Έντυπη Έκδοση

«Ασε με να σηκωθώ και ρίξε μου από μπροστά. Οχι από πίσω»

«Απομακρύνω βίαια, αρπάζω και φεύγω». Αυτή είναι η ερμηνεία της λέξης «απάγω», ενώ στο λήμμα «απαγωγή» αναφέρεται και το στοιχείο της «παρεμπόδισης του απαχθέντος να επιστρέψει στην κατοικία του».

Ολα αυτά σύμφωνα με τα λεξικά της ελληνικής γλώσσας.

Γιατί τα βιώματα ενός απαχθέντα, τα σημάδια που χαράσσει στην ψυχή του το μαύρο πέπλο της ομηρίας, δεν περιγράφονται, δεν ερμηνεύονται... Οπως δεν συλλαμβάνεται το μέγεθος του τρόμου που «παγώνει» τη ζωή.

Είναι πέρα από το «αρπάζω», είναι πέρα από το «βίαια», είναι πέρα από την «παρεμπόδιση επιστροφής» στο σπίτι.

Γι' αυτό και δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να περιγράψουν τα καταλυτικά συναισθήματα που γεννά στον προστατευμένο τρίτο η εξιστόρηση από τα ίδια τα θύματα των συνθηκών απαγωγής του Περ. Παναγόπουλου. Του δημόσιου προσώπου που όταν ύστερα από 7 ημέρες ομηρίας βρέθηκε να «στεγάζει» τα πρώτα λεπτά της ελευθερίας του σ' ένα παγκάκι της Λεωφόρου Αθηνών, όταν ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς πώς λέγεται είπε απλά: «Περικλής».

«Το δωμάτιο-κελί»

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις καταθέσεις των πρωταγωνιστών στην «υπόθεση Παναγόπουλου».

Σε ένα «διώροφο κτίριο ημιτελές» έξω από την Αθήνα έμεινε ο Π. Παναγόπουλος, τις ημέρες της απαγωγής, αλυσιδωμένος και έχοντας επαφή με τον έξω κόσμο μέσω μιας τηλεόρασης και των δραστών.

Στην πρώτη κατάθεση που έδωσε, στις 20 Ιανουαρίου, περιγράφει αναλυτικά το δωμάτιο-κελί του: «Υπήρχε μόνο μια λάμπα στο κέντρο του δωματίου. Στη γωνία ήταν ένα ράντσο καινούργιο. Σε απόσταση ένα μέτρο από το μαξιλάρι του κρεβατιού υπήρχε μια πλαστική τουαλέτα, φορητή. Προς το κέντρο του δωματίου υπήρχε μια παλιά τηλεόραση με εσωτερική κεραία. Σε όλους τους χώρους, που ήταν δίπλα από το δωμάτιο που περιγράφω, υπήρχαν σκουπίδια. Οι δύο μπαλκονόπορτες που ήταν στο δωμάτιο, ήταν καλυμμένες με μονοκόμματα νοβοπάν, στερεωμένα με βίδες στον τοίχο».

Στο υπόλοιπο σπίτι δεν μπορούσε να ξέρει τι ακριβώς συνέβαινε. Οι απαγωγείς είχαν πάρει τα μέτρα τους, τρυπώντας τον τοίχο που βρισκόταν το προσκέφαλο του Π. Παναγόπουλου και περνώντας «μια χοντρή αλυσίδα, την οποία υποθέτω είχαν ασφαλίσει από την άλλη πλευρά του τοίχου και από ένα τμήμα της περίπου 90 εκατ. είχαν δέσει μια χειροπέδα και την άλλη χειροπέδα στο αριστερό μου χέρι. Η μόνη κίνηση που μου επέτρεπε να κάνω ήταν μέχρι τη φορητή τουαλέτα». Παράλληλα, είχαν τοποθετήσει μια κάμερα πάνω στην τηλεόραση, «με την οποία με παρακολουθούσαν από τον κάτω όροφο, όπου διέμεναν».

Κατά τη διάρκεια της ομηρίας του, συνομιλούσε με τους απαγωγείς του, μ' έναν από αυτούς μάλιστα «σχολιάσαμε τα όσα αναληθή ελέγοντο στις τηλεοράσεις, για τα οποία αντιδρούσε όπως και εγώ. Μια μέρα μου είπε ότι δεν ήταν εκείνος ο αρχηγός, αλλά υπάρχει κάποιος παραπάνω». Ο ίδιος άνθρωπος, μία μέρα πριν από την απελευθέρωση του Π. Παναγόπουλου, «μου είπε ικανοποιημένος ότι κάνανε δοκιμή του τρόπου παράδοσης των λύτρων, όλα πήγαν καλά και ότι η γυναίκα μου είναι παλικάρι. Τη Δευτέρα (19/1/2009) τη νύχτα, θα κοιμηθείς σπίτι σου εάν όλα πάνε καλά» είπε στις διωκτικές αρχές.

Ο εφοπλιστής κατάφερε να περιγράψει τις φωνές και τον σωματότυπο των τριών ατόμων που υποστηρίζει ότι τον φυλούσαν. Στην κατάθεσή του, στις 3 Ιουνίου, φαίνεται να αναγνωρίζει από ηχητικά αποσπάσματα τη φωνή ενός εκ των απαγωγέων, ενώ όταν του επεδείχθη ο Χαρ. Μουστάκας, υποστήριξε ότι δεν είδε ποτέ τα πρόσωπα των δραστών, όμως ο σωματότυπός του «ταιριάζει με έναν, τον νεότερο των απαγωγέων μου» αλλά και ότι «η φωνή του ήταν παραπλήσια με εκείνη του νεότερου απαγωγέα».

«Μη μ' αφήσεις Γιώργο»

Την ημέρα της απαγωγής, στις 12 Ιανουαρίου, ο Γ. Σαρδέλης, οδηγός του Π. Παναγόπουλου, που αφέθηκε ελεύθερος από τους δράστες, καταθέτει στην Αστυνομία τα όσα διαδραματίστηκαν, τη στιγμή της μεταφοράς τους:

«Οταν οι δύο μπήκαν στο VAN, κάθισαν ο ένας πίσω από τον οδηγό και ο άλλος πίσω από τον συνοδηγό. Αμέσως το VAN ξεκίνησε και τη στιγμή εκείνη αυτός που ήταν αριστερά μου μού σήκωσε την κουκούλα ώστε να μπορώ να δω τον κ. Παναγόπουλο και αμέσως την ξανακατέβασε. Οπως ήμουν γονατιστός, πήρα στα χέρια μου το κεφάλι του κ. Παναγόπουλου και τον κρατούσα αγκαλιά σε όλη τη διαδρομή, λέγοντάς του να μη φοβάται και ότι τον αγαπάω και όλα θα πάνε καλά, προσπαθώντας να του δώσω κουράγιο».

Και ενώ προσπαθούσε να καθησυχάσει τον Π. Παναγόπουλο, αναφέρει ότι άκουσε έναν από τους απαγωγείς να λέει «έλα, παππούλη, μη φοβάσαι, δεν θα σου κάνουμε κακό, μόνο για τα λύτρα είμαστε». Στη συνέχεια, «το ίδιο άτομο τον ρώτησε "παππούλη, μήπως έχεις κοριό επάνω σου" και επειδή ο κ. Παναγόπουλος δεν απαντούσε, προφανώς λόγω της ταραχής του, απευθύνθηκαν σε μένα λέγοντας "έχει κοριό; Εχεις εσύ; Μη βρούμε τίποτα πάνω σου". Τους είπα "δεν έχω τίποτα,ψάξτε με"».

Θυμάται χαρακτηριστικά: «Στη διαδρομή πέσαμε σε μια λακκούβα και τους είπα "σιγά παιδιά τις λακκούβες, είναι άρρωστος". Τότε αυτός που ήταν δεξιά μου, είπε στον οδηγό να πηγαίνει πιο σιγά».

Λίγη ώρα πριν τον αφήσουν στο Κορωπί, ένιωσε τον κρύο αέρα που έμπαινε από την πόρτα. «Παιδιά, κάνει κρύο» είπε, για να λάβει την απάντηση «μην ανησυχείς, εκεί που πάει έχει και σόμπα και κρεβάτι». Την ίδια στιγμή «αυτός που ήταν δεξιά μου, έβγαλε από το VAN τον κ. Παναγόπουλο, ενώ αυτός προσπαθούσε να κρατηθεί από το χέρι μου, λέγοντάς μου "μη μ' αφήσεις Γιώργο, ποιος θα με φροντίζει;"»

Βγήκε από το αυτοκίνητο και υπό την απειλή όπλου άρχισε να περπατά. Οπως περιγράφει στην ίδια κατάθεση, «ρώτησα "πού με πάτε;" και μου είπαν "μη φοβάσαι, θα σε δέσουμε από ένα δένδρο για να σε καθυστερήσουμε λίγο και θα βγεις εσύ. Θα βγάλεις την κουκούλα τρία λεπτά μετά που θα φύγουμε". Μου σήκωσαν λίγο την κουκούλα και μου έδειξαν προς τα εμπρός, λέγοντας "να,εκεί"».

Βέβαιος ότι θα εκτελεστεί, ο Γ. Σαρδέλης υποστηρίζει ότι τους είπε «ξέρω ότι θα με σκοτώσετε, αφήστε με να κάνω την προσευχή μου». Τότε, αυτός που προπορευόταν «με τράβηξε από το μανίκι και με υποχρέωσε να γονατίσω. Ηρθε από πίσω μου και έβαλε το πιστόλι που κρατούσε, στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου .Τότε του είπα "άσε με να σηκωθώ και ρίξε μου από μπροστά. Οχι από πίσω". Μου είπε "σκάσε ρε μαλάκα και μη μας μιλάς, μη μας ξαναμιλήσεις". Εγώ είπα "εντάξει, εντάξει" και δεν ξαναμίλησα».

Αφού τον σήκωσαν όρθιο, τον μετέφεραν -σύμφωνα πάντα με την κατάθεσή του- σε ένα μικρό πεύκο, όπου και τον έδεσαν με χειροπέδες. «Περίπου τρία μέτρα πίσω μου ήταν ο άλλος, που κρατούσε στα χέρια του το καλάσνικοφ, προτεταμένο προς την πλάτη μου. Ενιωσα ότι ήταν οι τελευταίες μου στιγμές, νόμισα ότι θα μου ρίξει μια ριπή και θα με σκοτώσει, εκεί. Τότε του φώναξα "αν είσαι άντρας ρίξε μου από μπροστά"». Λίγο αργότερα, αφού οι απαγωγείς έχουν φύγει, αρχίζουν οι προσπάθειές του να ελευθερωθεί.

Α. Παναγοπούλου Α. Παναγοπούλου «Εύχομαι να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι»

Αικατερίνη Ναυπλιώτη-Παναγοπούλου:

12 Ιανουαρίου, ημέρα απαγωγής:

«Στις 17.45 άγνωστος μου τηλεφώνησε στο κινητό και μου είπε: "Κυρία Παναγοπούλου, έχουμε τον άνθρωπό σας. Κακώς κάνατε και ειδοποιήσατε την Αστυνομία. Θέλουμε τα λύτρα και θα σας ξαναπάρουμε σε δύο ημέρες. Να έχετε κανονίσει 40 εκατ. ευρώ, αλλιώς ο άνθρωπός σας θα πεθάνει"».

Οι απαγωγείς τής έδωσαν οδηγίες για να παραδώσει τα λύτρα στη Θεσσαλονίκη. Οταν έφτασε εκεί της τηλεφώνησαν και της είπαν: «Κυρία Παναγοπούλου, σε ένα δύο σημεία που σου είπα να σταματήσεις, υπήρχε Αστυνομία πριν φτάσεις εκεί. Γύρισε πίσω σπίτι σου να ξεκουραστείς και θα σε πάρω αύριο το πρωί στις 7. Διώξε την Αστυνομία». «Τον διαβεβαίωσα ότι το είχα κάνει ήδη. Του επισήμανα ακόμη μια φορά τα προβλήματα υγείας του συζύγου μου, τους κινδύνους που εγκυμονούσε η επιστροφή μου με τόσα χρήματα, και πριν προλάβω να τελειώσω μου το έκλεισε».

Οταν πια παρέδωσε τα χρήματα, στις 19/1, κάτω από τη γέφυρα της Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης, την κάλεσε στο προσωπικό της τηλέφωνο ο απαγωγέας, λέγοντάς της: «Κυρία Κατερίνα, κράτησες το λόγο σου και θα κρατήσω κι εγώ το δικό μου, σε 24 ώρες ο άνδρας σου θα είναι μαζί σου». «Τον ευχαρίστησα και του είπα: "Εύχομαι τα χρήματα να σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο"».

«Περικλής»

Ο Φώτης Ραφτόπουλος, ο αστυνομικός που βρήκε τον Παναγόπουλο, καταθέτει ότι με μία συνάδελφό του έκαναν τη συνηθισμένη βραδινή περιπολία τους. Ενώ βρίσκονταν σε παράδρομο της λεωφόρου Αθηνών, είδαν ένα άτομο στην άκρη του δρόμου. «Αναρωτηθήκαμε τι γύρευε εκείνη την ώρα εκεί και η συνάδελφός μου ανέφερε ότι μοιάζει με τον εφοπλιστή Παναγόπουλο, που είχε απαχθεί προ ημερών. Ακινητοποίησα το όχημα και έτρεξα προς το μέρος του. Πιάνοντάς τον απ' τα χέρια τον ρώτησα το όνομά του. Μου απάντησε "Περικλής". Κατευθείαν τον ρώτησα ποιο είναι το επίθετό του. Μου απάντησε "Παναγόπουλος". Τότε του είπα: "Μην ανησυχείτε. Είστε καλά; Ελάτε μαζί μας, είμαστε αστυνομικοί"».

Κατά την είσοδό του στο αυτοκίνητο, «ρώτησε ποιοι είμαστε, διότι ήταν σοκαρισμένος και αμέσως τον ρώτησα αν επιθυμεί κάτι. Μου απάντησε ότι ήθελε ένα κινητό τηλέφωνο για να ενημερώσει τη γυναίκα του, ότι είναι καλά».

«Είδα το αυτοκίνητο»

Ο Αν. Μεταξάς, υπάλληλος στη ναυτιλιακή του Παναγόπουλου, καταθέτει:

«Τον Αύγουστο του 2008 και ενώ πήγαινα στην οικία του εργοδότη μου αντιλήφθηκα να είναι σταθμευμένο επί της οδού Ακτής και σε απόσταση περίπου 800 μ. πριν από την οικία ένα ΙΧ αυτοκίνητο, μάρκας Mercedes μοντέλο C200, 10ετίας, χρώματος καφέ, μέσα στο οποίο καθόταν ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών, γκριζομάλλης.

Το έμπροσθεν μέρος του αυτοκινήτου έβλεπε προς την κατεύθυνση που βρίσκεται το σπίτι του εργοδότη μου και ο οδηγός του αυτοκινήτου τράβηξε την προσοχή μου γιατί πέταξε σκουπίδια από το ανοικτό παράθυρο στο δρόμο. Δεν συγκράτησα αριθμό κυκλοφορίας. Αυτό το αυτοκίνητο με τον οδηγό του το είδα από τότε και μέχρι πριν από δύο εβδομάδες περίπου, άλλες 10 φορές στο ίδιο σημείο σταματημένο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Εξιχνίαση απαγωγής Περικλή Παναγόπουλου
«Θες κανέναν για αρχαία να δώσω;»
Τι κατέθεσε η αγαπημένη
19 βουλευτές καταγγέλλουν
Η οικονομική κρίση χτύπησε και τη Μαφία Α.Ε. * Βλαστός και σία ξέμειναν από ρευστό
Για το ίδιο θέμα
«Θες κανέναν για αρχαία να δώσω;»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εξιχνίαση απαγωγής Περικλή Παναγόπουλου
«Θες κανέναν για αρχαία να δώσω;»
«Ασε με να σηκωθώ και ρίξε μου από μπροστά. Οχι από πίσω»
Τι κατέθεσε η αγαπημένη
19 βουλευτές καταγγέλλουν
Η οικονομική κρίση χτύπησε και τη Μαφία Α.Ε. * Βλαστός και σία ξέμειναν από ρευστό
Η μάχη του Γραμματικού
ΜΑΤωσαν για τον ΧΥΤΑ
ΚΚΕ, ΣΥΝ καταγγέλλουν
Κακλαμάνης και ΕΣΔΚΝΑ υπέρ της επέμβασης
Ημιυπαίθριοι χώροι
Σύγχυση διαρκείας
Οικοτροφείο "Αργώς"
Ατιμώρητοι οι βασανιστές;
Πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες
Μολότοφ από την πλευρά των ΜΑΤ
Πορεία αλληλεγγύης από αναρχικούς
Ακριβός ο ρατσισμός
Διεθνές Απολυτήριο
Εισαγγελέας για Μπακαλορεά
Δημόσιο
Ανεξόφλητα τα χρέη στους φαρμακοποιούς
Επιστολή
Οι κρίσεις μελών ΔΕΠ και η αξιοπιστία των εκλεκτόρων
Περιβάλλον
Βήμα σημειωτόν στην πράσινη ενέργεια
Ψηφιακές ενισχύσεις
Δωρεάν φορητός υπολογιστής στους μαθητές της Α' Γυμνασίου
Άλλες ειδήσεις
«Εγκλημα τα συνθήματα σε ιστορικά κτίρια»
SOS για τον Υμηττό
Η ΕΥΔΑΠ έκοψε το νερό στο πάρκο Κύπρου
Ζητεί αυστηρότερη ποινή για την παιδίατρο
Απεργία και πορεία στη Βουλή από εργαζομένους στον ΟΚΑΝΑ
165 νόσησαν από γρίπη Α
Στο φως κύκλωμα trafficking