Έντυπη Έκδοση

Τα αυθαίρετα της Κνωσού πρόβλημα για UNESCO

Την πικρή αλήθεια είπε προχθές βράδυ από το Ηράκλειο στους τοπικούς φορείς και στο κράτος η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, Αικατερίνη Τζιτζικώστα, σχετικά με το κορυφαίο ζήτημα ένταξης του μνημειακού χώρου της Κνωσού στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το μινωικό ανάκτορο τα τελευταία 18 χρόνια έχει περικυκλωθεί από δεκάδες αυθαίρετα και, μάλιστα, βίλες. Για να ενταχθεί, όμως, στα μνημεία της UNESCO πρέπει να αποδίδει το πνεύμα και την ατμόσφαιρα της εποχής του Το μινωικό ανάκτορο τα τελευταία 18 χρόνια έχει περικυκλωθεί από δεκάδες αυθαίρετα και, μάλιστα, βίλες. Για να ενταχθεί, όμως, στα μνημεία της UNESCO πρέπει να αποδίδει το πνεύμα και την ατμόσφαιρα της εποχής του Οτι, δηλαδή, πρέπει να πέσουν αυθαίρετα κτίσματα από τον περίγυρο, που με ασέβεια αλλοιώνουν το μεγαλείο του μινωικού ανακτόρου.

Η Κνωσός είναι πρώτη στη λίστα των ελληνικών υποψήφιων μνημείων για το 2012, που θα προταθεί στην UNESCO, ενώ οι διαδικασίες και η συγκρότηση του φακέλου πρέπει να αρχίσουν το 2010. Ακολουθούν ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης, το αρχαίο Λαύριο, η περιοχή του Ολύμπου, η μεγάλη και η μικρή Πρέσπα με τα βυζαντινά μνημεία, η προστατευόμενη περιοχή Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου και το φαράγγι της Σαμαριάς.

Οσον αφορά την Κνωσό, η κ. Τζιτζικώστα έθεσε προ των ευθυνών τους τους εμπλεκόμενους φορείς, που χρόνια αλληθωρίζουν στα πακέτα ψήφων και στις πελατειακές σχέσεις τους. Τόνισε πως το βασικό πρόβλημα που υπάρχει είναι ο γύρω χώρος. Μπορεί, όμως, να αντιμετωπιστεί και να δοθούν λύσεις. Η ομιλήτρια επέμεινε εμφατικά στο γεγονός πως «πρέπει να πούμε ότι τα οφέλη της Κρήτης από αυτή την ένταξη θα είναι πολύ μεγαλύτερα από το κόστος της απελευθέρωσης της ζώνης. Το μνημείο πρέπει να αποδίδει το πνεύμα και την ατμόσφαιρα που εξέπεμπε στην εποχή του. Αν υπάρχουν σπίτια γύρω γύρω, που δεν είναι νόμιμα, να αποζημιωθούν. Αρκεί να θελήσει να τους αποζημιώσει (σ.σ. εννοεί το κράτος). Πιστεύω ότι τα υπόλοιπα κριτήρια τα πληροί η Κνωσός και με έναν εξαιρετικό φάκελο θα ενταχθεί στα μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ».

Εξάλλου ο πρόεδρος του «Ομίλου για την UNESCO -Κνωσός», Ιωάννης Σαμνιώτης, ανέφερε: «Ακόμα και να ενταχθεί η Κνωσός και τα ανάκτορα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO εμείς θα συνεχίζουμε να υπενθυμίζουμε τη συντήρηση και τη διατήρησή τους. Γιατί όπως ένα μνημείο μπορεί να ενταχθεί στην UNESCO πολύ εύκολα μπορεί και να διαγραφεί».

Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία περίπου 18 χρόνια στην α' και β' αρχαιολογική ζώνη της Κνωσού έχουν χτιστεί δεκάδες αυθαίρετα, μερικά εκ των οποίων είναι βίλες. Κάποια εξ αυτών είναι μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από το μινωικό ανάκτορο, ενώ πριν από τρία χρόνια τοποθετήθηκε ακόμα και λυόμενη εκκλησία εκατό μέτρα σε ευθεία από την Κνωσό.

Το λυπηρό φαινόμενο είναι πως οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. τα προηγούμενα χρόνια είχαν ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης όχι μόνο της β' ζώνης αλλά και της α' αρχαιολογικής ζώνης, κάτω από το έδαφος της οποίας υπάρχουν σημαντικά μνημεία, όπως η Κνωσός της κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου. Την ίδια θέση έχει πάρει και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, μαζί και η αντιπολίτευση, πλην του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, δεν υπήρξε καμία συνθετική πρόταση με την εκμετάλλευση και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για απαλλοτρίωση στην πραγματική τιμή εκτάσεων της α' (αδόμητης) ζώνης και απελευθέρωση της ομηρίας των ιδιοκτητών, τους οποίους εκμεταλλεύτηκε κύκλωμα για χτίσιμο στις ζώνες. Μια τέτοια επιλογή θα αναδείκνυε με μοναδικό τρόπο το μνημείο της Κνωσού, θα λειτουργούσε ως πομπός ταυτότητας και συλλογικής μνήμης και συγχρόνως θα λειτουργούσε αυξητικά για τις περιουσίες των πολιτών που βρίσκονται στον περίγυρο, εκτός των ζωνών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Διεθνείς Οργανισμοί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Προϊστορικός οικισμός στη Σαντορίνη
Θαύμα! Το Ακρωτήρι δικαιούται στέγαστρο
Για την ένταξη στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Τα αυθαίρετα της Κνωσού πρόβλημα για UNESCO
Θέατρο
Μπαλί - Πολωνία με οδηγό τον Αμλετ
Μάικλ Τζάκσον
«Ο καλύτερος μπαμπάς του κόσμου»
Μουσική
Ο Χατζηχρήστος και η ρεμπετολογία
Οι μητροπολιτάνοι γράφουν μουσική
Μουσική, τραγωδία και ψυχανάλυση
Ο Βασίλης είχε το κεντρί
Χορός
Φόρος τιμής στην Πίνα Μπάους
Εκκληση του περιοδικού «Πλανόδιον»
Να σωθεί ο τάφος του αδελφού της Αννας Αχμάτοβα
Τηλεόραση
Κι αυτοί ψηφιακά
Και οι Βραζιλιάνοι βράβευσαν «Εξάντα»
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Αρχαίοι έρωτες χωρίς ταμπού και αναστολές