θέμα
Χαμάς και Φατάχ συζητούν συγκυβέρνηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Το τέλος του Μπιν Λάντεν
Δολοφονία με παράπλευρα κέρδη
Οι εκτελεστές του Λάντεν
Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο
Υπόθεση με πολλά ερωτήματα
Οι αντ' αυτού
«Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν που γνώρισα»
Σόι με υψηλές διασυνδέσεις
Είπαν για τον Οσάμα
Συνέντευξη: Jerrold M. Post
«Η δολοφονία Λάντεν δεν θα μειώσει την τρομοκρατία»
Συρία
Τώρα απαιτούν πτώση του Ασαντ
Τουκρία
Οι Κούρδοι χαλάνε το προφίλ Ερντογάν
Παλαιστίνη
Συμφωνία ελπίδας Φάταχ και Χαμάς
Le Monde diplomatique
Πιέσεις για ανατίμηση του γιουάν
Ενα CNN αλά κινεζικά