Έντυπη Έκδοση

* ΣΤΑ ΝΕΑ ΚΤΙΡΙΑ

Υποχρεωτική η τοποθέτηση ψηφιακών ηλεκτρομετρητών

Τηλεμετρητές ηλεκτρικού, «πράσινο ταμείο», ενεργειακές εταιρείες και ό,τι άλλο σύγχρονο μέσο προβλέπει η οδηγία 2006/32 της Ε.Ε. έχουν περιληφθεί σε νομοσχέδιο που ετοιμάζει το ΥΠΑΝ και θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.

Από τα πλέον μοντέρνα «εργαλεία», που στις περισσότερες χώρες αποτελούν κοινό τόπο αλλά ακόμη όχι στην Ελλάδα, είναι ο θεσμός της χρηματοδότησης ενεργειακών επενδύσεων από τρίτους. Με το σύστημα αυτό επενδύσεις που στοχεύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας αναλαμβάνονται από τρίτες εταιρείες, ενώ η αποπληρωμή τους και η αμοιβή της εταιρείας καλύπτονται από το ποσό που εξοικονομείται λόγω της μικρότερης κατανάλωσης.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα γίνει υποχρεωτική η τοποθέτηση ψηφιακών μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος στις νέες κατοικίες. Ως γνωστόν, οι ψηφιακοί μετρητές έχουν καθυστερήσει σημαντικά καθώς μέχρι στιγμής τοποθετούνται μόνο σε καταναλωτές μέσης τάσης. Η εγκατάστασή τους επιτρέπει στον μεν πάροχο (ΔΕΗ) να έχει καλύτερη εικόνα για τις καταναλώσεις, να προτείνει τρόπους εξοικονόμησης στον καταναλωτή και κυρίως να εφαρμόζει περισσότερες ζώνες τιμολογίων. Στον καταναλωτή παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζει κάθε στιγμή την κατανάλωσή του και να φροντίζει για εξοικονόμηση, αν πέρασε κάποια όρια.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου ορίζονται μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στον δημόσιο τομέα. Επίσης, ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τις προμήθειες του Δημοσίου, όπως αυτοκίνητα, εξοπλισμό κ.λπ.

Το «πράσινο ταμείο» που θα συσταθεί θα επιδοτεί ή θα εξασφαλίζει χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και θα χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια, καθώς και από μέρος του κύκλου εργασιών των ενεργειακών επιθεωρήσεων στα κτίρια, που θα γίνουν υποχρεωτικές.

Ταμειακές στα πρατήρια

Τέλος, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί η τροπολογία για την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών και συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών καυσίμων στα πρατήρια.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε και χθες ότι ο νόμος θα ισχύσει οπωσδήποτε από τον νέο χρόνο, ενώ στην ίδια τροπολογία θα προβλέπεται η δυνατότητα στα ΚΕΔΑΚ (συνεργεία ελέγχου καυσίμων) να κάνουν και κοστολογικούς ελέγχους.

* Μεγάλη υπόθεση έκδοσης και διακίνησης εικονικών τιμολογίων στην Καβάλα αποκάλυψε η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Συγκεκριμένα, ατομική επιχείρηση που είχε συσταθεί στην περιοχή με ανύπαρκτη έδρα, αυτοκίνητα και προσωπικό, εξέδωσε 1.544 εικονικά τιμολόγια, τα οποία αντιστοιχούν σε υπέρογκες πωλήσεις και ανύπαρκτες αγορές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Παράταση επίτευξης δημοσιονομικής σταθερότητας
Ομολογούν αποτυχία στο έλλειμμα
Σύνοδος ευρωζώνης και Ecofin
Μουρμούρα με το Σύμφωνο - στο προσκήνιο η ανεργία
Πληθωρισμός
Το... πετρέλαιο θέρμανσης καίει τον τιμάριθμο
Υπουργείο Ανάπτυξης
Υποχρεωτική η τοποθέτηση ψηφιακών ηλεκτρομετρητών
Οικονομική κρίση
Νέο τονωτικό πακέτο «ψήνεται» στις ΗΠΑ
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
«Προσγείωση» προστίμων Ολυμπιακής
Ζυθοποιία
Κρίση πλήττει και την μπίρα
Τουρισμός
Χάσαμε 560.000 τουρίστες
Υπουργείο Απασχόλησης
Θερινά χτυπήματα σε Ασφαλιστικό - εργασιακά
Άλλες ειδήσεις
Μαχαίρι μέχρι 35% στις πιστώσεις περιφερειών
Στη διαιτησία ΔΕΗ - «Αλουμίνιον»
Απόφαση Αρείου Πάγου για «Δώρα»
Αγροτικές παροχές με φόντο τις πρόωρες