Έντυπη Έκδοση

ΤΑ 2,5 ΕΚΑΤ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΝΕΡΓΟΙ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Νέο τονωτικό πακέτο «ψήνεται» στις ΗΠΑ

Ενώ στην Ευρώπη κυβερνήσεις και κεντρικοί τραπεζίτες διχάζονται για τα ελλείμματα και την ανάγκη μιας έγκαιρης απόσυρσης των δημοσιονομικών πακέτων στήριξης της οικονομίας που τα διογκώνουν, στις ΗΠΑ το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου προβάλλει πολύ πιθανό.

Το πακέτο ύψους 787 δισ. δολαρίων της κυβέρνησης Ομπάμα για την τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ ήταν μικρό, πιστεύει η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Λόρα Τάισον Το πακέτο ύψους 787 δισ. δολαρίων της κυβέρνησης Ομπάμα για την τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ ήταν μικρό, πιστεύει η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Λόρα Τάισον Δύο κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών, η οικονομική σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Λόρα Τάισον, και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Στένι Χόγερ, τάχθηκαν ανοικτά χθες υπέρ ενός δεύτερου πακέτου μέτρων για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, πέραν αυτού του 787 δισ. δολαρίων που εγκρίθηκε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Μιλώντας από τη Σιγκαπούρη, η πρώτη ισχυρίστηκε ότι το πακέτο των 787 δισ. δολαρίων αποδείχθηκε μικρό για τα χάλια της οικονομίας. «Η οικονομία είναι χειρότερα από τις προβλέψεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το πακέτο», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας «ακόμη ότι πιθανότατα έχουμε 2,5 εκατομμύρια ανέργους περισσότερους από αυτούς που αναμέναμε». Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και σύμβουλος του Ομπάμα για θέματα αντιμετώπισης της ύφεσης υποστήριξε ότι το δεύτερο πακέτο θα πρέπει να εστιάσει σε έργα υποδομής, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο Στένι Χόγερ δήλωσε ότι η αμερικανική ηγεσία θα πρέπει να είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο μιας «δεύτερης ένεσης» στην πραγματική οικονομία.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με την εκτίμηση του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν πριν από δύο ημέρες, ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για ένα νέο πακέτο. Τον προηγούμενο μήνα ο Ομπάμα απέρριψε και αυτός την ιδέα ενός νέους πακέτου, παρ' ότι παραδέχθηκε ότι η ανεργία θα ξεπεράσει φέτος το 10%.

Οταν ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραφε το πακέτο των 787 δισ. δολαρίων τον περασμένο Φεβρουάριο, οι οικονομικοί του σύμβουλοι προέβλεπαν ότι αυτό θα τη συγκρατήσει φέτος κάτω από το 8%. Αυτή, όμως, έφτασε ήδη από τον προηγούμενο μήνα το 9,5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1983, καθώς 20 μήνες από την έναρξη της ύφεσης οι επιχειρήσεις αύξησαν τις απολύσεις αντί να τις μειώνουν. Αποτέλεσμα, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχασε περί τα 6,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από το 2007.

Η αύξηση της ανεργίας έχει σαν αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις αποπληρωμής των δόσεων των πιστωτικών καρτών να εκτιναχθούν σε νέο ρεκόρ τους πρώτους μήνες του 2009, τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από το 1974.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Παράταση επίτευξης δημοσιονομικής σταθερότητας
Ομολογούν αποτυχία στο έλλειμμα
Σύνοδος ευρωζώνης και Ecofin
Μουρμούρα με το Σύμφωνο - στο προσκήνιο η ανεργία
Πληθωρισμός
Το... πετρέλαιο θέρμανσης καίει τον τιμάριθμο
Υπουργείο Ανάπτυξης
Υποχρεωτική η τοποθέτηση ψηφιακών ηλεκτρομετρητών
Οικονομική κρίση
Νέο τονωτικό πακέτο «ψήνεται» στις ΗΠΑ
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
«Προσγείωση» προστίμων Ολυμπιακής
Ζυθοποιία
Κρίση πλήττει και την μπίρα
Τουρισμός
Χάσαμε 560.000 τουρίστες
Υπουργείο Απασχόλησης
Θερινά χτυπήματα σε Ασφαλιστικό - εργασιακά
Άλλες ειδήσεις
Μαχαίρι μέχρι 35% στις πιστώσεις περιφερειών
Στη διαιτησία ΔΕΗ - «Αλουμίνιον»
Απόφαση Αρείου Πάγου για «Δώρα»
Αγροτικές παροχές με φόντο τις πρόωρες