Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ-ΕΞΠΡΕΣ Η ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ ΒΑΡΕΩΝ, ΣΠΑΣΙΜΟ ΙΚΑ, ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Θερινά χτυπήματα σε Ασφαλιστικό - εργασιακά

Από τώρα, εν μέσω θέρους, άρχισαν τα μέτρα στο Ασφαλιστικό και Εργασιακό, με το βλέμμα στραμμένο στον Οκτώβριο για το δεύτερο πακέτο «διαρθρωτικών παρεμβάσεων» (άμεση και έμμεση φορολογία, ευελιξία στην αγορά εργασίας, παράταση του εργασιακού βίου, μείωση του μισθολογικού κόστους).

Στη συνάντηση ΓΣΕΕ-Πετραλιά «φαγώθηκε» ο Π. Μπεχράκης αλλά το 4ήμερο αποδεικνύεται ευκαιρία για πολλά σενάρια Στη συνάντηση ΓΣΕΕ-Πετραλιά «φαγώθηκε» ο Π. Μπεχράκης αλλά το 4ήμερο αποδεικνύεται ευκαιρία για πολλά σενάρια Με συνοπτικές διαδικασίες και μέσα σε ένα δίμηνο το υπουργείο Απασχόλησης:

α) θα φτιάξει νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ), κάτι που θα οδηγήσει σε (μελλοντική) αύξηση του ορίου ηλικίας, αλλά και άμεση μείωση του κόστους εργασίας,

β) θα «σπάει» το ΙΚΑ στα δύο (κλάδοι Σύνταξης και Υγείας) με πρόσχημα τον έλεγχο των φαρμακευτικών δαπανών αλλά με στόχο να παραπέμπονται όλοι οι ασφαλισμένοι (του συνόλου των Ταμείων) στα θεραπευτήρια και ιατρεία του Ιδρύματος. Κατ' αυτόν τον τρόπο και με τις εισφορές των ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα σχεδιάζεται να συγκροτηθεί πρωτοβάθμιος φορέας υγείας χωρίς το κράτος να επενδύσει στη δημιουργία κέντρων υγείας αστικού τύπου και να ελαφρυνθεί έτσι η λειτουργία των νοσοκομείων, και

γ) θα επιδοτήσει τις επιχειρήσεις εκείνες που εφάρμοσαν την 4ήμερη εβδομάδα εργασίας. Με τη ρύθμιση έρχεται αρωγός η πολιτεία να καλύψει μέρος των απωλειών του εργατικού εισοδήματος (-20% από την εφαρμογή του 32ωρου), καθιερώνοντας έτσι την ευέλικτη απασχόληση και την ελαστική αμοιβή ως μέτρο εξόδου των επιχειρήσεων από τις περιόδους οικονομικής δυσπραγίας. Το 32ωρο με κάλυψη του υπόλοιπου μισθού από εθνικούς ή κοινοτικούς -εν προκειμένω- πόρους είναι μια φόρμουλα που άνετα χωράει στην περίφημη ευελ-ασφάλεια (flexicurity) που προωθεί η Κομισιόν για να επιτύχει μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας και μικρότερο εργατικό κόστος.

Τα ανωτέρω θέματα ετέθησαν στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε η υπουργός Απασχόλησης με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και με πρωτοβουλία της πρώτης. Η εργατική πλευρά έθεσε βέτο στην ταχεία -εντός διμήνου- εκκαθάριση της λίστας των ΒΑΕ, καθώς και για την παρουσία του καθηγητή Π. Μπεχράκη ως επικεφαλής. Και αυτό καθώς πέρυσι η επιτροπή Μπεχράκη πρότεινε την εξαίρεση 102 ειδικοτήτων από τα ΒΑΕ και τον διαχωρισμό των υπολοίπων σε τέσσερις κατηγορίες (με την τελευταία μόνο να μένει στο ευνοϊκό καθεστώς).

Η κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά αναδιπλώθηκε, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα για το ποιος θα έχει την επιστημονική ευθύνη (σημ. θα προεδρεύει η κ. Λινού) παρά το γεγονός ότι ήταν επιθυμία του Κ. Καραμανλή η τοποθέτηση του καθηγητή Μπεχράκη. Παράλληλα, εμμένει στην ταχεία εκκαθάριση της λίστας των ΒΑΕ, ώστε να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία στις αρχές φθινοπώρου.

«Η μη επανατοποθέτηση του Π. Μπεχράκη ως προέδρου είναι ομολογία της αποτυχίας και του αντιεπιστημονικού "έργου" αυτής της επιτροπής» επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.

Αν και η νέα λίστα θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ωστόσο η αναθεώρηση αυτή επιτρέπει στην κυβέρνηση να εμφανίσει στην Κομισιόν μέτρα: α) αύξησης του χρόνου εργασίας (συν 5 έτη για τις ειδικότητες που θα αποχαρακτηριστούν) και β) σημαντικής μείωσης του μισθολογικού και έμμεσου κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις (κατάργηση επιδομάτων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών).

Για την επιδότηση των 4ήμερων το πιλοτικό πρόγραμμα προβλέπει την οικονομική ενίσχυση 8.000 ημι-απασχολούμενων και προς τούτο θα διατεθεί κονδύλι 50 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα προβλέπει ενίσχυση πέριξ του 75% των χρημάτων που θα χάσουν από τα 13 ημερομίσθια (5η ημέρα της εβδομάδας επί ένα τρίμηνο), αλλά και κατάρτιση εντός της επιχείρησης. Με δεδομένο ότι οι 8.000 εργαζόμενοι θα κοστίσουν έως 6 εκατ. (μέρος μισθού και ένσημα) συνάγεται ότι τα 44 εκατ. θα κατευθυνθούν προς τους... επιμορφωτές). Μάλιστα η κ. Πετραλιά απέρριψε πρόταση της ΓΣΕΕ οι ενισχύσεις στους ημι-απασχολούμενους να δοθούν από τον ΟΑΕΔ. Πιθανότατα για να ενισχυθεί το κύκλωμα των «σεμιναρίων».

Από την πλευρά της η υπουργός Απασχόλησης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα τετραημέρου» και ότι εφαρμόζεται «ο νόμος του 1998, ο οποίος δίνει κάποιες δυνατότητες ελαστικοποίησης». «Η κυβέρνηση κοροϊδεύει την εργατική τάξη όταν δηλώνει ότι είναι δήθεν κατά του 4ημέρου, ενώ η ίδια δίνει κατεύθυνση να αξιοποιηθεί ο νόμος του ΠΑΣΟΚ του 1998 για την εκ περιτροπής εργασία» απαντάει το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ).

Τη ριζική της διαφωνία «με μία γενικευμένη ρύθμιση ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης ως αντιστάθμιση των απωλειών των εργαζομένων από τις καταχρηστικές συμπεριφορές των εργοδοτών» εξέφρασε η ΓΣΕΕ. «Ενα γενικευμένο μέτρο για την εκ περιτροπής απασχόληση δίνει λάθος μήνυμα και ωθεί τους επιχειρηματίες σε περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων» τονίζει ο κ. Παναγόπουλος.

Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία των συνδικάτων περίπου 6.000 άτομα έχουν ενταχθεί υποχρεωτικά στην τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.

**Να «σταματήσουν να παίζουν με τα νεύρα των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων» καλεί την κυβέρνηση η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου κάνοντας επείγουσα έκκληση για «σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

**Για «ένα νέο μεγάλο δώρο στους εργοδότες καθώς γλιτώνουν τα υψηλά ασφάλιστρα» κάνει λόγο ο Δ. Στρατούλης (ΣΥΝ). *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Απασχόληση και ανεργία
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Παράταση επίτευξης δημοσιονομικής σταθερότητας
Ομολογούν αποτυχία στο έλλειμμα
Σύνοδος ευρωζώνης και Ecofin
Μουρμούρα με το Σύμφωνο - στο προσκήνιο η ανεργία
Πληθωρισμός
Το... πετρέλαιο θέρμανσης καίει τον τιμάριθμο
Υπουργείο Ανάπτυξης
Υποχρεωτική η τοποθέτηση ψηφιακών ηλεκτρομετρητών
Οικονομική κρίση
Νέο τονωτικό πακέτο «ψήνεται» στις ΗΠΑ
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
«Προσγείωση» προστίμων Ολυμπιακής
Ζυθοποιία
Κρίση πλήττει και την μπίρα
Τουρισμός
Χάσαμε 560.000 τουρίστες
Υπουργείο Απασχόλησης
Θερινά χτυπήματα σε Ασφαλιστικό - εργασιακά
Άλλες ειδήσεις
Μαχαίρι μέχρι 35% στις πιστώσεις περιφερειών
Στη διαιτησία ΔΕΗ - «Αλουμίνιον»
Απόφαση Αρείου Πάγου για «Δώρα»
Αγροτικές παροχές με φόντο τις πρόωρες