Έντυπη Έκδοση

Η ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

Ποια αντισταθμιστικά βλέπει το υπουργείο

Μια περιβαλλοντική «βόμβα» κρατά στα χέρια της η Τίνα Μπιρμπίλη και πρέπει να την απασφαλίσει μέσα στην εβδομάδα.

Ο λόγος για τη διαχείριση των σκουπιδιών της νοτιοανατολικής Αττικής, που προκάλεσαν την τετράμηνη «πολιορκία» της Κερατέας από τα ΜΑΤ. Η υπουργός Περιβάλλοντος προσέρχεται στον ατελέσφορο έως τώρα διάλογο με πολλές πιέσεις από κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες και μόνο εφόδιο τα... αυθαίρετα.

Εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόταση για τη δημιουργία συγκροτήματος επεξεργασίας απορριμμάτων σε χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ), αλλά γνωρίζει ότι το εγχείρημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με μπαράζ προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ΒΙΟΠΑ λειτουργεί σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από κατοικημένη περιοχή. Επιπλέον, έξω από το πάρκο αλλά κοντά στα όριά του βρίσκεται βιοτεχνία γαλακτοκομικών που έχει ήδη εκφράσει αντιρρήσεις σε ένα τέτοιο ενεδεχόμενο. Ασάφεια υπάρχει και στην τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί, η οποία δεν παρουσιάστηκε στο ραντεβού της Πέμπτης, παρ' όλο που ήταν το βασικό θέμα συζήτησης. Οι υποστηρικτές της αρκέστηκαν να προτείνουν ένα ταξίδι στον... Καναδά.

Μπροστά στο αδιέξοδο, το υπουργείο Περιβάλλοντος διατηρεί στο τραπέζι και τη θεσμοθετημένη χωροθέτηση στο Βραγώνι, παρ' όλο που σήμερα αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους πολίτες της Κερατέας. Μια εναλλακτική λύση είναι να αξιοποιηθεί μόνο για την ταφή των υπολειμμάτων, αφού στο ΒΙΟΠΑ δεν υπάρχει διαθέσιμη έκταση. Δεν αποκλείεται όμως να υπάρξει νέα πρόταση που θα αφορά το Βραγώνι αλλά θα δεσμεύει έκταση 150 στρεμμάτων, έναντι 500 που προβλέπει ο σχεδιασμός.

Η υπουργός είναι πρόθυμη να δεσμευτεί σε θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων και να ξεχάσει την υγειονομική ταφή (ΧΥΤΑ), όπως ορίζει η δημοπράτηση του έργου. Ως αντάλλαγμα, η περιοχή θα έχει γενναία αντισταθμιστικά οφέλη με θεσμοθετημένο πόρο από τα σκουπίδια και ενίσχυση προγραμμάτων ανακύκλωσης ώστε να μειωθεί ο όγκος τους που θα καταλήγει στις εγκαταστάσεις. Κυρίως όμως θα προβλέπει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την ένταξη των πυκνοδομημένων περιοχών αυθαιρέτων στο σχέδιο, σε συνδυασμό με την προώθηση κατά προτεραιότητα των δασικών χαρτών.

Με αυτή τη διάσταση υπάρχουν περιθώρια για ουσιαστικό διάλογο, που θα αφορά το φλέγον θέμα της ποσότητας των σκουπιδιών που θα φτάνουν στις εγκαταστάσεις. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη διαχείριση 127.000 τόνων το χρόνο. Οι δήμαρχοι Λαυρεωτικής και Σαρωνικού επιμένουν ότι θα περιοριστούν στη δική τους παραγωγή, που είναι της τάξης των 12.500 τόνων το χρόνο. Σε κάθε περίπτωση είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν σε 60-80 χιλιάδες τόνους το χρόνο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Σχετικά θέματα: Περιβάλλον
Αντί ΧΥΤΑ, κομποστοποίηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Εξετάσεις στην ομίχλη
Αλλα τους τάζουν και άλλα διδάσκουν
Νοσοκομεία
ΚΑΤ: Χτύπησε... κόκαλο το νυστέρι στις προμήθειες
Φαγοπότι εις βάρος των ταμείων
Μετανάστες
«Μουντιάλ Κρίκετ» από πακιστανούς μετανάστες
Στη φυλακή αντί για πολιτικό άσυλο
Ξαναστήνονται σύνορα στην Ευρώπη
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ψάχνουν άλλους δύο κι ένα γιατρό
Μουσική και μετανάστευση
Παίρνω την κιθάρα μου και την κάνω Γερμανία
«Οι Τούρκοι μάς είδαν σαν αδέλφια»
Firewind και γιαπωνέζες φαν
Suicidal Angels: «Παίξαμε καταμεσήμερο σε 10.000 κόσμο»
Οι Locomondo επιμένουν ελληνικά
Απ' το Παρίσι μέχρι τον Καναδά
Περιβάλλον
Ποια αντισταθμιστικά βλέπει το υπουργείο
Αντί ΧΥΤΑ, κομποστοποίηση
Απογραφή
Απογραφή αλά ελληνικά