Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

ΚΑΤ: Χτύπησε... κόκαλο το νυστέρι στις προμήθειες

Μαύρο χρήμα με τις... ευλογίες των εκάστοτε κυβερνήσεων διακινείτο επί σειρά ετών στο νοσοκομείο ΚΑΤ με τα ορθοπεδικά υλικά.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πολλοί προμηθευτές αποκαλούν το συγκεκριμένο νοσοκομείο... «μαγαζί γωνία», αφού οι τιμές των προϊόντων για χρόνια βρίσκονταν στα ύψη με την υπογραφή μάλιστα των αρμοδίων υπουργών αφού αυτοί όριζαν τις ανώτατες τιμές με ΦΕΚ.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τις μειώσεις των τιμών στα ορθοπεδικά υλικά, η συνολική δαπάνη των μοσχευμάτων στο ΚΑΤ, που αποτελεί και νοσοκομείο αναφοράς, οι δαπάνες έπεσαν στο μισό μέσα σε έναν χρόνο. Ενώ το 2009 διατέθηκαν συνολικά 18,1 εκατ. ευρώ για ορθοπεδικά μοσχεύματα, το 2010 η δαπάνη περιορίσθηκε στα 9,3 εκατ. ευρώ.

Το 2011 βέβαια η δαπάνη αναμένεται να περιορισθεί δραματικά και να αγγίξει μόλις το 1/10 της περσινής χρονιάς! Η εξέλιξη βέβαια αυτή δεν οφείλεται μόνο στις μειώσεις τιμών αλλά στις γενικότερες περικοπές που επιβάλλει το υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται πλέον ούτε τα βασικά προγραμματισμένα χειρουργεία. Είναι ενδεικτικό ότι τον περσινό Ιανουάριο, όπου ήδη είχαν μειωθεί οι δαπάνες κατά 50%, διατέθηκαν 1,48 εκατ. ευρώ για ορθοπεδικά υλικά, ενώ φέτος τον Ιανουάριο η αντίστοιχη δαπάνη δεν ξεπερνά τις 183.000 ευρώ!

Ισως γι' αυτό και οι ορθοπεδικοί του ΚΑΤ αναγκάζονται πλέον επειδή ακριβώς δεν έχουν στη διάθεσή τους τον αριθμό των απαιτούμενων υλικών, να αφαιρούν (!) μόσχευμα από άλλο σημείο ενός ασθενούς!

Τα όσα έλεγε στην «Κ.Ε.» ορθοπεδικός του νοσοκομείου είναι χαρακτηριστικά: «Υπάρχει σημαντικός περιορισμός από το υπουργείο Υγείας για τη χρήση των υλικών και πολλές φορές αναγκαζόμαστε να παίρνουμε μόσχευμα από τον ίδιο τον ασθενή, για παράδειγμα από τη λεκάνη του, για να καλύψουμε τα κενά σε ένα κάταγμα».

Επισήμως, πάντως, το υπουργείο Υγείας αποδίδει τις μειώσεις των δαπανών στην τοποθέτηση ειδικής ομάδας διαχείρισης υλικών στο ΚΑΤ, στον έλεγχο όλων των παραγγελιών, στην εφαρμογή εγκυκλίου από τα ασφαλιστικά ταμεία για τη χρήση μοσχευμάτων ανά επέμβαση και, φυσικά, στις νέες τιμές που προέκυψαν μέσα από το «παρατηρητήριο τιμών».

Ο πρόεδρος του συνδέσμου των προμηθευτών ορθοπεδικού υλικού Διονύσης Σαργέντης παρατηρεί: «Υπάρχει μεγάλη διαφορά επειδή μειώθηκαν οι τιμές τουλάχιστον κατά 45%. Ενώ όμως έπεσαν οι τιμές, εμείς δεν έχουμε πληρωθεί ακόμη. Σε ό,τι αφορά στις υψηλές τιμές του παρελθόντος, εμείς απλώς ακολουθούσαμε τις επίσημες τιμές του κράτους που ήταν καθορισμένες μέσω ΦΕΚ. Η τακτική αυτή ακολουθήθηκε έως τις 31.12 2009, ενώ από το 2010 ισχύουν οι τιμές όπως ορίζονται από το παρατηρητήριο. Για τη φετινή χρονιά έχουμε μεγάλες μειώσεις στις δαπάνες του ορθοπεδικού υλικού επειδή πιθανώς αναβάλλονται και πολλά χειρουργεία, είναι σε εξέλιξη και το εμπάργκο, ενώ πιθανώς μετατίθενται και διάφορες διαδικασίες για αργότερα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Σχετικά θέματα: Νοσοκομεία
Φαγοπότι εις βάρος των ταμείων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Εξετάσεις στην ομίχλη
Αλλα τους τάζουν και άλλα διδάσκουν
Νοσοκομεία
ΚΑΤ: Χτύπησε... κόκαλο το νυστέρι στις προμήθειες
Φαγοπότι εις βάρος των ταμείων
Μετανάστες
«Μουντιάλ Κρίκετ» από πακιστανούς μετανάστες
Στη φυλακή αντί για πολιτικό άσυλο
Ξαναστήνονται σύνορα στην Ευρώπη
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ψάχνουν άλλους δύο κι ένα γιατρό
Μουσική και μετανάστευση
Παίρνω την κιθάρα μου και την κάνω Γερμανία
«Οι Τούρκοι μάς είδαν σαν αδέλφια»
Firewind και γιαπωνέζες φαν
Suicidal Angels: «Παίξαμε καταμεσήμερο σε 10.000 κόσμο»
Οι Locomondo επιμένουν ελληνικά
Απ' το Παρίσι μέχρι τον Καναδά
Περιβάλλον
Ποια αντισταθμιστικά βλέπει το υπουργείο
Αντί ΧΥΤΑ, κομποστοποίηση
Απογραφή
Απογραφή αλά ελληνικά