Έντυπη Έκδοση

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΘΕ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ, ΛΕΕΙ Η ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Μπλόκο στα δεδομένα των δημοσίων υπαλλήλων

Μόνο τα στοιχεία που συνδέονται με τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων μπορούν να συλλεγούν κατά την απογραφή του προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.

Η συγκέντρωση και η επεξεργασία κάθε άλλου στοιχείου δεν είναι νόμιμη, αποφαίνεται η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών, που είναι υπεύθυνο για την τήρηση του αρχείου, να λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας και να την ενημερώσει μέσα σε έξι μήνες.

Σημειώνεται ότι η απογραφή προβλέπεται στα μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της οικονομίας και, επειδή συνεπάγεται την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων μιας μεγάλης πληθυσμιακής ομάδας αλλά και εξαιτίας καταγγελιών, η Αρχή επιλήφθηκε αυτεπαγγέλτως του θέματος.

Οπως αναφέρει στην υπ' αριθμ. 43/2010 απόφασή της, μπορούν να συλλεγούν μόνον στοιχεία που είναι αναγκαία και πρόσφορα για τον σκοπό της μισθοδοσίας. Το «πράσινο φως» δίνεται και για τον αριθμό της φορολογικής δήλωσης, το έτος του εκκαθαριστικού και τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής της ΔΕΗ, που είναι χρήσιμα για την ταυτοποίηση του απογραφόμενου και τη σωστή αναγραφή της διεύθυνσής του.

Αντίθετα, δεν είναι νόμιμη η συλλογή στοιχείων όπως ο βαθμός και η βαθμολογία του τίτλου σπουδών, το θέμα του διδακτορικού τίτλου, ο βαθμός του μεταπτυχιακού, η άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου, η περιγραφή καθηκόντων και οι γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τα στοιχεία που σχετίζονται με τις ξένες γλώσσες, τις επιμορφώσεις, τους επαίνους-μετάλλια κρίνονται κατ' αρχήν μη αναγκαία και πρόσφορα, εκτός εάν από ειδικές νομοθετικές διατάξεις συνδέονται με την καταβολή επιδομάτων.

Παράλληλα η Αρχή, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Χρ. Γεραρή, υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών να εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής ασφάλειας, αφού, όπως επισημαίνει, «με τη συγκέντρωση των στοιχείων όλων των μισθοδοτούμενων και τη λειτουργία της διαδικασίας μισθοδοσίας μέσω μιας ενιαίας ηλεκτρονικής εφαρμογής, αυξάνονται οι πιθανές επιπτώσεις από τυχαία ή αθέμιτη καταστροφή, απώλεια, απαγορευμένη διάδοση ή πρόσβαση ή άλλου είδους αθέμιτη επεξεργασία του αρχείου». Σημειώνεται ότι τα δεδομένα θα τηρούνται καθ' όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου του απασχολούμενου στο Δημόσιο.

Η Αρχή ζητεί τέλος να εξεταστεί ακόμη και η δυνατότητα αποθήκευσης στη βάση δεδομένων των στοιχείων που ταυτοποιούν μοναδικά κάθε απογραφόμενο (π.χ. Ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, διευθύνσεις κ.λπ.) σε κρυπτογραφημένη μορφή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό
6 «κρυφές πληγές» και 3 «σανίδες σωτηρίας»
Οι διαρροές θα φέρουν διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ
Μαύρα μαντάτα στην «Πράσινη Βίβλο» για τις συντάξεις
Αλλαγές συνεχίζει να υπόσχεται ο Λοβέρδος
Νέα Δημοκρατία
Δέσμιος του Μνημονίου εν μέσω βολών και μέτρων
Ξέχασε την αυτοκριτική, βλέπει όμως απαλλαγή από το Μνημόνιο σε δύο χρόνια!
Απογραφή προσωπικού του Δημοσίου
Μπλόκο στα δεδομένα των δημοσίων υπαλλήλων
Ελληνικές τράπεζες
Κίνδυνοι αφελληνισμού ελληνικών τραπεζών
ΚΚΕ
ΚΚΕ: Πολιτικό φακέλωμα οι εισφορές μέσω τραπεζών
Έκκληση για κοινή δράση
Κοινό μέτωπο δράσης κατά του Μνημονίου
Άλλες ειδήσεις
Αναμόρφωση σπουδών στη Σχολή Δικαστών
«Διαθέσιμος» δήμαρχος ο Τάσος Τζήκας
«Αποστολή» ανθρωπιάς από την Αρχιεπισκοπή