Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ * Η ΕΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ 4-8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Ο Χριστόφιας ζητεί επιστροφή Αμμοχώστου

Επιστολή προς τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, με την οποία εγείρει θέμα επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, απέστειλε ο πρόεδρος Χριστόφιας. Στην επιστολή του ο κ. Χριστόφιας υπενθυμίζει τη συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1979, η οποία προνοεί την επιστροφή, κατά προτεραιότητα, των Βαρωσίων, χωρίς αυτό να εξαρτάται από τη συζήτηση των άλλων πτυχών του Κυπριακού.

Ελληνοκύπριοι κοιτούν πίσω από τα σύρματα την κατεχόμενη Αμμόχωστο Ελληνοκύπριοι κοιτούν πίσω από τα σύρματα την κατεχόμενη Αμμόχωστο Υπενθυμίζει επίσης το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο προνοεί την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Στην επιστολή του, ο πρόεδρος Χριστόφιας εισηγείται την αποστολή, εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, εμπειρογνωμόνων στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, με στόχο την προετοιμασία για άνοιγμα της πόλης και την αναδόμησή της, με πρώτο βήμα την αποστολή των εμπειρογνωμόνων στο μεσαιωνικό τμήμα της κατεχόμενης πόλης.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κόστος για επανεγκατάσταση στη σημερινή πόλη-φάντασμα θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι θα είναι διπλάσιο το ποσόν.

Οκτώβριο το «πάρε-δώσε»

Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι είναι εφικτή η λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2009. Ταυτόχρονα χαρακτηρίζουν συνταγή αποτυχίας τυχόν χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία και τονίζουν ότι «αφέντες» της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για λύση του Κυπριακού είναι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Αυτά δήλωσε στο ΡΙΚ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Χοσέ Ντίαζ, ο οποίος προσπάθησε να διασκεδάσει πληροφορίες για επιβολή χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας από τα Ηνωμένα Εθνη. Ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος του διεθνούς οργανισμού είναι υποβοηθητικός. Τα Ην. Εθνη, είπε, δεν μπορούν να αναλάβουν κάποιο ρόλο, όχι γιατί το ανέφερε η μία ή η άλλη πλευρά, αλλά απλώς διότι αυτό δεν θα απέδιδε. Νομίζει, πρόσθεσε, ότι αυτό είναι μία συνταγή αποτυχίας.

Ο εκπρόσωπος των Ην. Εθνών, αποτιμώντας τα μέχρι τώρα δεδομένα, ύστερα από τις 35 συναντήσεις των Χριστόφια-Ταλάτ, ανέφερε ότι ο διεθνής οργανισμός αναμένει πως τον ερχόμενο Οκτώβριο θα αρχίσει η φάση του «πάρε-δώσε» που θα οδηγήσει την όλη προσπάθεια σε θετική κατάληξη, όπως πιστεύεται.

Στο μεταξύ αύριο πραγματοποιείται η 36η συνάντηση των Χριστόφια και Ταλάτ, κατά την οποία θα αρχίσει η συζήτηση του κεφαλαίου «Ασφάλεια-εγγυήσεις».

Δύσκολη η διαπραγμάτευση

Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι είναι φοβερά δύσκολη η διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσβλέπει όπως η Τουρκία αντιληφθεί ότι βασιζόμαστε στις αρχές και αξίες της Ε.Ε. και πάνω σε αυτές πρέπει να λυθεί το Κυπριακό.

Ο κ. Χριστόφιας μιλούσε στο Ερεβάν της Αρμενίας, όπου εκτελούσε επίσημη επίσκεψη. Χαρακτήρισε την Τουρκία δύσκολο συνομιλητή, λέγοντας ότι μιλάει εκ πείρας. Ωστόσο, είπε, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική οδός για λύση του Κυπριακού. Ομως, τόνισε, αυτό δεν σημαίνει ότι η Κύπρος θα απεμπολήσει αρχές. Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε την Αρμενία για τις σταθερές θέσεις της στο Κυπριακό. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπεξαίρεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης
ΣΥΝ και Μπουτάρης καταγγέλλουν Παπαγεωργόπουλο
Υπόθεση Siemens
Ελεύθερος, υπό όρους, και ο τέταρτος «παρένθετος»
Συνασπισμός
ΣΥΝ: προς συνέδριο λόγω ασυμφωνίας τάσεων
ΚΥΣΕΑ
Προτάσεις στο ΚΥΣΕΑ για λαθρομετανάστευση
Βουλή
Στη Βουλή οι Ενώσεις για την κρίση στα ΜΜΕ
Μόνο με ψήφους Ν.Δ., στους ιδιώτες τα κονδύλια για έρευνα
Ονομασία των Σκοπίων
«Με τροποποιήσεις» ο Νίμιτς στα Σκόπια
Κυπριακό
Ο Χριστόφιας ζητεί επιστροφή Αμμοχώστου
Θεολογική Σχολή Χάλκης
Τράμπα Χάλκης με μειονότητα θέλει η Αγκυρα
ΠΑΣΟΚ
Με «αμνηστία» προσπαθεί να στριμώξει την κυβέρνηση
Άλλες ειδήσεις
Ο Παπούλιας στο συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων
Το ΔΗΚΚΙ για τα βιβλία