Έντυπη Έκδοση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ G8

«Δεν έχουν έρθει τα χειρότερα»

«Το χειρότερο της οικονομικής κρίσης δεν έχει έρθει» προειδοποιεί ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), εν όψει της συνόδου κορυφής της G8 που αρχίζει σήμερα στην Ιταλία. Οι διοργανωτές φαίνεται ότι οργάνωσαν μόνο τα μέτρα ασφαλείας, για να μην επαναληφθεί το κακό της Γένοβας του 2001, με αποτέλεσμα να ακούγονται φωνές για διωγμό της Ιταλίας από την ομάδα.

Ο Πασκάλ Λαμί προειδοποίησε χθες ότι το χειρότερο της οικονομικής κρίσης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο δεν έχει έρθει. Αν ο κόσμος θέλει να διατηρήσει ανοιχτές τις εμπορικές συναλλαγές πρέπει να καταλάβει ότι το καλύτερο μέσο είναι να συνεχίσουμε να ανοίγουμε τις εμπορικές συναλλαγές, κατά συνέπεια απαιτείται να ολοκληρωθεί ο «κύκλος της Ντόχα» για την απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών, δήλωσε ο Λαμί. Επί τη ευκαιρία, ο πρόεδρος της Ρωσίας, που συμμετέχει στη σύνοδο, δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να ενταχθεί στον ΠΟΕ, λαμβανομένου υπόψη του τι έχει πετύχει ώς τώρα.

Ερίζουν για το «νόμισμα»

Στη σύνοδο Ρωσία, Κίνα και Βραζιλία αναμένεται να θέσουν θέμα αλλαγής του διεθνούς αποθεματικού νομίσματος. Βραζιλία, Κίνα και Ινδία θα συμμετάσχουν στη σύνοδο από τη δεύτερη ημέρα ως αναδυόμενες μεγάλες οικονομίες. Πάντως Γερμανία, Γαλλία και Καναδάς δεν επιθυμούν να εγγραφεί τέτοιο θέμα στις εργασίες της συνόδου. Πηγή στο γραφείο του προέδρου Σαρκοζί ανέφερε ότι η G8 δεν είναι φόρουμ που συζητείται τέτοιο θέμα. Η εφημερίδα «Γκάρντιαν» έγραψε ότι οι προετοιμασίες για τη σύνοδο ήταν πολύ κακές. Οι Ιταλοί δεν έκαναν ουσιαστικά τίποτα και αναγκάστηκε η Ουάσιγκτον να κάνει μία τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο ανώτερων αξιωματούχων, ώστε να τεθούν θέματα και να έχει κάποιο νόημα η σύνοδος. Τόση είναι η δυσαρέσκεια παρασκηνιακώς, που συζητείται το ενδεχόμενο να διωχθεί η Ιταλία από την ομάδα ή από άλλο σχήμα που θα την αντικαταστήσει και τη θέση της να πάρει η Ισπανία, που έχει υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε κάθε σχετικό σχόλιο. Ο Καναδάς αναμένεται να ζητήσει κοινή θέση έναντι του Ιράν. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα επισκεφτεί το σεισμόπληκτο χωριό Ονα, πριν από την έναρξη των εργασιών, όπου η Γερμανία θα ανοικοδομήσει την κατεστραμμένη εκκλησία.

Εκεί που η Ιταλία έχει δώσει ρέστα οργάνωσης είναι η ασφάλεια. Τουλάχιστον 15.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν επιστρατευτεί για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις με την αστυνομία και μια νέα Γένοβα. Προβλέπεται μέχρι και ειδικό σχέδιο για να απομακρυνθούν από αέρος οι ηγέτες σε περίπτωση σεισμού, καθώς η πόλη ακόμα σείεται. Η αστυνομία αναμένεται να κάνει κάποιες επιπλέον παραχωρήσεις στην πορεία των διαδηλώσεων που θα γίνουν εναντίον της συνόδου και της παγκοσμιοποίησης. Χθες έγιναν οι πρώτες διαδηλώσεις στους δρόμους της Ρώμης. Εγιναν 37 προσαγωγές. Συνελήφθησαν μόνον 11 άτομα τελικώς. Μία «σύνοδος των φτωχών», με τη συμμετοχή περίπου 1.000 πολέμιων της παγκοσμιοποίησης από την Αφρική, θα γίνει τις ίδιες ημέρες (8-10 Ιουλίου) στην Μπαντιάγκαρα, στο Μάλι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Διεθνείς Οργανισμοί
Διεθνείς διασκέψεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ρωσία-ΗΠΑ
«Επανεξετάζω την αντιπυραυλική ασπίδα»
«Η Ρωσία μάς βοήθησε να κατανοήσουμε τις ανθρώπινες αξίες»
ΗΠΑ-Ιράν
«Αναψε φωτιές» η δήλωση Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εμποδίσουν μια επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν
Κίνα
Η σειρά των Χαν
Σύνοδος G8
«Δεν έχουν έρθει τα χειρότερα»
Ακριβές μεγαλουπόλεις
Χαρακίρι... ακρίβειας
Τουρκία
Το φράγμα του Ιλισού έγινε «φραγμός» για την Τουρκία
Άλλες ειδήσεις
Κιργισία: Η βάση πάλι στις ΗΠΑ!
«Ο πλούτος... βλάπτει σοβαρά την υγεία»