Έντυπη Έκδοση

Μουρμούρα με το Σύμφωνο - στο προσκήνιο η ανεργία

Επιστροφή, το ταχύτερο δυνατόν, στη δημοσιονομική πειθαρχία ζητούν οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, έστω παραβλέποντας τις συστάσεις της Κομισιόν λόγω κρίσης.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες χώρες με επικεφαλής τη Γαλλία, ως «μοναχικοί καβαλάρηδες», αδιαφορούν πλήρως για τις συστάσεις των Βρυξελλών. Ολοι, όμως, συμφωνούν σε μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας, η αύξηση της οποίας αναμένεται να συνεχιστεί και το 2011...

Οι τάσεις αυτές, που προϋπήρχαν, έγιναν εντονότερες κατά τη συζήτηση για την ανάγκη εκπόνησης στρατηγικής μείωσης των ελλειμμάτων στη σύνοδο της ευρωζώνης και του Ecofin. Μια μεγάλη ομάδα χωρών με στήριξη της επιτροπής θέλει να αρχίσει αμέσως η εκπόνηση της στρατηγικής ενώ μια μικρή ομάδα εκτιμά πως είναι ακόμη νωρίς, γιατί είναι άγνωστο πότε θα τερματιστεί η κρίση και η ανεργία παίρνει λίαν ανησυχητικές διαστάσεις.

Ολοι συμφωνούν ότι τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας δεν πρέπει να διακοπούν το 2009, αλλά διαφωνούν αν πρέπει να προστεθούν νέα ή να συνεχιστούν και το 2010.

«Ολα τα μέτρα στήριξης (και τα δημοσιονομικά, χρηματοπιστωτικά, αγοράς εργασίας) πρέπει να διατηρηθούν όσο διαρκεί η κρίση αλλά όχι επ' άπειρον» δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωζώνης, Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων του 2009 και του 2010, επικαλούμενος τη δημοσιονομική εξυγίανση. Στα τέλη του 2009, 20 χώρες των «27» και 13 των «16» (ευρωζώνη) θα έχουν ελλείμματα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ...

Ο επίτροπος Αλμούνια συμφώνησε ότι ήρθε η στιγμή να συζητηθεί η στρατηγική για μείωση των ελλειμμάτων και στην ίδια γραμμή βρίσκεται η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας, που ανέλαβε την προεδρία της Ε.Ε.

Η Γαλλία του Σαρκοζί, με τεράστιο έλλειμμα, ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί προτεραιότητα τη μείωση των ελλειμμάτων και συνεχίζει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ενώ και η Γερμανία, υπέρμαχος πάντα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αρχίζει να λοξοδρομεί, με την καγκελάριο Μέρκελ να υπόσχεται μείωση της φορολογίας εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, μέτρο που θα αυξήσει το ήδη μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ισοτιμίες
Απασχόληση και ανεργία
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Παράταση επίτευξης δημοσιονομικής σταθερότητας
Ομολογούν αποτυχία στο έλλειμμα
Σύνοδος ευρωζώνης και Ecofin
Μουρμούρα με το Σύμφωνο - στο προσκήνιο η ανεργία
Πληθωρισμός
Το... πετρέλαιο θέρμανσης καίει τον τιμάριθμο
Υπουργείο Ανάπτυξης
Υποχρεωτική η τοποθέτηση ψηφιακών ηλεκτρομετρητών
Οικονομική κρίση
Νέο τονωτικό πακέτο «ψήνεται» στις ΗΠΑ
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
«Προσγείωση» προστίμων Ολυμπιακής
Ζυθοποιία
Κρίση πλήττει και την μπίρα
Τουρισμός
Χάσαμε 560.000 τουρίστες
Υπουργείο Απασχόλησης
Θερινά χτυπήματα σε Ασφαλιστικό - εργασιακά
Άλλες ειδήσεις
Μαχαίρι μέχρι 35% στις πιστώσεις περιφερειών
Στη διαιτησία ΔΕΗ - «Αλουμίνιον»
Απόφαση Αρείου Πάγου για «Δώρα»
Αγροτικές παροχές με φόντο τις πρόωρες