Έντυπη Έκδοση

ΤΟ «ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ» ΚΑΙ Η ΝΙΓΗΡΙΑΝΗ ΜΑΦΙΑ

Εφιάλτης για τις κόρες της Νιγηρίας

Εκατοντάδες Αφρικανές, κυρίως Νιγηριανές, που είχαν ταυτιστεί με το «πεζοδρόμιο» κάθε νύχτα στο κέντρο της Αθήνας, άλλαξαν και αυτές στέκια, σε αναζήτηση πελατείας λόγω κρίσης, από τα κυκλώματα που τις εκμεταλλεύονται. Το τελευταίο διάστημα οι «πιάτσες» επεκτάθηκαν σε σκοτεινές γωνιές συνοικιών όπως το Παγκράτι, ο Νέος Κόσμος, τα Ανω Πατήσια, με «ελκυστικές προσφορές» -15 ευρώ- ακολουθώντας τους νόμους, τις συνθήκες και τη ζήτηση της αγοράς...

Κάποτε η Λεωφόρος Συγγρού, η Σόλωνος, η Βουκουρεστίου είχαν συνδεθεί με τον αγοραίο έρωτα, που τώρα μεταναστεύει στις γειτονιές της περιφέρειας.

Η σωματεμπορία νεαρών Νιγηριανών αποτελεί πανευρωπαϊκό φαινόμενο, με χαρακτηριστική την παρουσία τους κάθε βράδυ, κυρίως στις μεγαλουπόλεις του νότου (Ρώμη, Μιλάνο, Μπολόνια) αλλά και της Ισπανίας, που αποτελούν και τις πύλες εισόδου χιλιάδων μεταναστών από την Αφρική. Η κατάσταση αυτή αποδίδεται με τον διεθνή όρο «τράφικινγκ», που σημαίνει μεταφορά και χαρακτηρίζει τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανθρώπων με εμπορικούς όρους (κέρδος).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, στη χώρα μας το 90% από τις πόρνες αφρικανικής καταγωγής προέρχονται από τη Νιγηρία και το μεγαλύτερο ποσοστό τους από την πόλη Μπενίν της επαρχίας Εντο. Μεγαλύτερη και πιο ισχυρή στρατιωτικά αφρικανική χώρα (140 εκατ. κάτοικοι) η Νιγηρία θεωρείται και η πλέον διεφθαρμένη. Γειτονικές, την αποκαλούν «νταβατζή» της περιοχής και λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν εκεί, οι κάτοικοι αναγκάζονται να προσφύγουν στην παράνομη μετανάστευση, με άδηλο μέλλον.

Στη Νιγηρία καταγγέλλεται ότι δρα το καλύτερα οργανωμένο έγκλημα στην Αφρική, με δομή που θυμίζει τις φαμίλιες της μαφίας στον ιταλικό Νότο.

Η αρχή έγινε πριν από πολλά χρόνια με το εμπόριο ναρκωτικών. Ο Γιώργος Βανικιώτης, διοικητής της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, διευκρινίζει ότι όπως δείχνουν τα στοιχεία στη Νιγηρία «δεν υπάρχει εξειδίκευση σ' έναν τομέα παράνομου εμπορίου. Η ίδια "οικογένεια" (εγκληματική ομάδα) μπορεί να πουλάει κοκαΐνη, να κάνει ηλεκτρονικές απάτες αποσπώντας χρηματικά ποσά, να πουλάει γυναίκες, να εμπλέκεται σε δίκτυα λαθρομετανάστευσης ή σε οτιδήποτε αποφέρει χρήματα».

Οι Νιγηριανοί που συλλαμβάνονται, προσθέτει, είναι πανέξυπνοι. Η βασική τους απασχόληση είναι η εμπορία κάθε είδους ναρκωτικών. Η ατζέντα ενός Νιγηριανού μοιάζει με εκείνην άνδρα του ΟΗΕ. Υπάρχουν αριθμοί τηλεφώνων συμπατριωτών τους που βρίσκονται στο Τόκιο, το Μεξικό, σ' άλλα σημεία του πλανήτη κι όλοι επικοινωνούν μεταξύ τους...

Ο Γ. Βανικιώτης τονίζει ότι «την τελευταία δεκαετία, η πορνεία είναι το πλέον προσοδοφόρο οργανωμένο έγκλημα. Σ' αυτό το εμπόριο δεν εμπλέκονται λευκοί. Οι Ελληνες είναι πελάτες. Το 2004 άρχισαν να φέρνουν Νιγηριανές από την Ιταλία. Λόγω κορεσμού από τις Ανατολικο-ευρωπαίες, το νέο «προϊόν» δοκιμάστηκε, άρεσε και είχαν μεγάλα κέρδη. Σήμερα έρχονται με τα καραβάνια των λαθρομεταναστών μέσω Τουρκίας. Μετράμε εκατοντάδες γυναίκες που δημιούργησαν μεγάλες πιάτσες στους δρόμους. Ομως «δεν είναι όλες θύματα. Οι περισσότερες πιστεύουν στο "βουντού", που το φοβούνται και τις δεσμεύει, ωστόσο γνωρίζουν τι επάγγελμα θα κάνουν. Μόνο λίγες νόμιζαν πως θα δούλευαν σε νόμιμη δουλειά».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ιντερπόλ, οι Νιγηριανές μεταφέρονται πρώτα μέσω της Σαχάρας. Χρειάζονται αρκετές εβδομάδες να τη διασχίσουν και στο διάστημα αυτό γίνονται σεξουαλικές σκλάβες των Βεδουίνων που τις οδηγούν στα παράλια. Κι εκεί θα εργαστούν σε οίκους ανοχής μέχρι να περάσουν στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

Το στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται και στη διάσταση των διαμαρτυριών των Αθηναίων: «Μας ζητούν να φύγουν οι Νιγηριανές από το κέντρο. Οι προσπάθειες να μη συνωστίζονται σε συγκεκριμένο χώρο και η αύξησή τους οδηγεί στην εξάπλωση του φαινομένου. Επιπλέον, δεν επαναπατρίζονται. Πρέπει να το επιθυμούν οι ίδιες, αλλά αρνούνται. Κάποιες είναι θύματα τράφικινγκ και οι υπόλοιπες, πολλές ανήλικες, δεν έχουν εναλλακτική λύση. Προσπαθούμε να ανακόψουμε τη συνεχή "εισαγωγή" τους και να τις προστατεύσουμε. Εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, που προϋποθέτει ευρωπαϊκή στρατηγική. Σε όσες χαρακτηριστούν θύματα εμπορίας ανθρώπων τους χορηγούνται άδεια διαμονής και εργασίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παρακολουθούν κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΟΑΕΔ».

«Οσο υπάρχει ζήτηση θα υπάρχει προσφορά. Οι κοπέλες που συλλαμβάνονται, την επομένη είναι ελεύθερες όπως προβλέπεται για τα πλημμελήματα. Εάν δεν έχουν νόμιμα χαρτιά κρατούνται περίπου δύο μήνες στο Αλλοδαπών και επιστρέφουν στο δρόμο»... *

Ανήλικες «πουλιούνται» σε ανήλικους

Μόλις σκοτεινιάσει δρόμοι και στενά της Αθήνας, στην Αχαρνών, την Πατησίων, τη Λιοσίων, την 3η Σεπτεμβρίου, την πλατεία Κουμουνδούρου, γεμίζουν από νεαρές Νιγηριανές.

Τελευταία και στην Ερμού, την Καποδιστρίου, κοντά στο Καλλιμάρμαρο και το άλσος Παγκρατίου, στους πεζόδρομους του Ν. Κόσμου, στο πάρκο της λεωφ. Αλεξάνδρας και σ' άλλες γειτονιές. Καταγγελίες αναφέρουν για πορνεία δίπλα σε σχολεία, μέσα σε πάρκα και υπαίθρια γκαράζ μέρα μεσημέρι, ακόμη και με πελάτες μαθητές. Ανήλικες πουλάνε το κορμί τους σε ανήλικους αντί 5 ευρώ.

Συνήθως φορούν κολλητό μπλουζάκι και παντελόνι, αστραφτερή ζώνη και γυαλιστερά παπούτσια. Βαμμένες ξανθιές ή με παραδοσιακά κοτσιδάκια, κρατούν σφιχτά το κινητό τους και προκαλούν τους περαστικούς με άσεμνες χειρονομίες, αδιακρίτως, ακόμη και μπροστά σε γυναίκες. Στη γωνία ή και προκλητικά, ανάμεσά τους, πάντα ο Νιγηριανός που τις εκμεταλλεύεται. Οταν μία μπαίνει σε αυτοκίνητο κάποιος κρατάει τον αριθμό. Πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα από Νιγηριανούς προαγωγούς.

Αρχίζουν ζητώντας 30 ευρώ για να κατέβουν στα 15. Η τιμή «παίζει» ανάλογα με τα προσόντα της κοπέλας και πόσες μέρες έχει να πάει με πελάτη. Αν ο «νταβατζής» περιμένει 150 ευρώ, θα κάνει εκπτώσεις για να τα συγκεντρώσει.

Μέσω Τουρκίας στον νταβατζή της Κυψέλης

Η 20χρονη Ολά βρίσκεται μόλις έξι μήνες στη χώρα μας.

Κατάφερε να ξεφύγει από τα δίχτυα της πορνείας με τη βοήθεια της νιγηριανής Εκκλησίας. Σήμερα κρύβεται από το κύκλωμα και προσπαθεί να βρει νόμιμη δουλειά:

«Φθάνοντας στην Τουρκία μ' έκλεισαν σ' ένα δωμάτιο για ένα μήνα. Μου πήραν το διαβατήριο, ό,τι χαρτιά είχα. Υποσχέθηκαν πως θα πέρναγα τα σύνορα με τρένο. Με υποχρέωσαν να μπω σ' ένα μικρό φουσκωτό, λέγοντάς μου ότι αν δεν θέλεις να μπεις εδώ, σε σκοτώνουν να μη μιλήσεις. Μείναμε τρεις ώρες στη θάλασσα, κινδυνεύσαμε να πνιγούμε. Φθάνοντας στη Λέρο, μου είχαν πει να δηλώσω Σομαλή. Ετσι πήρα τη ροζ κάρτα.

Για την Ελλάδα δεν γνώριζα τίποτα. Ο Γολγοθάς με περίμενε στην Αθήνα. Μου είχαν δώσει το τηλέφωνο Νιγηριανού που με πήγε σ' ένα μικρό διαμέρισμα στην Κυψέλη, όπου έμενε με τη γυναίκα του. Ηταν τα αφεντικά. Είχαν εκεί άλλες έξι κοπέλες.

Υστερα από μία εβδομάδα κλεισμένη στο σπίτι, με πήγαν στην Ομόνοια. Κάθε βράδυ με άφηναν στην Ομόνοια να περιμένω άνδρες. Πήγαινα σ' ένα ξενοδοχείο στη Σοφοκλέους με ναρκομανείς, με όποιον έβλεπα μπροστά μου για 15-20 ευρώ. Μου συμπεριφέρθηκαν άθλια. Με χτυπούσαν, τραβούσαν τα μαλλιά μου. Δεν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό. Με υποχρέωναν να πηγαίνω με πελάτες ακόμα και τις μέρες της περιόδου.

Δεν φοβάμαι το τζούτζου (βουντού), είμαι χριστιανή. Αυτούς φοβόμουνα. Μου έλεγαν "εδώ δεν έχεις κανέναν άλλο, μόνο εμάς. Δεν ξέρεις τη γλώσσα, τη χώρα, δεν ξέρεις να κυκλοφορήσεις, δεν έχεις χαρτιά". Εξαναγκάσθηκα να κάνω ό,τι ζητούσαν. Προσπαθείς να ξεπληρώσεις και δεν αντιδράς καθόλου. Μου απαγόρευαν ακόμα και να μιλήσω με Αφρικανούς, πλήρωνα πρόστιμο.

Επιστρέφοντας το πρωί μάς έψαχναν ακόμα και σε απόκρυφα σημεία, μήπως κρύψουμε κανένα νόμισμα. Εμείς δεν παίρναμε ούτε ένα ευρώ. Μια μέρα συνάντησα κάποιον από τη νιγηριανή Εκκλησία. Αυτός με έσωσε. Τώρα ψάχνω για δουλειά. Αλλά φοβάμαι μη με βρει η μαφία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΑμεΑ
Λογισμικό ανθρωπιάς
Κραυγή ΑμεΑ
Επιστολή
«Γιατί χρησιμοποίησα το φουσκωτό σκάφος του Λιμενικού»
Εγκρίθηκε η ζεύξη
Υποθαλάσσια για Λευκάδα
Περιβάλλον
245.000 νέες θέσεις εργασίας θα φέρουν οι ΑΠΕ
Λεωφόρος... απορριμμάτων
Συνέντευξη: Ντέιβιντ Γκόλντφιλντ
«Η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να ανθίσει εν μέσω κρίσης»
Trafficking
Εφιάλτης για τις κόρες της Νιγηρίας
Μαθήματα... στη μπάρα
Μπάρμαν με δίπλωμα
Αριστερά
Ο κρατισμός έπνιξε και την Αριστερά;
Άλλες ειδήσεις
Σε αργία ο δήμαρχος Ζαχάρως
Γιαννιτσά: Εκλεισαν την εθνική οδό
Χωριστά η τιμή του ροδάκινου
Επιασαν τον ληστή των νοσοκομείων