Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΙΒΑΝΟΦ - ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

«Με τροποποιήσεις» ο Νίμιτς στα Σκόπια

Τροποποιήσεις για το εύρος της χρήσης και της ταυτότητας επί της πρότασης του περασμένου Οκτωβρίου («Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας») εισηγήθηκε κατά τη διάρκεια των επαφών του στα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επρόκειτο να φθάσει αργά το βράδυ στην Αθήνα για να παρουσιάσει τις νέες του προτάσεις στις επαφές που θα έχει με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Συναντήσεις με Ιβάνοφ και Γκρούεφσκι είχε ο Μάθιου Νίμιτς, όπου παρουσίασε «συγκεκριμένες τροποποιήσεις» στην πρόταση του περασμένου Οκτωβρίου Συναντήσεις με Ιβάνοφ και Γκρούεφσκι είχε ο Μάθιου Νίμιτς, όπου παρουσίασε «συγκεκριμένες τροποποιήσεις» στην πρόταση του περασμένου Οκτωβρίου Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ συναντήθηκε στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και ακολούθως με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, όπου παρουσίασε κάποιες «συγκεκριμένες τροποποιήσεις» επί της τελευταίας πρότασης που κατέθεσε το φθινόπωρο του 2008 στις δύο πλευρές. Διπλωματικές πηγές στα Ηνωμένα Εθνη ανέφεραν στην «Ε» ότι οι τροποποιήσεις επικεντρώνονται κυρίως στην ταυτότητα και το εύρος χρήσης.

Ο ίδιος ο κ. Νίμιτς απέφυγε να γνωστοποιήσει ποιες αλλαγές προτείνει, σημειώνοντας ότι το όλο ζήτημα είναι περίπλοκο. «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις γι' αυτό. Αλλες που αφορούν το θέμα της ονομασίας και κάποιες άλλες που συνδέονται με το όνομα. Κάποια θέματα είναι πιο σημαντικά από τα άλλα και απομένει στα δύο μέρη να πάρουν θέση επ' αυτών». Ο ειδικός διαμεσολαβητής επανέλαβε και χθες την άποψη ότι είναι εφικτό να βρεθεί λύση μέχρι τα τέλη του έτους, υπογράμμισε όμως ότι δεν υπάρχουν και δεν τίθενται χρονοδιαγράμματα.

Ο Μάθιου Νίμιτς απαντώντας σε ερώτηση Σκοπιανών δημοσιογράφων αν «η ελληνική πλευρά μπορεί να αποδεχτεί μακεδονική γλώσσα και μακεδονικό έθνος» ο κ. Νίμιτς ανέφερε με νόημα: «Εξετάζουμε και μιλάμε για το όνομα της χώρας. Αυτό είναι το πρωταρχικό. Ποτέ δεν άκουσα από κάποιο επίσημο πρόσωπο κάποιας κυβέρνησης και στην Ελλάδα ότι αμφισβητείται η ύπαρξη ξεχωριστής ταυτότητας και γλώσσας. Δεκαπέντε χρόνια ασχολούμαι με το ζήτημα και γνωρίζω ότι η χώρα έχει τη δική της ταυτότητα και γλώσσα. Νομίζω ότι κανένας στον κόσμο δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΓΔΜ
Υπουργείο Εξωτερικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπεξαίρεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης
ΣΥΝ και Μπουτάρης καταγγέλλουν Παπαγεωργόπουλο
Υπόθεση Siemens
Ελεύθερος, υπό όρους, και ο τέταρτος «παρένθετος»
Συνασπισμός
ΣΥΝ: προς συνέδριο λόγω ασυμφωνίας τάσεων
ΚΥΣΕΑ
Προτάσεις στο ΚΥΣΕΑ για λαθρομετανάστευση
Βουλή
Στη Βουλή οι Ενώσεις για την κρίση στα ΜΜΕ
Μόνο με ψήφους Ν.Δ., στους ιδιώτες τα κονδύλια για έρευνα
Ονομασία των Σκοπίων
«Με τροποποιήσεις» ο Νίμιτς στα Σκόπια
Κυπριακό
Ο Χριστόφιας ζητεί επιστροφή Αμμοχώστου
Θεολογική Σχολή Χάλκης
Τράμπα Χάλκης με μειονότητα θέλει η Αγκυρα
ΠΑΣΟΚ
Με «αμνηστία» προσπαθεί να στριμώξει την κυβέρνηση
Άλλες ειδήσεις
Ο Παπούλιας στο συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων
Το ΔΗΚΚΙ για τα βιβλία