Έντυπη Έκδοση

ΜΕΛΕΤΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WWF

245.000 νέες θέσεις εργασίας θα φέρουν οι ΑΠΕ

Δημιουργία εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής εξοπλισμού τεχνολογιών ΑΠΕ και προώθηση δραστηριοτήτων εξοικονόμησης στα κτίρια θα φέρουν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας, εκτιμά σε μελέτη-έκθεση το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το WWF.

«Πράσινα μέτρα στην Ελλάδα και τα οφέλη που προκύπτουν αν γίνει σωστός σχεδιασμός», είναι ο τίτλος της έκθεσης, στην οποία εξετάζεται η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 35% στην ηλεκτροπαραγωγή ώς το 2020, η ανάληψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των μεταφορών.

Οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι το μεγάλο πλεονέκτημα από την εφαρμογή των μέτρων για τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση αφορά κυρίως τις νέες θέσεις εργασίας που πρόκειται να δημιουργηθούν. Στα κτίρια αναμένεται να έχουμε 215.000 νέες θέσεις εργασίας, και από τη διείσδυση των ΑΠΕ στον ενεργειακό τομέα, επιπλέον 30.000. Βασική προϋπόθεση για το αποτέλεσμα αυτό θα αποτελέσει η δημιουργία εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής εξοπλισμού ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών.

Η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας απαιτεί επενδύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ έως το 2020 (σ.σ. χρονολογία που θέτει ως όριο η Ε.Ε. για την επίτευξη στόχων σχετικά με τη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων του θερμοκηπίου και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες).

Πηγή: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - WWF Πηγή: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - WWF Για κάθε ευρώ που επενδύεται στις παντός είδους ΑΠΕ προκύπτει ότι θα έχουμε όφελος 2,4 ευρώ , τονίζει στην έκθεση ο Αναστάσιος Ξεπαπαδέας, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και βασικός συντάκτης της έκθεσης. Στον κτιριακό τομέα θα απαιτηθούν επενδύσεις τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ, αλλά τα οφέλη θα είναι περισσότερα και θα ξεπεράσουν τα 17 δισ. Αντιστοίχως, προκύπτει ότι η βελτίωση της απόδοσης των μεταφορών (αύξηση μεριδίου των μέσων κατά 10%) θα προσδώσει όφελος περίπου 1 δισ. ευρώ. Επίσης, η κατάλληλη προώθηση της οικολογικής οδήγησης θα έχει ως αποτέλεσμα ένα όφελος της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση, όμως, αναφέρεται πως με το πέρασμα του χρόνου θα απαιτηθεί η εντονότερη συμμετοχή της Πολιτείας στον επιμερισμό του κόστους των δράσεων, ιδίως για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και τις μεταφορές, μέσω παροχής κινήτρων και επιδοτήσεων. Γι' αυτό τον σκοπό προτείνουν μια σειρά από τρόπους εύρεσης κεφαλαίων, όπως η ένταξη ειδικών προνοιών στον νέο αναπτυξιακό νόμο, η αύξηση της εισφοράς της ΔΕΗ από 0,4% στο 4%, η αύξηση του ανταποδοτικού τέλους ΑΠΕ από 3% στο 4%, η αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και η λήψη πόρων από το Πράσινο Ταμείο, όποτε συσταθεί.

Ο διευθυντής του WWF, Δημήτρης Καραβέλλας, εξηγεί ότι το ουσιαστικό ζητούμενο είναι ένας ορθολογικός σχεδιασμός για τις ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας, ο οποίος θα διέπεται από πλήρη διαφάνεια και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, με προοπτική «κερδών» για τους πολίτες. Απαραίτητος ένας ελεγκτικός μηχανισμός που θα αποτρέψει την είσοδο κερδοσκόπων... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Περιβάλλον
Λεωφόρος... απορριμμάτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΑμεΑ
Λογισμικό ανθρωπιάς
Κραυγή ΑμεΑ
Επιστολή
«Γιατί χρησιμοποίησα το φουσκωτό σκάφος του Λιμενικού»
Εγκρίθηκε η ζεύξη
Υποθαλάσσια για Λευκάδα
Περιβάλλον
245.000 νέες θέσεις εργασίας θα φέρουν οι ΑΠΕ
Λεωφόρος... απορριμμάτων
Συνέντευξη: Ντέιβιντ Γκόλντφιλντ
«Η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να ανθίσει εν μέσω κρίσης»
Trafficking
Εφιάλτης για τις κόρες της Νιγηρίας
Μαθήματα... στη μπάρα
Μπάρμαν με δίπλωμα
Αριστερά
Ο κρατισμός έπνιξε και την Αριστερά;
Άλλες ειδήσεις
Σε αργία ο δήμαρχος Ζαχάρως
Γιαννιτσά: Εκλεισαν την εθνική οδό
Χωριστά η τιμή του ροδάκινου
Επιασαν τον ληστή των νοσοκομείων