Έντυπη Έκδοση

ΑΓΡΙΟ ΞΥΛΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ

ΜΑΤωσαν για τον ΧΥΤΑ

Ο 80χρονος με το γαλάζιο πουκάμισο κοιτάει τον αστυνομικό των ΜΑΤ στα μάτια και του σφίγγει το μπράτσο φωνάζοντας: «Ασε με να περάσω να τους σταματήσω! Εξι χρόνια τώρα θέλουν να βάλουν τα σκουπίδια στην αυλή μου». Σταγόνες από το στόμα του παππού γεμίζουν τη ζελατίνα από το κράνος του αστυνομικού. Λίγα λεπτά αργότερα, στο πρόσωπο του παππού κυλούσαν δάκρυα από τα χημικά.

Εμπόλεμη ζώνη έμοιαζε το Γραμματικό: τραυματισμοί, πυρκαγιές και συλλήψεις ακολούθησαν τη συμπλοκή των κατοίκων με τα ΜΑΤ Εμπόλεμη ζώνη έμοιαζε το Γραμματικό: τραυματισμοί, πυρκαγιές και συλλήψεις ακολούθησαν τη συμπλοκή των κατοίκων με τα ΜΑΤ Σε άγρια συμπλοκή με τα ΜΑΤ εξελίχθηκε η χθεσινή διαμαρτυρία των κατοίκων του Γραμματικού εναντίον της δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην περιοχή τους. Τη συμπλοκή ακολούθησαν τραυματισμοί, πυρκαγιές και συλλήψεις. Προστέθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τα εναέρια μέσα, και το συνολικό «κάδρο» θύμιζε εμπόλεμη ζώνη. Στο έδαφος φωτιές, καπνοί και συμπλοκές, και στον ουρανό αεροπλάνα και ελικόπτερα που, ευτυχώς, ήταν κόκκινα και όχι χακί...

Και οι δύο πλευρές, πάντως, φαίνεται να το περίμεναν, αφού οι κάτοικοι είχαν από τις προηγούμενες μέρες σκάψει τάφρους και είχαν κατασκευάσει αναχώματα στον δρόμο που οδηγεί στον μελλοντικό ΧΥΤΑ, ώστε να αποκλείσουν την πρόσβαση στα μηχανήματα του εργολάβου. Οι δε αστυνομικοί βρίσκονταν εκεί από νωρίς το πρωί.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, τις φωτιές τις έβαλαν οι κάτοικοι. Σύμφωνα με τους κατοίκους και όπως φαίνεται από φωτογραφίες που έχει στη διάθεση της η «Ε», η πλειονότητα των εστιών δημιουργήθηκε από τη ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης στα ξερόχορτα.

Πιο... μετριοπαθής η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι μπορεί να έγιναν τρεις συλλήψεις υπόπτων για εμπρησμό, αλλά «η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τυχόν άλλων υπαιτίων».

Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο πρόεδρος της κοινότητας Γραμματικού Νίκος Κούκης, ο οποίος διακομίστηκε με χειροπέδες στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες πριν οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα. «Με κάνανε μαύρο στο ξύλο και με κατηγορούν κι από πάνω ότι αντιστάθηκα κατά της αρχής», είπε στην «Ε». «Ενας αστυνομικός έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό μου και πλάκωσε στις μπουνιές τον οδηγό. Μας επιτέθηκαν περισσότεροι από δέκα αστυνομικοί. Για να παραβιάσουν την αντίσταση του κόσμου, έριχναν δακρυγόνα στα ξερά χόρτα και πιάσαμε φωτιά. Με κρατούν παράνομα».

Η υπόθεση χωροθέτησης των ΧΥΤΑ δεν είναι καινούργια. Από το 2003 που κατατέθηκε η νομοθετική ρύθμιση, επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου, οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες και εκφράστηκαν με κάθε τρόπο. Η Νέα Δημοκρατία την είχε καταψηφίσει και μάλιστα οι βουλευτές της είχαν δηλώσει ότι θα την αποσύρουν όταν γίνουν κυβέρνηση. Επί του πρακτέου, την εφάρμοσαν κατά γράμμα.

«Εξι χρόνια τούς καλούμε να κάνουμε διάλογο και δεν μας ακούει κανείς. Θέλουμε ό,τι γίνει να είναι αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης και όχι πολιτικών επιλογών». Οπως είπε στην «Ε» ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής, η δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό είναι στάχτη στα μάτια και «καθρεφτάκι για ιθαγενείς» για τους κατοίκους και τους φορείς της Δυτικής Αττικής. «Και αύριο το πρωί ν' ανοίξει ο ΧΥΤΑ εδώ και στην Κερατέα, το 85% των σκουπιδιών θα εξακολουθεί να πηγαίνει στη Φυλή και τα Λιόσια. Ολ' αυτά γίνονται για να μη φωνάζουν οι από κει».

Για τεράστια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Γραμματικού, Θανάσης Παπαγεωργίου. «Για να αρπάξει ο πρωθυπουργός τις ψήφους της Δυτικής Αττικής υποσχέθηκε να φέρει τα σκουπίδια εδώ. Η απόφασή του να συνεχίσει τον νόμο της Β. Παπανδρέου εξυπηρετεί τα συμφέροντα και όχι το περιβάλλον. Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τέλους και αν χρειαστεί, θα πεθάνουμε για τον τόπο μας».

Τον κίνδυνο να μολυνθούν τα νερά του Μαραθώνα επισήμανε ο αντιδήμαρχος της περιοχής Χρήστος Στάμος. «Ο Μαραθώνας θα πληγεί περισσότερο από το Γραμματικό. Θα έχουμε επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα, αφού ο ΧΥΤΑ που θέλουν να φτιάξουν δεν θα διαφέρει σε τίποτα από τον ΧΥΤΑ των Λιοσίων. Είδατε τι έχει γίνει εκεί».

Γέννημα θρέμμα του Γραμματικού η Δώρα Σιδέρη, έχει δέσει ένα μαντίλι στο πρόσωπο για να μην την πνίγει η κάπνα. «Θέλουν να πάρουν το κοινοτικό πακέτο για τους ΧΥΤΑ και θέλουν να φτιάξουν έναν σε μια περιοχή που παράγει μόνο 500 κιλά σκουπίδια και έχει 1.500 κατοίκους. Γιατί να λουστούμε τα σκουπίδια των άλλων; Εχουμε καταντήσει γραφικοί προσπαθώντας τόσα χρόνια να σώσουμε τον τόπο μας».

Οι περίπου 300 κάτοικοι που δημιούργησαν τα μπλόκα χθες το πρωί, άρχισαν να αραιώνουν προς το απόγευμα. Οι αστυνομικοί λιγόστεψαν κι αυτοί, αλλά διμοιρίες παρέμειναν ώστε οι μπουλντόζες να συνεχίσουν αύριο χωρίς «εκπλήξεις».

Το ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση του έργου από πλευράς εργολάβων είναι πολύ μεγάλο. Οχι για τα κονδύλια που προβλέπονται για τη δημιουργία του ΧΥΤΑ, αλλά για τα πολλαπλάσια που υπολογίζουν να εισπράξουν για την κατασκευή οδικού άξονα που θα οδηγεί εκεί. Αλλωστε, οι δρόμοι του Γραμματικού είναι πολύ μικροί...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Η μάχη του Γραμματικού
ΚΚΕ, ΣΥΝ καταγγέλλουν
Κακλαμάνης και ΕΣΔΚΝΑ υπέρ της επέμβασης
Για το ίδιο θέμα
Έκρυθμη η κατάσταση στο Γραμματικό
Ποινικές διώξεις για τα επεισόδια στο Γραμματικό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εξιχνίαση απαγωγής Περικλή Παναγόπουλου
«Θες κανέναν για αρχαία να δώσω;»
«Ασε με να σηκωθώ και ρίξε μου από μπροστά. Οχι από πίσω»
Τι κατέθεσε η αγαπημένη
19 βουλευτές καταγγέλλουν
Η οικονομική κρίση χτύπησε και τη Μαφία Α.Ε. * Βλαστός και σία ξέμειναν από ρευστό
Η μάχη του Γραμματικού
ΜΑΤωσαν για τον ΧΥΤΑ
ΚΚΕ, ΣΥΝ καταγγέλλουν
Κακλαμάνης και ΕΣΔΚΝΑ υπέρ της επέμβασης
Ημιυπαίθριοι χώροι
Σύγχυση διαρκείας
Οικοτροφείο "Αργώς"
Ατιμώρητοι οι βασανιστές;
Πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες
Μολότοφ από την πλευρά των ΜΑΤ
Πορεία αλληλεγγύης από αναρχικούς
Ακριβός ο ρατσισμός
Διεθνές Απολυτήριο
Εισαγγελέας για Μπακαλορεά
Δημόσιο
Ανεξόφλητα τα χρέη στους φαρμακοποιούς
Επιστολή
Οι κρίσεις μελών ΔΕΠ και η αξιοπιστία των εκλεκτόρων
Περιβάλλον
Βήμα σημειωτόν στην πράσινη ενέργεια
Ψηφιακές ενισχύσεις
Δωρεάν φορητός υπολογιστής στους μαθητές της Α' Γυμνασίου
Άλλες ειδήσεις
«Εγκλημα τα συνθήματα σε ιστορικά κτίρια»
SOS για τον Υμηττό
Η ΕΥΔΑΠ έκοψε το νερό στο πάρκο Κύπρου
Ζητεί αυστηρότερη ποινή για την παιδίατρο
Απεργία και πορεία στη Βουλή από εργαζομένους στον ΟΚΑΝΑ
165 νόσησαν από γρίπη Α
Στο φως κύκλωμα trafficking