Έντυπη Έκδοση

«Αναψε φωτιές» η δήλωση Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εμποδίσουν μια επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Σε πόλεμο δηλώσεων επιδίδονται ΗΠΑ και Ιράν, με αφορμή το σχόλιο του Αμερικανού αντιπροέδρου Μπάιντεν, που τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υπαγορεύσουν στο Ισραήλ να μην επιτεθεί κατά της Τεχεράνης για να την αποτρέψει από το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Αντιδρώντας άμεσα στις δηλώσεις Μπάιντεν ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί έκανε σαφές ότι η Τεχεράνη θα καταστήσει υπεύθυνες τις ΗΠΑ για κάθε ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ εναντίον της, υπογραμμίζοντας ότι οι ιρανικές αντιδράσεις θα είναι «οδυνηρότατες».

«Κανένα πολιτικό και φυσικό πρόσωπο στον κόσμο δεν μπορεί να συλλάβει λογικά πως η σιωνιστική οντότητα θα μπορούσε να ξεκινήσει οποιαδήποτε επιχείρηση κατά του Ιράν, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει την άδεια των ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαριτζανί, εκτιμώντας ότι ίσως από λάθος ο Μπάιντεν «πήρε τον κακό δρόμο και άνοιξε τα χαρτιά του». Σχεδόν αυτόματη ήταν και η αντίδραση του Λευκού Οίκου. Η πρώτη διάψευση ήρθε διά στόματος του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Ιαν Κέλι. «Δεν προτιθέμεθα να υποδείξουμε στο Ισραήλ πώς να πράξει», διαψεύδοντας επίσης τη θεωρία ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει υπαναχωρήσει από το πολιτικό της άνοιγμα προς το Ιράν έπειτα από την πρόσφατη αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων. Κατηγορηματική ήταν από τη Μόσχα και η απάντηση του προέδρου Ομπάμα. Σε συνέντευξή του στο CNN, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει κατά καμία έννοια «πράσινο φως» στο Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν προκειμένου να το εμποδίσει στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, τονίζοντας με έμφαση ότι αυτός προτιμά «τη διπλωματική οδό».

Στη μάχη των «διαψεύσεων» και η Σαουδική Αραβία, που αρνείται ότι συμφώνησε σιωπηρά με το Ισραήλ για χρήση του εναέριου χώρου της ώστε να επιτεθεί στο Ιράν, όπως έγραψαν οι «Τάιμς του Λονδίνου».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισραήλ
ΗΠΑ
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Ιράν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ρωσία-ΗΠΑ
«Επανεξετάζω την αντιπυραυλική ασπίδα»
«Η Ρωσία μάς βοήθησε να κατανοήσουμε τις ανθρώπινες αξίες»
ΗΠΑ-Ιράν
«Αναψε φωτιές» η δήλωση Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εμποδίσουν μια επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν
Κίνα
Η σειρά των Χαν
Σύνοδος G8
«Δεν έχουν έρθει τα χειρότερα»
Ακριβές μεγαλουπόλεις
Χαρακίρι... ακρίβειας
Τουρκία
Το φράγμα του Ιλισού έγινε «φραγμός» για την Τουρκία
Άλλες ειδήσεις
Κιργισία: Η βάση πάλι στις ΗΠΑ!
«Ο πλούτος... βλάπτει σοβαρά την υγεία»