Έντυπη Έκδοση

Μαύρα μαντάτα στην «Πράσινη Βίβλο» για τις συντάξεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε από χθες μια πανευρωπαϊκή δημόσια συζήτηση (Πράσινη Βίβλος) «για το πώς μπορούν να διασφαλιστούν επαρκείς, βιώσιμες και ασφαλείς συντάξεις και πώς μπορεί η Ε.Ε. να υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις εθνικές προσπάθειες».

Ουσιαστικά, ρίχνει νερό στο αυλάκι των κυβερνήσεων των 27 για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την οποία συνδέει με το προσδόκιμο ζωής, που θα αυξηθεί κατά 7 χρόνια μέχρι το 2060, σύμφωνα τουλάχιστον με τις προβλέψεις των υπηρεσιών της. Αλλωστε, οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζτησαν από την Επιτροπή να ανοίξει το κεφάλαιο «συντάξεις» στην Ε.Ε., το οποίο δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Κομισιόν αλλά στη δική τους. Απλώς, όταν η «Πράσινη Βίβλος» φτάσει στο στάδιο των συγκεκριμένων προτάσεων, οι κυβερνήσεις θα κρυφτούν πίσω από τον ισχυρισμό ότι «επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες και δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Το παιχνίδι είναι πλέον γνωστό...

Η Επιτροπή, λοιπόν, επικαλείται στην «Πράσινη Βίβλο» τους γηράσκοντες πληθυσμούς σε όλα τα κράτη-μέλη που ασκούν μεγάλη πίεση στα συνταξιοδοτικά συστήματα και τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, η οποία έχει επιτείνει αυτή την πίεση».

Κατά την Κομισιόν, το 2008 αντιστοιχούν 4 ενεργοί εργαζόμενοι για κάθε πολίτη ηλικίας άνω των 65 ετών. Μέχρι το 2060, η αναλογία αυτή θα μειωθεί σε 2 προς 1.

Ο αρμόδιος επίτροπος Λάζλο Αντορ, που επεξεργάστηκε από κοινού με άλλους 2 επιτρόπους, τους Μισέλ Μπαρνιέ (εσωτερική αγορά) και Ολι Ρεν (οικονομικές υποθέσεις), είναι σαφής: «Ο αριθμός των συνταξιούχων στην Ευρώπη σε σχέση με εκείνους που χρηματοδοτούν τις συντάξεις τους προβλέπεται να διπλασιαστεί έως το 2060 - η σημερινή κατάσταση πολύ απλά δεν είναι βιώσιμη. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση, πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά η ισορροπία μεταξύ του χρόνου στην εργασία και του χρόνου στη σύνταξη».

Οι στόχοι είναι εκ πρώτης όψεως γενικόλογοι, αλλά βρισκόμαστε στην αρχή και κρύβονται πολλά από πίσω: παράταση του εργασιακού βίου, εσωτερική αγορά για τις συντάξεις, κινητικότητα των συντάξεων στην Ε.Ε., κοινοτικό ρυθμιστικό πλαίσιο, καθεστώς φερεγγυότητας των συνταξιοδοτικών ταμείων, κίνδυνος αφερεγγυότητας των εργοδοτών και νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις ιδιωτικές συντάξεις. Μην ξεχνάμε ότι το πανίσχυρο λόμπι των ασφαλιστικών εταιρειών και τραπεζών πιέζει εδώ και χρόνια τις Βρυξέλλες αλλά και τις κυβερνήσεις για την προώθηση των ιδιωτικών συντάξεων στα κράτη-μέλη.

Η «Πράσινη Βίβλος» προβλέπει διαβουλεύσεις με τους 27 και τους ενδιαφερόμενους (συνδικάτα κ.λπ.) μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, αναμένεται να υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Σχετικά θέματα: Ασφαλιστικό
6 «κρυφές πληγές» και 3 «σανίδες σωτηρίας»
Οι διαρροές θα φέρουν διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ
Αλλαγές συνεχίζει να υπόσχεται ο Λοβέρδος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό
6 «κρυφές πληγές» και 3 «σανίδες σωτηρίας»
Οι διαρροές θα φέρουν διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ
Μαύρα μαντάτα στην «Πράσινη Βίβλο» για τις συντάξεις
Αλλαγές συνεχίζει να υπόσχεται ο Λοβέρδος
Νέα Δημοκρατία
Δέσμιος του Μνημονίου εν μέσω βολών και μέτρων
Ξέχασε την αυτοκριτική, βλέπει όμως απαλλαγή από το Μνημόνιο σε δύο χρόνια!
Απογραφή προσωπικού του Δημοσίου
Μπλόκο στα δεδομένα των δημοσίων υπαλλήλων
Ελληνικές τράπεζες
Κίνδυνοι αφελληνισμού ελληνικών τραπεζών
ΚΚΕ
ΚΚΕ: Πολιτικό φακέλωμα οι εισφορές μέσω τραπεζών
Έκκληση για κοινή δράση
Κοινό μέτωπο δράσης κατά του Μνημονίου
Άλλες ειδήσεις
Αναμόρφωση σπουδών στη Σχολή Δικαστών
«Διαθέσιμος» δήμαρχος ο Τάσος Τζήκας
«Αποστολή» ανθρωπιάς από την Αρχιεπισκοπή