Έντυπη Έκδοση

ΕΡΕΥΝΑ ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ. ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ 2.500 ΜΑΘΗΤΕΣ Β' ΚΑΙ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ

Εισαγγελέας για Μπακαλορεά

Κατεπείγουσα προανακριτική εξέταση για το σκάνδαλο της διαρροής στις εξετάσεις του Διεθνούς Απολυτηρίου (International Baccalaureate), που εφαρμόζονται σε μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, διέταξε ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικείου Αθηνών. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας δηλώνει αναρμόδιο, δεχόμενο ωστόσο βολές από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς για ελλιπή ελεγκτικό ρόλο.

Η υπόθεση στην οποία εμπλέκονται περίπου έξι σχολεία (ελληνικά και ξένα), δηλαδή τα μισά από τα 13 (11 σε Αθήνα και 2 σε Θεσσαλονίκη) που προσφέρουν με το ΙΒ απ' ευθείας πρόσβαση σε ξένα πανεπιστήμια, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Εισαγγελίας. Από τη διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών -που θα ανατεθεί σε εισαγγελέα- θα κριθεί η τύχη του συνόλου των μαθητών που συμμετείχαν στις εξετάσεις, ήτοι 2.500 μαθητές της Β' και της Γ' Λυκείου (όπως ορίζει το συγκεκριμένο σύστημα). Αλλωστε, η πρακτική που ακολουθεί ο αρμόδιος διεθνής οργανισμός (ΙΒΟ) περιλαμβάνει και την ακύρωση συνολικά των εξετάσεων της χρονιάς, όπως έγινε σε χώρα του εξωτερικού πριν από δύο χρόνια.

Πρωταγωνιστής του κυκλώματος φέρεται να είναι ο διευθυντής του ΙΒ σε ένα από τα εμπλεκόμενα ιδιωτικά σχολεία, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συχνές επαφές με ανθρώπους του ΙΒΟ στη Γενεύη, έδρα του Οργανισμού, καθώς τα τελευταία χρόνια ταξίδευε συχνά εκεί. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, συνεργαζόταν με κολέγιο της ελβετικής πόλης, όπου και δίδασκε. Από τη θέση του πάντως στο ελληνικό σχολείο έχει απομακρυνθεί από τον Μάιο, οπότε και προέκυψε το θέμα των διαρροών, το οποίο βέβαια ερευνάται ακόμα από τον ΙΒΟ. Εξ ου και η αναβολή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων πριν από λίγες ημέρες.

«Η λειτουργία του τμήματος Διεθνούς Απολυτηρίου διέπεται από τους κανόνες που ορίζονται από τον Οργανισμό Διεθνούς Απολυτηρίου (International Baccalaureate Organisation)», δηλώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, προσθέτοντας πως όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες (πρόγραμμα σπουδών, αξιολόγηση μαθητών, ευθύνη εξετάσεων, θέματα, διόρθωση, έκδοση αποτελεσμάτων) «λαμβάνουν χώρα σύμφωνα με τους κανονισμούς και τον έλεγχο του Οργανισμού, χωρίς καμία εμπλοκή του ΥΠΕΠΘ». Καταλήγει μάλιστα τονίζοντας πως «απόπειρες εμπλοκής του ΥΠΕΠΘ στη διαδικασία εξετάσεων του Διεθνούς Απολυτηρίου προφανώς υποκρύπτουν άλλου είδους σκοπιμότητες».

Ωστόσο, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) δηλώνει ότι «μόνο ο έλεγχος του αναλυτικού προγράμματος είναι στην αρμοδιότητα του διεθνούς Οργανισμού, ενώ η εποπτεία της λειτουργίας, όπως με σαφήνεια περιγράφουν οι σχετικές διατάξεις, ανήκει στην αρμόδια διεύθυνση του σχολείου και στις ελληνικές διοικητικές αρχές που το εποπτεύουν». Καταγγέλλει δε το ΥΠΕΠΘ για «διαχρονική έλλειψη πολιτικής αποτελεσματικού διοικητικού ελέγχου στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης» παραπέμποντας σε περιστατικά του παρελθόντος με «κρούσματα μη σύννομων προσλήψεων στο Ι.Β., ιδιωτικών εκπαιδευτικών οι οποίοι ούτε διέθεταν διοριστήριο ούτε πληρούσαν τα τυπικά προσόντα, με ευθύνη της κ. Αθηνάς Παπαδάκη, πρώην διευθύντριας της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης». Χθες η ΟΙΕΛΕ ζήτησε από το ΥΠΕΠΘ να διατάξει ΕΔΕ ώστε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Υπουργείο Παιδείας
Εκπαίδευση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εξιχνίαση απαγωγής Περικλή Παναγόπουλου
«Θες κανέναν για αρχαία να δώσω;»
«Ασε με να σηκωθώ και ρίξε μου από μπροστά. Οχι από πίσω»
Τι κατέθεσε η αγαπημένη
19 βουλευτές καταγγέλλουν
Η οικονομική κρίση χτύπησε και τη Μαφία Α.Ε. * Βλαστός και σία ξέμειναν από ρευστό
Η μάχη του Γραμματικού
ΜΑΤωσαν για τον ΧΥΤΑ
ΚΚΕ, ΣΥΝ καταγγέλλουν
Κακλαμάνης και ΕΣΔΚΝΑ υπέρ της επέμβασης
Ημιυπαίθριοι χώροι
Σύγχυση διαρκείας
Οικοτροφείο "Αργώς"
Ατιμώρητοι οι βασανιστές;
Πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες
Μολότοφ από την πλευρά των ΜΑΤ
Πορεία αλληλεγγύης από αναρχικούς
Ακριβός ο ρατσισμός
Διεθνές Απολυτήριο
Εισαγγελέας για Μπακαλορεά
Δημόσιο
Ανεξόφλητα τα χρέη στους φαρμακοποιούς
Επιστολή
Οι κρίσεις μελών ΔΕΠ και η αξιοπιστία των εκλεκτόρων
Περιβάλλον
Βήμα σημειωτόν στην πράσινη ενέργεια
Ψηφιακές ενισχύσεις
Δωρεάν φορητός υπολογιστής στους μαθητές της Α' Γυμνασίου
Άλλες ειδήσεις
«Εγκλημα τα συνθήματα σε ιστορικά κτίρια»
SOS για τον Υμηττό
Η ΕΥΔΑΠ έκοψε το νερό στο πάρκο Κύπρου
Ζητεί αυστηρότερη ποινή για την παιδίατρο
Απεργία και πορεία στη Βουλή από εργαζομένους στον ΟΚΑΝΑ
165 νόσησαν από γρίπη Α
Στο φως κύκλωμα trafficking