Έντυπη Έκδοση

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ * ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ

6 «κρυφές πληγές» και 3 «σανίδες σωτηρίας»

Κεφαλαιοποιητικό σύστημα για αποδοχές έως 1.400 ευρώ το μήνα και... αναδιανεμητικό για όσους παίρνουν έναν κάπως μεγαλύτερο μισθό προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, η ψήφιση κατ' άρθρο του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή εν μέσω θύελλας κοινωνικών αντιδράσεων αλλά και πολλών ενστάσεων και διαφωνιών μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας, ανατρέπει συνταξιοδοτικές προσδοκίες, αυξάνει βίαια τα έτη ασφάλισης και, κυρίως, την ηλικία «εξόδου».

Πίσω από τις γραμμές των άρθρων τού υπό ψήφιση νομοσχεδίου και κυρίως μέσα από τις επιλεγμένες ασάφειες και παραλείψεις, κρύβονται 6 κρυφές πληγές:

1Το πλέον σημαντικό είναι ότι συμπιέζει τις αποδοχές στην περιοχή των 500 έως 1.400 ευρώ. Τις κατώτατες συντάξεις εγγυάται η πρόβλεψη για ελάχιστες αμοιβές ίσες με 15 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, ενώ η οροφή διαμορφώνεται με δυο τρόπους: την επιβολή του νέου ΛΑΦΚΑ (εισφορά 4% έως 9%) και τον μειωμένο συντελεστή αναπλήρωσης για τα μεσαία εισοδήματα.

...και αν μας αντέξει το σχοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα ...και αν μας αντέξει το σχοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα 2Η πρόβλεψη για χορήγηση μόλις 12 βασικών συντάξεων κατ' έτος (πρόκειται για την κρατική παροχή των 360 ευρώ). Και καθώς αυτό το μέρος της σύνταξης αφορά την περίοδο μετα το 2015, αποκαλύπτεται ότι η πρόβλεψη του Μνημονίου για περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης δεν αφορά μόνον την περίοδο της επιτροπείας από τους δανειστές της χωρας και το ΔΝΤ (δηλαδή την προσεχή 3ετία) αλλά και το διάστημα μετά από αυτή.

3Το υπουργείο Εργασίας δεν προέβλεψε ποσοστό βελτίωσης των παλαιών-αρχικών εισφορών για τον υπολογισμό της σύνταξης καθώς σταδιακά, μετα το 2015, θα υπολογίζεται ο συνολικός εργασιακός βίος (όχι μόνο η καλύτερη 5ετία) για τον υπολογισμό της σύνταξης. Αντιθέτως προβλέφθηκε ποσοστό βελτίωσης στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης (1,02 για τον πρώτο χρόνο του διαστήματος που μεσολαβεί από τη διακοπή της πρώτης ασφάλισης και έως το έτος εξόδου στη σύνταξη και έως 1,811 για διάστημα 30 ετών). Βεβαίως για τη διαμόρφωση αυτού του ποσοστού βελτίωσης υπάρχει χρόνος μέχρι 31/12/2014, αλλά από αυτό το ποσοστό θα κριθεί εν πολλοίς και το ύψος των περικοπών στις συντάξεις.

4Από το 2012 και μετά, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται καθώς επιβάλλεται ενιαίος συντελεστής 2% για κάθε χρόνο ασφάλισης (70% για την 35ετία από 80% που ίσχυε).

5Αυξάνονται βίαια τα όρια ηλικίας έτσι ώστε σε μια 3ετία να ανέλθουν αυτά στο 65ο έτος για όλους (γυναίκες, μητέρες με ανήλικο, όσους έχουν 35ετία κ.ά.). Με αυτές τις νέες δρακόντειες προϋποθέσεις πολλοί ασφαλισμένοι «παγιδεύονται» και απομακρύνεται ο σχεδιασμός για έγκαιρη συνταξιοδότηση.

6Το Ασφαλιστικό προωθήθηκε χωρίς αναλογιστική μελέτη (σ.σ. αυτή που έχει προσκομίσει ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή αφορά το προηγούμενο σχέδιο - αυτό του Μαΐου) και δεν αποκλείεται στο μέλλον νέα νομοθετική παρέμβαση εάν νέες επιστημονικές προσεγγίσεις δεν εντοπίζουν έλεγχο των επιπλέον δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ και συγκράτηση των συνολικών δαπανών για συντάξεις (κύριες και επικουρικές) στο 15% του ΑΕΠ καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς (έως το 2060).

Ωστόσο, με τις παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής και τις τροπολογίες Λοβέρδου, προσφέρθηκαν τρεις «σανίδες σωτηρίας» σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων:

α. Οι μητέρες θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στην ηλικία που προβλέπεται κατά το μεταβατικό διάστημα (2011-12) χωρίς να έχουν συμπληρώσει αυτό το όριο. Αρκούν οι άλλες δυο προϋποθέσεις (με ανήλικο τέκνο και τα κατά περίπτωση έτη ασφάλισης).

β. Η στρατιωτική θητεία αναγνωρίζεται με μείον 30% για τα έτη έως το 2014 και μείον 50% ακολούθως και

γ. Εξαιρούνται των ρυθμίσεων οι παλαιοί ασφαλισμένοι (προ του 1983) των ειδικών ταμείων, ΔΕΚΟ, Δημοσίου και Τραπεζών.

Λόγω των ανατροπών στο Ασφαλιστικό παραλύει εκ νέου σήμερα κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Με τη γενική απεργία η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΕΔΥ διεκδικούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, τη μη εμπλοκή της κυβέρνησης -με νομοθετική παρέμβαση μάλιστα- στο θέμα της Διαιτησίας και του ορίου των απολύσεων, ενώ ασκούν πίεση προς τους εργοδότες για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης (διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού και μικρές αναπροσαρμογές στις αποδοχές).

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έχει προσδιοριστεί για τις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος (ενώ το ΠΑΜΕ επιμένει σε ξεχωριστή συγκέντρωση στις 11 στην Ομόνοια).

Η συζήτηση στη Βουλή, στη σελ. 5

!Αμφισβήτησε την αξιοπιστία των εταιρειών χθες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση RAI 1. «Τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου δεν αντιστοιχούν σε σκουπίδια και πρέπει να προσέξουμε τις εταιρείες αξιολόγησης που δρουν σε καθεστώς σύγκρουσης συμφερόντων, επιβραβεύοντας ή απορρίπτοντας τράπεζες και δημόσια ομόλογα, ανάλογα με την τάση της κάθε στιγμής», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Σχετικά θέματα: Ασφαλιστικό
Οι διαρροές θα φέρουν διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ
Μαύρα μαντάτα στην «Πράσινη Βίβλο» για τις συντάξεις
Αλλαγές συνεχίζει να υπόσχεται ο Λοβέρδος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό
6 «κρυφές πληγές» και 3 «σανίδες σωτηρίας»
Οι διαρροές θα φέρουν διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ
Μαύρα μαντάτα στην «Πράσινη Βίβλο» για τις συντάξεις
Αλλαγές συνεχίζει να υπόσχεται ο Λοβέρδος
Νέα Δημοκρατία
Δέσμιος του Μνημονίου εν μέσω βολών και μέτρων
Ξέχασε την αυτοκριτική, βλέπει όμως απαλλαγή από το Μνημόνιο σε δύο χρόνια!
Απογραφή προσωπικού του Δημοσίου
Μπλόκο στα δεδομένα των δημοσίων υπαλλήλων
Ελληνικές τράπεζες
Κίνδυνοι αφελληνισμού ελληνικών τραπεζών
ΚΚΕ
ΚΚΕ: Πολιτικό φακέλωμα οι εισφορές μέσω τραπεζών
Έκκληση για κοινή δράση
Κοινό μέτωπο δράσης κατά του Μνημονίου
Άλλες ειδήσεις
Αναμόρφωση σπουδών στη Σχολή Δικαστών
«Διαθέσιμος» δήμαρχος ο Τάσος Τζήκας
«Αποστολή» ανθρωπιάς από την Αρχιεπισκοπή