Έντυπη Έκδοση

«Προσγείωση» προστίμων Ολυμπιακής

Η Ολυμπιακή μπορεί να πωλήθηκε, αλλά τα πρόστιμα συνεχίζουν να πέφτουν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε χθες την επιβολή διπλού προστίμου -το πρώτο 16.000 ευρώ ημερησίως και το δεύτερο κατ' αποκοπήν 2 εκατ. ευρώ- στην Ελλάδα για μη συμμόρφωση με προηγούμενη καταδικαστική απόφαση (2005) σχετικά με την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων 141 εκατ. ευρώ που επωφελήθηκε η Ολυμπιακή Αεροπορία την περίοδο 1998-2002.

Η προσφυγή είχε γίνει τότε (2005) από την Κομισιόν, η οποία το 2007 διαπιστώνοντας πως η Ελλάδα δεν είχε συμμορφωθεί ζήτησε με 2η προσφυγή να επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμο 14 εκατ. ευρώ και επιπλέον 53.168 ευρώ ημερησίως, σε ισχύ ένα μήνα μετά την απόφαση. Το Δικαστήριο βρήκε αυστηρή την εισήγηση της Κομισιόν, με το σκεπτικό ότι το ελληνικό κράτος ανέκτησε μέρος του ποσού, μέσω του συμψηφισμού με τις αποζημιώσεις που επεδίκασε στην εταιρία η διαιτητική απόφαση του 2006, λόγω ζημιών της Ο.Α. από τη μετεγκατάσταση στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Συγκεκριμένα, έκρινε πως η Ελλάδα απέδειξε ότι ανακτήθηκε η ενίσχυση των 41 εκατ. ευρώ, ως εισφορά κεφαλαίου στην Ο.Α., μέρος του «σπατόσημου» (38 εκατ. ευρώ), και μέρος των αερολιμενικών μισθωμάτων (654.688 ευρώ). Αντίθετα, θεώρησε ότι δεν απεδείχθη ότι έγινε συμψηφισμός για τα υπόλοιπα τμήματα της ενίσχυσης. Ετσι, μείωσε το κατ' αποκοπήν ποσόν των 14 εκατ. ευρώ που πρότεινε η Επιτροπή σε 2 εκατ. ευρώ και τα 53.168 ευρώ ημερησίως μειώθηκε σε 16.000, ποσά αυτά που πρέπει να καταβληθούν από την Ελλάδα στους ιδίους πόρους της Ε.Ε. Πρόκειται για την τέταρτη καταδίκη της Ελλάδας με επιβολή προστίμου. Προηγήθηκαν για τη χωματερή του Κουρουπητού (2000), τα «Φρουτάκια» (2009) και τα καταστήματα οπτικών (2009). Ο υπουργός Μεταφορών Ευρ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι οι αποφάσεις της Κομισιόν είναι σεβαστές, ότι αφορούν κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ότι η κυβέρνηση κατάφερε με τη βοήθεια της Ε.Ε. να περάσει η Ολυμπιακή σε ιδιωτικά χέρια και να λειτουργήσει με τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού.

* Από το ΠΑΣΟΚ, ο αρμόδιος τομεάρχης Ν. Σηφουνάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν υπερασπίστηκε, όταν έπρεπε και ως ώφειλε, τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων που δικαίωναν την Ολυμπιακή. Υπενθύμισε τη διαφωνία του κόμματός του για την πώληση της εταιρείας, τονίζοντας ότι έξι μήνες μετά δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις για τους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους, τους υπό μετάταξη, και έκανε λόγο για στρατιά απολυμένων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αερομεταφορές και ασφάλεια πτήσεων
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Παράταση επίτευξης δημοσιονομικής σταθερότητας
Ομολογούν αποτυχία στο έλλειμμα
Σύνοδος ευρωζώνης και Ecofin
Μουρμούρα με το Σύμφωνο - στο προσκήνιο η ανεργία
Πληθωρισμός
Το... πετρέλαιο θέρμανσης καίει τον τιμάριθμο
Υπουργείο Ανάπτυξης
Υποχρεωτική η τοποθέτηση ψηφιακών ηλεκτρομετρητών
Οικονομική κρίση
Νέο τονωτικό πακέτο «ψήνεται» στις ΗΠΑ
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
«Προσγείωση» προστίμων Ολυμπιακής
Ζυθοποιία
Κρίση πλήττει και την μπίρα
Τουρισμός
Χάσαμε 560.000 τουρίστες
Υπουργείο Απασχόλησης
Θερινά χτυπήματα σε Ασφαλιστικό - εργασιακά
Άλλες ειδήσεις
Μαχαίρι μέχρι 35% στις πιστώσεις περιφερειών
Στη διαιτησία ΔΕΗ - «Αλουμίνιον»
Απόφαση Αρείου Πάγου για «Δώρα»
Αγροτικές παροχές με φόντο τις πρόωρες