Έντυπη Έκδοση

«Η Ρωσία μάς βοήθησε να κατανοήσουμε τις ανθρώπινες αξίες»

Η Ρωσία πρέπει να παίξει τον ρόλο της στον κόσμο ως μεγάλη δύναμη και η παγκόσμια συνεργασία μπορεί μόνο να δυναμώσει απ' αυτό, είπε ο πρόεδρος Ομπάμα στους Ρώσους φοιτητές, που τον άκουγαν εντυπωσιασμένοι να συμπληρώνει ότι «η Ρωσία μάς βοήθησε να κατανοήσουμε τι σημαίνουν ανθρώπινες αξίες, συνθέτες, συγγραφείς, μας εξήγησε τι σημαίνει αξιακή κληρονομιά, επιστήμονες και κοσμοναύτες, συνέβαλε σε μεγάλα επιτεύγματα, μετανάστες από τη Ρωσία ζουν στις ΗΠΑ, μας πλούτισε με τον ρωσικό πολιτισμό».

«Τον 20ό αιώνα υπήρχε η γνώμη ότι Ρωσία και ΗΠΑ μπορούν μόνο να ανταγωνίζονται, ενώ τον 19ο ότι οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να διεκδικούν σφαίρες επιρροής. Και οι δύο προσεγγίσεις είναι λανθασμένες τον 21ο αιώνα», είπε ο Αμερικανός ηγέτης, θυμίζοντας ότι Ρωσία και ΗΠΑ ποτέ τους δεν συγκρούστηκαν πολεμικά, αντιθέτως υπήρξαν σύμμαχοι κατά του ναζισμού.

«Ο Ψυχρός Πόλεμος τερματίστηκε ειρηνικά σε μεγάλο βαθμό χάρη στην επιθυμία της Ρωσίας και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης», είπε ο Μπ. Ομπάμα, αλλάζοντας αισθητά και τουλάχιστον φραστικά τους τόνους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής: «Πέρασαν οι εποχές που ο Ρούζβελτ, ο Τσόρτσιλ και ο Στάλιν μπορούσαν να ρυθμίσουν τον κόσμο μέσα σε μία μόνο συνάντηση. Το 2009 μεγάλη δύναμη δεν σημαίνει να επιδεικνύεις την ισχύ σου συντρίβοντας ή δαιμονοποιώντας τον αντίπαλο. Ο μεγάλος πλούτος του έθνους στον 21ο αιώνα είναι οι άνθρωποι και όποιος κατορθώσει να ενεργοποιήσει το δυναμικό τους θα βρεθεί να προπορεύεται».

«Λόγω της αλληλοσύνδεσής μας», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, «κάθε παγκόσμια τάξη που προσπαθεί να υψώσει μια χώρα ή μια ομάδα ανθρώπων πάνω από μια άλλη είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».

«Το μέλλον ανήκει όχι σ' εκείνους που συγκεντρώνουν στρατό στο πεδίο της μάχης και κρύβουν πυραύλους κάτω από τη γη. Ανήκει στους μορφωμένους νέους ανθρώπους, τους ικανούς να δημιουργούν το νέο», είπε ο Μπ. Ομπάμα, σύμφωνα με εκτενή αποσπάσματα της ομιλίας του που φιλοξενεί ο ρωσικός Τύπος, και διαβεβαίωσε: «Η Αμερική δεν επιδιώκει να επιβάλει σε άλλες χώρες τρόπο διακυβέρνησης, πολύ περισσότερο να υποδείξει ποιο κόμμα ή ηγέτης πρέπει να βρίσκεται στην εξουσία - καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα μόνη, είτε επιβάλλοντας τους όρους της σε ολόκληρο τον κόσμο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
ΗΠΑ
Σχετικά θέματα: Ρωσία-ΗΠΑ
«Επανεξετάζω την αντιπυραυλική ασπίδα»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ρωσία-ΗΠΑ
«Επανεξετάζω την αντιπυραυλική ασπίδα»
«Η Ρωσία μάς βοήθησε να κατανοήσουμε τις ανθρώπινες αξίες»
ΗΠΑ-Ιράν
«Αναψε φωτιές» η δήλωση Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εμποδίσουν μια επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν
Κίνα
Η σειρά των Χαν
Σύνοδος G8
«Δεν έχουν έρθει τα χειρότερα»
Ακριβές μεγαλουπόλεις
Χαρακίρι... ακρίβειας
Τουρκία
Το φράγμα του Ιλισού έγινε «φραγμός» για την Τουρκία
Άλλες ειδήσεις
Κιργισία: Η βάση πάλι στις ΗΠΑ!
«Ο πλούτος... βλάπτει σοβαρά την υγεία»