Έντυπη Έκδοση

**ΝΕΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ

Οι διαρροές θα φέρουν διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ

Την πιο δύσκολη δοκιμασία της από τον περασμένο Οκτώβριο περνάει η κυβέρνηση, καθώς από το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κριθεί η αντοχή της και η συνοχή της κοινοβουλετικής ομάδας που τη στηρίζει.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μπορεί να έλεγαν μέχρι και χθες το απόγευμα ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές, όμως κανείς δεν έβαζε το χέρι του στη φωτιά, καθώς και στην ψηφοφορία για το Μνημόνιο, προ διμήνου, τρία λευκά προέκυψαν χωρίς να τα περιμένει κανείς. Για να αποφευχθεί μια ανάλογη κατάσταση οι κοινοβουλευτικοί επιτελείς του ΠΑΣΟΚ έκαναν μέχρι και χθες το απόγευμα απανωτές συσκέψεις στη Βουλή, στις οποίες «εξετάστηκαν» σχεδόν όλοι οι βουλευτές του κόμματος. Για να καμφθούν οι αντιδράσεις, ο υπουργός Εργασίας προχώρησε σε μικρές βελτιώσεις, που όμως δεν αλλάζουν την ουσία του Ασφαλιστικού, ενώ και ο Γ. Παπανδρέου έχει πει πως οι βελτιώσεις θα εφαρμοστούν και όσο εξυγιαίνεται το σύστημα τα επόμενα χρόνια τόσο θα καλυτερεύει η κατάσταση και για τους ασφαλισμένους και για τους συνταξιούχους.

Αν επαναληφθεί το φαινόμενο των διαρροών, τότε είναι πιθανό ο πρωθυπουργός να κάνει νέες διαγραφές, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα κρέμεται από μια κλωστή, καθώς η κοινοβουλευτική της δύναμη θα μειωθεί. Εξάλλου ο ίδιος φέρεται να είπε σε συνεργάτες του πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα -παρ' ότι διαψεύστηκε- ότι δεν θα κυβερνήσει με 153 βουλευτές.

Ο ίδιος έχει προσδώσει χαρακτήρα ψήφου ευθύνης, λέγοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος ωστόσο, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, είπε ότι είναι η φύση του θέματος τέτοια, που τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας εξ αντικειμένου και τόνισε πως αν δεν περάσει το νομοσχέδιο ως έχει θα γίνουν εκλογές. Οπως προκύπτει από τα παραπάνω, το δίλημμα λοιπόν που θέτει η ίδια η κυβέρνηση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τη στηρίζουν είναι:

Υπερψήφιση του Ασφαλιστικού χωρίς διαρροές ή αλλιώς διαγραφή των διαφωνούντων και πιθανόν εκλογές, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία και την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από αυτούς που διαφωνούν έχουν δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες, όπως π.χ. ο βουλευτής Ηλείας και πρώην συνδικαλιστής, Γιάννης Κουτσούκος, ότι ακριβώς για να μην κινδυνεύσει η πολιτική σταθερότητα θα υπερψηφίσουν παρ' ότι διαφωνούν με το νομοσχέδιο. Ομως υπάρχουν κι εκείνοι που μέχρι χθες δεν είχαν ακόμα αποφασίσει αν θα δώσουν θετική ψήφο. Ο Π. Κουρουμπλής επί παραδείγματι δήλωσε στο Μέγκα την Τρίτη ότι θα άκουγε τον πρωθυπουργό στη Βουλή και μετά θα αποφάσιζε τι θα έκανε στην επί της αρχής ψηφοφορία του Ασφαλιστικού, ενώ άφησε ανοιχτό σε κάθε περίπτωση να καταψηφίσει ορισμένα άρθρα αν δεν αλλάξουν, λέγοντας ότι η πολιτική έχει ρίσκο, κι ένας πολιτικός πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του αν έχει καθαρή θεώρηση για κάποια πράγματα. Ο κ. Κουρουμπλής ζητεί πάνω απ' όλα να μην περικοπούν οι 13η και 14η συντάξεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Ασφαλιστικό
6 «κρυφές πληγές» και 3 «σανίδες σωτηρίας»
Μαύρα μαντάτα στην «Πράσινη Βίβλο» για τις συντάξεις
Αλλαγές συνεχίζει να υπόσχεται ο Λοβέρδος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό
6 «κρυφές πληγές» και 3 «σανίδες σωτηρίας»
Οι διαρροές θα φέρουν διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ
Μαύρα μαντάτα στην «Πράσινη Βίβλο» για τις συντάξεις
Αλλαγές συνεχίζει να υπόσχεται ο Λοβέρδος
Νέα Δημοκρατία
Δέσμιος του Μνημονίου εν μέσω βολών και μέτρων
Ξέχασε την αυτοκριτική, βλέπει όμως απαλλαγή από το Μνημόνιο σε δύο χρόνια!
Απογραφή προσωπικού του Δημοσίου
Μπλόκο στα δεδομένα των δημοσίων υπαλλήλων
Ελληνικές τράπεζες
Κίνδυνοι αφελληνισμού ελληνικών τραπεζών
ΚΚΕ
ΚΚΕ: Πολιτικό φακέλωμα οι εισφορές μέσω τραπεζών
Έκκληση για κοινή δράση
Κοινό μέτωπο δράσης κατά του Μνημονίου
Άλλες ειδήσεις
Αναμόρφωση σπουδών στη Σχολή Δικαστών
«Διαθέσιμος» δήμαρχος ο Τάσος Τζήκας
«Αποστολή» ανθρωπιάς από την Αρχιεπισκοπή