Έντυπη Έκδοση

ΚΙΝΑ ΒΙΑΙΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ-ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΟΥΙΓΟΥΡΟΥΣ

Η σειρά των Χαν

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη δυτική κινεζική επαρχία Ξινγιάνγκ, όπου Κινέζοι της φυλής Χαν θέλησαν χθες να πάρουν εκδίκηση για τις αιματηρές ταραχές που προκλήθηκαν από την εξέγερση των μουσουλμάνων Ουιγούρων την Κυριακή.

Χιλιάδες Χαν κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Ουρουμκί οπλισμένοι με ρόπαλα, αλυσίδες και σιδηρολοστούς, εκστομίζοντας εθνικιστικά συνθήματα και απειλές κατά των Ουιγούρων, σπάζοντας βιτρίνες μαγαζιών και δηλώνοντας έτοιμοι να προστατέψουν μόνοι τους τον εαυτό τους. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να τους διαλύσουν και να εμποδίσουν νέα αιματηρά επεισόδια μεταξύ των Χαν και εκατοντάδων Ουιγούρων, που ξαναβγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις συγγενών τους. Οι εκκλήσεις των τοπικών αρχών για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση δεν έδειχναν να έχουν απήχηση και η αστυνομία επέβαλε νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας, τονίζοντας πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή. Ο τελευταίος απολογισμός του νέου αυτού κύματος εθνοτικής βίας κάνει λόγο για 156 νεκρούς και 1.008 τραυματίες, ενώ ο αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται σε 1.434. Επεισόδια προκλήθηκαν επίσης έξω από τις πρεσβείες της Κίνας στην Τουρκία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, όπου υποστηρικτές των Ουιγούρων διαδήλωσαν κατά της καταπίεσης της τουρκόφωνης αυτής εθνοτικής μειονότητας από το κινεζικό καθεστώς.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις καταφεύγοντας σε εκκλήσεις για ηρεμία. Ανακοινώσεις σ' αυτό το πνεύμα εκδόθηκαν χθες από την Ουάσιγκτον και το Παρίσι, ενώ ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης κάλεσε το Πεκίνο αφ' ενός να διεξαγάγει έρευνα για τις αιματηρές συγκρούσεις, με στόχο την παραπομπή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη, και αφ' ετέρου να χειριστεί το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Κίνα, λαμβάνοντας υπ' όψη τις βαθιές ρίζες του προβλήματος.

Για «μεγάλη τραγωδία» έκανε λόγο η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, καλώντας τους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων στην Ξινγιάνγκ ν' αποτρέψουν νέα ξεσπάσματα βίας και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Ζήτησε παράλληλα από τις κινεζικές αρχές να μην καταφεύγουν στη βία παρά μόνο όταν αυτή είναι απολύτως αναπόφευκτη, να μεταχειριστούν με ανθρωπιά τους συλληφθέντες, αλλά και να διεξαγάγουν ανεξάρτητη έρευνα για να διευκρινιστούν τα αίτια των ταραχών, η ταυτότητα των θυμάτων και οι συνθήκες του θανάτου τους: «Είναι αναγκαίο προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να συνεχιστεί ένας φαύλος κύκλος μίσους, βίας και αντεκδίκησης».

**Εν τω μεταξύ, εξαιτίας τον ταραχών ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο αναχώρησε εσπευσμένα για το Πεκίνο από τη Λ' Ακουιλα όπου βρισκόταν για τη σύνοδο της G8.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ρωσία-ΗΠΑ
«Επανεξετάζω την αντιπυραυλική ασπίδα»
«Η Ρωσία μάς βοήθησε να κατανοήσουμε τις ανθρώπινες αξίες»
ΗΠΑ-Ιράν
«Αναψε φωτιές» η δήλωση Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εμποδίσουν μια επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν
Κίνα
Η σειρά των Χαν
Σύνοδος G8
«Δεν έχουν έρθει τα χειρότερα»
Ακριβές μεγαλουπόλεις
Χαρακίρι... ακρίβειας
Τουρκία
Το φράγμα του Ιλισού έγινε «φραγμός» για την Τουρκία
Άλλες ειδήσεις
Κιργισία: Η βάση πάλι στις ΗΠΑ!
«Ο πλούτος... βλάπτει σοβαρά την υγεία»