Έντυπη Έκδοση

Στη φυλακή αντί για πολιτικό άσυλο

Αυξάνουν το τελευταίο διάστημα οι περιπτώσεις αλλοδαπών που συλλαμβάνονται και φυλακίζονται προσωρινά, μόλις υποβάλλουν αίτημα παροχής ασύλου στις αστυνομικές αρχές.

Πρόσφυγες στον Εβρο, την Ηγουμενίτσα και την Αθήνα, βρέθηκαν έτσι ξαφνικά στη φυλακή, κατ' εφαρμογήν του πρόσφατου Προεδρικού Διατάγματος (114/2010), το οποίο υλοποιώντας κοινοτική οδηγία, «νομιμοποιεί» τις μαζικές και αναιτιολόγητες φυλακίσεις όσων ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Για «σαφή οπισθοδρόμηση στη προστασία των προσφύγων» κάνει λόγο ο δικηγόρος Σπ. Ριζάκος, από την ΜΚΟ Αίτημα, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στον τομέα αυτόν χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

«Ανησυχητικό φαινόμενο» το χαρακτηρίζει η Μαριάννα Τζεφεράκου, από την ομάδα δικηγόρων για την προστασία προσφύγων και μεταναστών, συμπληρώνοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές της αστυνομίας λειτουργούν αποτρεπτικά, αποθαρρύνοντας τους πρόσφυγες να υποβάλουν αίτηση ασύλου. «Ακόμη και αν προβλέπεται από τις διατάξεις, ουσιαστικά τιμωρεί όποιον ζητάει άσυλο στη χώρα μας», υπογραμμίζει.

Για τις εξελίξεις έχει ενημερωθεί και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Οπως δήλωσε η Κ. Στεφανάκη, θέση της Αρμοστείας είναι ότι η κράτηση στους αιτούντες άσυλο πρέπει να επιβάλλεται σε πολύ εξαιρετικές περιστάσεις που να δικαιολογούνται επαρκώς. Σε κάθε περίπτωση θα ζητηθούν διευκρινίσεις από την ΕΛ.ΑΣ. για τον τρόπο εφαρμογής των διατάξεων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του επίμαχου Π.Δ., επιτρέπεται η κράτηση (έως 90 ημέρες) υπηκόων τρίτων χωρών που ζητούν άσυλο, όταν δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, συνιστούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη και όταν η κράτηση κρίνεται αναγκαία για την ταχεία και αποτελεσματική εξέταση του αιτήματος. Ομως οι διατυπώσεις αυτές είναι τόσο ευρείες ώστε μπορούν να εφαρμοσθούν σε κάθε περίπτωση. Ιδίως όταν κανένας μετανάστης δεν φέρει ταξιδιωτικά έγγραφα όταν εισέρχεται στην Ελλάδα!

Ειδικά για τον πρόσφυγα που συνελήφθη πρόσφατα στην Ηγουμενίτσα μόλις υπέβαλε αίτημα ασύλου, ο κ. Ριζάκος σημειώνει ότι κρατείται σε απαράδεκτες συνθήκες σε υπόγεια φυλακή στην Παραμυθιά. Οπως επισημαίνει, η τακτική των αστυνομικών στην Ηγουμενίτσα προς τους πρόσφυγες είναι η εξής: «Αν δεν υποβάλεις αίτημα παροχής ασύλου φεύγεις. Αν υποβάλεις, συλλαμβάνεσαι», τους λένε.

Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο νέος νόμος για τη δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας ασύλου (χωρίς συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ.) και την ίδρυση ειδικών κέντρων φιλοξενίας και καταγραφής των αλλοδαπών βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά, ελέω και της οικονομικής κρίσης. Αντίθετα ικανοποιητικά φαίνεται να λειτουργούν οι προσωρινές δευτεροβάθμιες επιτροπές εξέτασης των χιλιάδων εκκρεμών εφέσεων στις απορριπτικές αποφάσεις για παροχή ασύλου.

Στον Εβρο πάντως, παρά τις ανακοινώσεις για μείωση του αριθμού των εισερχομένων, η κατάσταση παραμένει άθλια, όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης των συλληφθέντων μεταναστών, λέει η κ. Τζεφεράκου, γεγονός που έχει οδηγήσει τους κρατούμενους στο Σουφλί να ξεκινήσουν διαμαρτυρία με απεργία πείνας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Σχετικά θέματα: Μετανάστες
«Μουντιάλ Κρίκετ» από πακιστανούς μετανάστες
Ξαναστήνονται σύνορα στην Ευρώπη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Εξετάσεις στην ομίχλη
Αλλα τους τάζουν και άλλα διδάσκουν
Νοσοκομεία
ΚΑΤ: Χτύπησε... κόκαλο το νυστέρι στις προμήθειες
Φαγοπότι εις βάρος των ταμείων
Μετανάστες
«Μουντιάλ Κρίκετ» από πακιστανούς μετανάστες
Στη φυλακή αντί για πολιτικό άσυλο
Ξαναστήνονται σύνορα στην Ευρώπη
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ψάχνουν άλλους δύο κι ένα γιατρό
Μουσική και μετανάστευση
Παίρνω την κιθάρα μου και την κάνω Γερμανία
«Οι Τούρκοι μάς είδαν σαν αδέλφια»
Firewind και γιαπωνέζες φαν
Suicidal Angels: «Παίξαμε καταμεσήμερο σε 10.000 κόσμο»
Οι Locomondo επιμένουν ελληνικά
Απ' το Παρίσι μέχρι τον Καναδά
Περιβάλλον
Ποια αντισταθμιστικά βλέπει το υπουργείο
Αντί ΧΥΤΑ, κομποστοποίηση
Απογραφή
Απογραφή αλά ελληνικά