Έντυπη Έκδοση

ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ

Κίνδυνοι αφελληνισμού ελληνικών τραπεζών

Τον κίνδυνο να περάσουν οι ελληνικές τράπεζες σε ξένους παράγοντες επισήμαναν χθες στελέχη των τραπεζικών ιδρυμάτων και συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ, κατά τη διάρκεια ακρόασης φορέων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για «την ίδρυση ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Β. Ράπανος και Ν. Νανόπουλος τάχθηκαν υπέρ των συνενώσεων των τραπεζών Β. Ράπανος και Ν. Νανόπουλος τάχθηκαν υπέρ των συνενώσεων των τραπεζών Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Β. Ράπανος, δήλωσε ότι ο κίνδυνος αφελληνισμού των τραπεζών είναι υπαρκτός λόγω των χαμηλών τιμών των μετοχών στο Χ.Α.

«Οπου έχει πάει το ΔΝΤ, έχουμε πάρτι εξαγορών από ξένες τράπεζες» δήλωσε, ενώ την άποψή του συμμερίστηκε λίγη ώρα αργότερα και ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Στ. Κούκος.

Εξ αυτών των λόγων, τόσο ο κ. Ράπανος όσο και ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Ν. Νανόπουλος, τάχθηκαν υπέρ των συνενώσεων. «Θα ενδυναμωθεί περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΕΤΕ.

Οι συνενώσεις κατά τους ίδιους θα επιλύσουν και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες εξαιτίας των επανειλημμένων υποβαθμίσεων των τραπεζών, της μείωσης των καταθέσεων, αλλά και της μετακίνησης ιδιωτικών κεφαλαίων σε τράπεζες του εξωτερικού.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο κ. Ράπανος δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στα νομοσχέδια της Λούκας Κατσέλη για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, υπογραμμίζοντας ότι ήταν πολύ αρνητικά για τις τράπεζες, καθώς πολλοί από τους οφειλέτες σταμάτησαν να καταβάλλουν τις οφειλές τους περιμένοντας τις ρυθμίσεις.

Πάντως, ο διοικητής της ΕΤΕ αλλά και ο Νανόπουλος διαβεβαίωσαν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο, διότι διαθέτει ισχυρή λαϊκή κεφαλαιακή βάση, αλλά και δεν έχει εκτεθεί σε κινδύνους (τοξικά τραπεζικά προϊόντα).

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον «πυρήνα» του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει ότι βάσει του μνημονίου με την τρόικα θα δημιουργηθεί ταμείο ενίσχυσης των τραπεζών με κεφάλαιο 10 δισ. ευρώ, οι τραπεζίτες εξέφρασαν την άποψη ότι, αν και δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί, εντούτοις θα αποτελέσει «μια εγγύηση, ένα δίχτυ ασφαλείας».*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό
6 «κρυφές πληγές» και 3 «σανίδες σωτηρίας»
Οι διαρροές θα φέρουν διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ
Μαύρα μαντάτα στην «Πράσινη Βίβλο» για τις συντάξεις
Αλλαγές συνεχίζει να υπόσχεται ο Λοβέρδος
Νέα Δημοκρατία
Δέσμιος του Μνημονίου εν μέσω βολών και μέτρων
Ξέχασε την αυτοκριτική, βλέπει όμως απαλλαγή από το Μνημόνιο σε δύο χρόνια!
Απογραφή προσωπικού του Δημοσίου
Μπλόκο στα δεδομένα των δημοσίων υπαλλήλων
Ελληνικές τράπεζες
Κίνδυνοι αφελληνισμού ελληνικών τραπεζών
ΚΚΕ
ΚΚΕ: Πολιτικό φακέλωμα οι εισφορές μέσω τραπεζών
Έκκληση για κοινή δράση
Κοινό μέτωπο δράσης κατά του Μνημονίου
Άλλες ειδήσεις
Αναμόρφωση σπουδών στη Σχολή Δικαστών
«Διαθέσιμος» δήμαρχος ο Τάσος Τζήκας
«Αποστολή» ανθρωπιάς από την Αρχιεπισκοπή