Έντυπη Έκδοση

Χαρακίρι... ακρίβειας

Η τελευταία έρευνα για τις... ακριβές μεγαλουπόλεις του κόσμου στέφει βασίλισσα της «τιμής» το Τόκιο, που εκθρονίζει τη Μόσχα ενώ στον αντίποδα, φθηνότερη πόλη του κόσμου αναδεικνύεται το Γιοχάνεσμπουργκ.

Πραγματοποιώντας μικρή υποχώρηση... στην ακρίβεια (συγκριτικά πάντοτε), η Αθήνα κατατάσσεται φέτος 28η από 25η πέρσι, ανάμεσα σε 143 πόλεις στις έξι ηπείρους.

Η οικονομική ύφεση που σημειώθηκε πέρυσι προκάλεσε πολλές σημαντικές διακυμάνσεις των ισοτιμιών πολλών νομισμάτων στον κόσμο, γεγονός που έχει επιπτώσεις στη φετινή έρευνα. «Πολλά νομίσματα, κυρίως το ευρώ και η στερλίνα, αποδυναμώθηκαν σημαντικά έναντι του δολαρίου, πράγμα που προκάλεσε το... κατρακύλισμα στην κατάταξη για ορισμένες πόλεις της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ναταλί Κονσταντέν-Μετράλ, ερευνήτρια στη Mercer.

Η αμερικανική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που ειδικεύεται πλέον στις εκθέσεις για το κόστος ζωής, χρησιμοποιεί ως κριτήριο τις τιμές περίπου 200 αγαθών και υπηρεσιών (στέγαση, διατροφή, μεταφορές, ένδυση, ψυχαγωγία κ.λπ.) σε 143 πόλεις του κόσμου. Πόλη-βάση θεωρείται η Νέα Υόρκη, όπου το κόστος ζωής της βαθμολογείται με 100. Η έρευνα χρησιμοποιείται ως γνώμονας καθορισμού μισθών από πολυεθνικές εταιρείες που επιθυμούν να στείλουν υπαλλήλους τους σε θυγατρικές ή γραφεία τους στο εξωτερικό.

Οπως σημειώνουν οι ερευνητές, μπορεί ασιατικές και ευρωπαϊκές πόλεις να κυριαρχούν στο τοπ 10, αλλά γενικά το κόστος ζωής στις δεύτερες παρατηρείται μειωμένο για το 2009. Η Βαρσοβία είχε την πιο δραματική πτώση καθώς από την 35η θέση πέρσι κατατάσσεται φέτος 113η. Το Λονδίνο και το Οσλο που βρίσκονταν πέρσι στις 10 ακριβότερες πέφτουν 13 και 10 θέσεις αντίστοιχα. Η ίδια τάση ισχύει και για Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ινδία. Αντίθετα ακριβαίνει το κόστος ζωής σε Κίνα, Ιαπωνία, Μ. Ανατολή και ΗΠΑ, με τη Νέα Υόρκη να μπαίνει για πρώτη φορά εδώ και χρόνια στο τοπ 10.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ρωσία-ΗΠΑ
«Επανεξετάζω την αντιπυραυλική ασπίδα»
«Η Ρωσία μάς βοήθησε να κατανοήσουμε τις ανθρώπινες αξίες»
ΗΠΑ-Ιράν
«Αναψε φωτιές» η δήλωση Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εμποδίσουν μια επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν
Κίνα
Η σειρά των Χαν
Σύνοδος G8
«Δεν έχουν έρθει τα χειρότερα»
Ακριβές μεγαλουπόλεις
Χαρακίρι... ακρίβειας
Τουρκία
Το φράγμα του Ιλισού έγινε «φραγμός» για την Τουρκία
Άλλες ειδήσεις
Κιργισία: Η βάση πάλι στις ΗΠΑ!
«Ο πλούτος... βλάπτει σοβαρά την υγεία»