Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟ ΚΛΙΝΙΚΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Φαγοπότι εις βάρος των ταμείων

Σπατάλη, μαύρο χρήμα και υπόγειες συναλλαγές με τις προμήθειες κυριαρχούσαν τα τελευταία χρόνια και στον ιδιωτικό τομέα, αφού οι διάφοροι «κλινικάρχες» θησαύριζαν στις πλάτες του ελληνικού Δημοσίου.

Παρ' ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ότι «πάρτι» με τις προμήθειες και τις υπερτιμολογήσεις γινόταν μόνο στα δημόσια νοσοκομεία, αποκαλύπτεται ότι και στις ιδιωτικές κλινικές κάποιοι φρόντιζαν επί σειρά ετών να χρεώνουν τα ταμεία με τις ανώτερες δυνατές τιμές των υλικών, βγάζοντας υπερκέρδη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές των εμφυτεύσιμων υλικών που αποζημιώνουν πλέον τα ταμεία μειώθηκαν ακόμη και κατά 70% με 80%, χωρίς να υπάρχουν καν αντιδράσεις από τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα. Για παράδειγμα, ενώ μέχρι πρότινος απλά μεταλλικά στεντ χρεώνονταν στα ταμεία 1.600 ευρώ, η τιμή τους μειώθηκε κατά 68,8% και πλέον αποζημιώνονται μόνο με 500 ευρώ. Αντίστοιχα, ενώ ένα απλό μπαλόνι αγγειοπλαστικής χρεωνόταν 1.300 ευρώ, το ποσό περιορίσθηκε στα 400 ευρώ (μείωση 69,2%).

Η μείωση των τιμών φυσικά και δεν αποτέλεσε... έμπνευση των κυβερνώντων. Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι μεγάλες διεθνείς εταιρείες υλικών ζήτησαν από τη διοίκηση του ΙΚΑ να μειώσει τις τιμές των προϊόντων, διότι είχαν λάβει εντολή από το εξωτερικό να μειωθεί η «μαύρη» αγορά και το υπόπτως διακινούμενο χρήμα στη χώρα μας.

Η υπερτιμολόγηση των υλικών από τον ιδιωτικό τομέα της υγείας είχε ως συνέπεια κάποιοι ιδιοκτήτες κλινικών να δημιουργήσουν ακόμη και δικές τους εταιρείες υλικών, ώστε να εισπράττουν διπλά (και ως προμηθευτές και ως «κλινικάρχες») από τα ταμεία. Ενδεικτικά, σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας τοποθετούσαν σε καρδιοπαθείς δύο ή τρία στεντ περισσότερα από ό,τι χρειάζονταν.

Ετσι εξηγείται ίσως και η γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα της υγείας την περασμένη δεκαετία, αφού το 2000 τα ιδιωτικά νοσοκομεία κατείχαν μερίδιο αγοράς 13% και το 2009 έφτασαν στο 27%!

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μέσα σε 4 χρόνια, από το 2004 έως το 2008, διπλασιάστηκαν οι δαπάνες του ΟΠΑΔ για νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ για τα δημόσια νοσοκομεία η αύξηση ήταν 30% το ίδιο διάστημα. Το 2008 ο ΟΠΑΔ πλήρωνε περισσότερα στις ιδιωτικές κλινικές απ' ό,τι στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ τεράστια αύξηση σημείωσαν και οι δαπάνες για φάρμακα, γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα (70%-136%).

Πάντως, εξαιτίας κυρίως της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μείωση της κίνησης στον ιδιωτικό τομέα της υγείας τουλάχιστον κατά 15%, γεγονός που πολλοί αξιοποιούν για να προχωρήσουν σε απολύσεις.

«Μαζί με το ΕΣΥ, αντίστοιχη προσπάθεια πρέπει να γίνεται συνεχώς και στην κοινωνική ασφάλιση και ιδίως στον ΟΠΑΔ που επί σειρά ετών πριν το 2010, οι δαπάνες αύξαναν με ιλιγγιώδη ρυθμό» επισημαίνει ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος.

Την τελευταία δεκαετία αυξανόταν κάθε χρόνο η κατά κεφαλήν δαπάνη σε όλα τα ταμεία. Στο ΙΚΑ το 2007 ήταν 594 ευρώ και έφτασε στα 745 το 2009. Στον ΟΠΑΔ από 702 το 2007 ανέβηκε στα 735 ευρώ το 2009. Στον ΟΑΕΕ από 239 ευρώ το 2007 ανέβηκε στα 301 ευρώ το 2009, ενώ στον ΟΓΑ από 687 ευρώ το 2007 έφτασε το 2009 στα 770 ευρώ.

Πιο ενδεικτική εικόνα, πάντως, μετά τις μειώσεις των τιμών των υλικών είναι αυτή που προκύπτει για το ταμείο του Δημοσίου στον ΟΠΑΔ. Μέσα σε ένα χρόνο, από το 2009 στο 2010, η δαπάνη υγείας από 1,79 δισ. ευρώ έπεσε στα 1,48 δισ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Σχετικά θέματα: Νοσοκομεία
ΚΑΤ: Χτύπησε... κόκαλο το νυστέρι στις προμήθειες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Εξετάσεις στην ομίχλη
Αλλα τους τάζουν και άλλα διδάσκουν
Νοσοκομεία
ΚΑΤ: Χτύπησε... κόκαλο το νυστέρι στις προμήθειες
Φαγοπότι εις βάρος των ταμείων
Μετανάστες
«Μουντιάλ Κρίκετ» από πακιστανούς μετανάστες
Στη φυλακή αντί για πολιτικό άσυλο
Ξαναστήνονται σύνορα στην Ευρώπη
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ψάχνουν άλλους δύο κι ένα γιατρό
Μουσική και μετανάστευση
Παίρνω την κιθάρα μου και την κάνω Γερμανία
«Οι Τούρκοι μάς είδαν σαν αδέλφια»
Firewind και γιαπωνέζες φαν
Suicidal Angels: «Παίξαμε καταμεσήμερο σε 10.000 κόσμο»
Οι Locomondo επιμένουν ελληνικά
Απ' το Παρίσι μέχρι τον Καναδά
Περιβάλλον
Ποια αντισταθμιστικά βλέπει το υπουργείο
Αντί ΧΥΤΑ, κομποστοποίηση
Απογραφή
Απογραφή αλά ελληνικά