Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Ξαναστήνονται σύνορα στην Ευρώπη

Αργά ή γρήγορα οι παγκόσμιες ματαναστευτικές εξελίξεις και οι σφοδρές πιέσεις που δέχονται τα σύνορα του δυτικού κόσμου θα επιφέρουν διορθώσεις στο κεκτημένο της ελεύθερης διακίνησης προσώπων στα όρια της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Αυτό εκτιμούν παράγοντες του αρμόδιου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ είναι ήδη ορατές οι αλλαγές στο καθεστώς των ελέγχων που εφαρμόζονται άτυπα, ιδιαιτέρως σε χερσαίους εσωτερικούς διασυνοριακούς σταθμούς στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Το διαβατήριο, που μέχρι τώρα δεν είναι απαραίτητο για ταξίδια εντός του ενιαίου χώρου Σένγκεν, ίσως σύντομα χρειαστεί να βρίσκεται στις τσέπες των ταξιδιωτών, ενώ όσοι δεν θέλουν να ρισκάρουν ταλαιπωρία ήδη το φέρουν μαζί τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη ευλόγησε το θέμα της εφαρμογής εντατικών ελέγχων σε ορισμένα σημεία των εσωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων, ενώ στο επικείμενο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών είναι βέβαιο ότι θα ακουστούν φωνές για μερική αναστολή του κεκτημένου της ελεύθερης διακίνησης, κάτι που άλλωστε προβλέπεται από τους κανόνες της συνθήκης για ειδικούς λόγους ασφαλείας. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου έχει γίνει ορισμένες φορές στο παρελθόν σε πολύ περιορισμένη χρονική κλίμακα ενόψει μετακινήσεων διαδηλωτών σε συνόδους των οικονομικά ισχυρών κρατών, που πραγματοποιήθηκαν στην ευρωζώνη.

Ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Παπουτσής τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί περιορισμό του κεκτημένου για τους πολίτες που ταξιδεύουν στη ζώνη Σένγκεν, αλλά πρόκειται να εντείνει τους ελέγχους σε λιμάνια, αεροδρόμια και μεθοριακούς σταθμούς, ώστε να μη διακινούνται στην ζώνη μη νόμιμοι μετανάστες.

Η Ελλάδα ως χώρα που θεωρείται από τους Κεντροευρωπαίους αδύναμη να ελέγξει τα εξωτερικά σύνορά της, τα οποία συμπίπτουν με της Ε.Ε., είναι πρώτη υποψήφια για επαναφορά των διαβατηριακών ελέγχων, ενώ στην ίδια μοίρα βρίσκονται η Μάλτα και η Κύπρος και ενδεχομένως η Ιταλία. Μετά τα γεγονότα της Βόρειας Αφρικής και τα κύματα μεταναστών που στράφηκαν κυρίως προς την Ιταλία, Γάλλοι και Ιταλοί ύστερα από διαμάχη κορυφής επανέφεραν με διακρατική συνεννόηση τους ελέγχους στα χερσαία τους σύνορα, σύροντας την Κομισιόν σε ανακοίνωση δικαίωσης αυτών των μέτρων.

Θεωρείται κρίσιμη η προσεχής επιθεώρηση κλιμακίου της Κομισιόν τόσο στα εξωτερικά σύνορα όσο και στους χώρους διακίνησης επιβατών προς την Ευρώπη και ειδικά στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας. Εκεί οι κοινωνίες είναι ανάστατες από τη συγκέντρωση χιλιάδων υποφήφιων λαθρεπιβατών που συνωστίζονται περιμένοντας ένα κύκλωμα να δουλέψει και γι' αυτούς. Για μια θέση στα σκοτεινά κοντέινερ ενός φορτηγού. Αστυνομία και Λιμενικό δημιουργούν ζώνες προελέγχου πριν από τον κατά περίπτωση έλεγχο των διαβατηρίων.

Στα αεροδρόμια και ειδικά στα μεγάλα, γερμανοί αστυνομικοί ελέγχουν τους επιβάτες στη φυσούνα ή μέσα στα αεροσκάφη , πατώντας σε παραγράφους της συνθήκης Σένγκεν. Αστυνομικοί σύνδεσμοι από Γαλλία και Γερμανία ζήτησαν και παίρνουν μέρος σε κοινούς ελέγχους με έλληνες αστυνομικούς και στις αίθουσες επιβίβασης. Ενόψει τουριστικής περιόδου και της φυγής μεταναστών στην Ευρώπη με τα τσάρτερ των τουριστών, ανάλογα κλιμάκια έχουν στηθεί σε αεροδρόμια των νησιών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Σχετικά θέματα: Μετανάστες
«Μουντιάλ Κρίκετ» από πακιστανούς μετανάστες
Στη φυλακή αντί για πολιτικό άσυλο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Εξετάσεις στην ομίχλη
Αλλα τους τάζουν και άλλα διδάσκουν
Νοσοκομεία
ΚΑΤ: Χτύπησε... κόκαλο το νυστέρι στις προμήθειες
Φαγοπότι εις βάρος των ταμείων
Μετανάστες
«Μουντιάλ Κρίκετ» από πακιστανούς μετανάστες
Στη φυλακή αντί για πολιτικό άσυλο
Ξαναστήνονται σύνορα στην Ευρώπη
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ψάχνουν άλλους δύο κι ένα γιατρό
Μουσική και μετανάστευση
Παίρνω την κιθάρα μου και την κάνω Γερμανία
«Οι Τούρκοι μάς είδαν σαν αδέλφια»
Firewind και γιαπωνέζες φαν
Suicidal Angels: «Παίξαμε καταμεσήμερο σε 10.000 κόσμο»
Οι Locomondo επιμένουν ελληνικά
Απ' το Παρίσι μέχρι τον Καναδά
Περιβάλλον
Ποια αντισταθμιστικά βλέπει το υπουργείο
Αντί ΧΥΤΑ, κομποστοποίηση
Απογραφή
Απογραφή αλά ελληνικά