Έντυπη Έκδοση

Αλλα τους τάζουν και άλλα διδάσκουν

Οι «εκπλήξεις» του υπουργείου Παιδείας δεν σταματούν εδώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προβληματισμός για το αν οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν μικρότερο αριθμό τμημάτων και σχολών στο μηχανογραφικό δελτίο, η έκδοση του οποίου έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να αρχίσει άμεσα την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στα ανώτατα ιδρύματα, «παραλείποντας» τουλάχιστον 10 με 15 τμήματα (κυρίως στην περιφέρεια). Πρόκειται για τμήματα τα οποία πέρυσι είχαν συγκεντρώσει ελάχιστο αριθμό εισακτέων, δεν έχουν επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό και παρ' όλ' αυτά πρέπει να χρηματοδοτηθούν, εις βάρος άλλων.

Καθώς οι υποψήφιοι διαβάζουν εντατικά για να επιτύχουν στη σχολή ή στο τμήμα που επιθυμούν, με γνώμονα την οικονομική κρίση και την αγορά εργασίας, καλό είναι να γνωρίζουν από τώρα ποια τμήματα «μπερδεύουν» με τις ονομασίες τους. Ο μαθηματικός και ερευνητής Στρ. Στρατηγάκης κατέγραψε έντεκα τέτοια τμήματα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ:

*Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών:

Δεν λειτουργεί το σκέλος των Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών. Το τμήμα παρέχει μόνο τουρκικές σπουδές.

*Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Παν. Αθηνών και Ιωαννίνων: Τα τμήματα δεν εκπαιδεύουν ψυχολόγους, αφού δεν δίνουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. Οι απόφοιτοι μπορεί να απασχοληθούν ως φιλόλογοι.

*Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ Αθήνας: Το πτυχίο του τμήματος δεν είναι πτυχίο νηπιαγωγού, αλλά βρεφονηπιοκόμου. Πτυχίο νηπιαγωγού δίνουν μόνο τα Ανώτατα Ιδρύματα.

*Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Παν. Ιωαννίνων: Δεν τους εγγράφει το ΤΕΕ ως μέλη και συνεπώς δεν έχουν τα δικαιώματα του μηχανικού.

*Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Παν. Αιγαίου (Χίος): Δεν πρόκειται για μηχανικούς, αφού δεν τους δέχεται το ΤΕΕ. Τους δέχεται ως μέλη το Οικονομικό Επιμελητήριο, άρα είναι οικονομολόγοι.

*Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Αιγαίου (Σύρος): Ούτε αυτοί είναι μηχανικοί αλλά βιομηχανικοί ντιζάινερ. Δεν γίνονται δεκτοί στο ΤΕΕ.

*Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών Αιγαίου (Σάμος) - Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Πειραιά: Δεν πρόκειται για μαθηματικούς, όπως αφήνει να εννοηθεί ο τίτλος του, αλλά για οικονομολόγους, που εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο.

*Στατιστικής Οικονομικού Παν. Αθήνας: Δεν πρόκειται και εδώ για μαθηματικούς, αλλά για οικονομολόγους.

*Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Μετσόβιου Πολυτεχνείου: Δεν πρόκειται για μηχανικούς αλλά για μαθηματικούς ή φυσικούς, ανάλογα με την κατεύθυνση που επιλέγουν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Υπουργείο Παιδείας
Σχετικά θέματα: Εκπαίδευση
Εξετάσεις στην ομίχλη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Εξετάσεις στην ομίχλη
Αλλα τους τάζουν και άλλα διδάσκουν
Νοσοκομεία
ΚΑΤ: Χτύπησε... κόκαλο το νυστέρι στις προμήθειες
Φαγοπότι εις βάρος των ταμείων
Μετανάστες
«Μουντιάλ Κρίκετ» από πακιστανούς μετανάστες
Στη φυλακή αντί για πολιτικό άσυλο
Ξαναστήνονται σύνορα στην Ευρώπη
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ψάχνουν άλλους δύο κι ένα γιατρό
Μουσική και μετανάστευση
Παίρνω την κιθάρα μου και την κάνω Γερμανία
«Οι Τούρκοι μάς είδαν σαν αδέλφια»
Firewind και γιαπωνέζες φαν
Suicidal Angels: «Παίξαμε καταμεσήμερο σε 10.000 κόσμο»
Οι Locomondo επιμένουν ελληνικά
Απ' το Παρίσι μέχρι τον Καναδά
Περιβάλλον
Ποια αντισταθμιστικά βλέπει το υπουργείο
Αντί ΧΥΤΑ, κομποστοποίηση
Απογραφή
Απογραφή αλά ελληνικά