Έντυπη Έκδοση

ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ

Μπάρμαν με δίπλωμα

Ικανότητες ταχυδακτυλουργών και γνώσεις αλχημιστών διδάσκονται οι επίδοξοι μπάρμεν, που πλέον έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε ειδική σχολή προτού κάνουν τα πρώτα τους βήματα πίσω από την μπάρα.

Τρίτος στον κόσμο σε διαγωνισμό flairbartending ο Ηλίας Κούσης. Εδώ κάνει τα «μαγικά» του Τρίτος στον κόσμο σε διαγωνισμό flairbartending ο Ηλίας Κούσης. Εδώ κάνει τα «μαγικά» του Ιδιαίτερα τώρα με την κρίση, επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες αναζητούν επαγγελματίες μπάρμεν που θα φέρουν ή θα κρατήσουν την πελατεία στα μαγαζιά τους.

Στη σχολή για μπάρμεν «Barphilosophy», που έχει ανοίξει εδώ και λίγους μήνες στον Νέο Κόσμο, οι «μαθητές», αντί για θρανία, κάθονται πίσω από την μπάρα.

Τουλάχιστον για τα πρακτικά μαθήματα. «Διδάσκονται μέχρι και πώς να αναγνωρίζουν τη διάθεση του πελάτη για να συμπεριφερθούν ανάλογα», λέει ο ιδιοκτήτης της σχολής Ηλίας Κούσης. «Ομως τα μαθήματα ξεκινάνε από το Α. Καθαριότητα, σωστό ντύσιμο και τρόποι. Ολα έχουν τη σημασία τους». Μετά η θεωρία. Οχτώ ώρες κάθε μέρα. Σύσταση του κάθε ποτού, πιθανές αναμίξεις, βασικά κοκτέιλ, μεζούρες, αλλά και θεωρία μιξολογίας (mixology), με όλες τις πρακτικές εφαρμογές. Επίσης, διεξοδική μελέτη όλων των εξωτικών φρούτων, των εργαλείων, αλλά και των διαφορετικών ποτηριών που απαιτούνται για το κάθε ποτό ή κοκτέιλ. Επίσης, στη σχολή πραγματοποιούνται διαρκώς σεμινάρια για καινούργια κοκτέιλ και ανταλλαγή απόψεων, ενώ αρκετοί μπάρμεν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, προκειμένου να μάθουν ό,τι νεότερο, αλλά και να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς και πρωταθλήματα.

Περίτεχνες κινήσεις

Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων περιλαμβάνει το εντυπωσιακό flairbartending. «Πώς θα διασκεδάσουμε τον πελάτη», συνεχίζει ο Ηλίας Κούσης, που έχει κατακτήσει την τρίτη θέση στον κόσμο σε διαγωνισμό flair. Πρακτικά, το flairbartending είναι εμπνευσμένο από τους ζογκλέρ, όμως όλοι οι μπάρμεν δηλώνουν κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται για ζογκλερικά. Είναι όλες αυτές οι δύσκολες και περίτεχνες κινήσεις που θυμίζουν περισσότερο χορογραφία, με μπουκάλια, σέικερ και ποτήρια να στριφογυρίζουν στον αέρα.

«Με την κρίση», λέει ο Ηλίας Κούσης, «ο κόσμος από εκεί που θα έβγαινε τρεις φορές την εβδομάδα, τώρα θα βγει μόνο μία. Θέλει όμως να περάσει καλά, και αυτό το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών μαγαζιών που προσλαμβάνουν επαγγελματίες μπάρμεν».

Ο 25χρονος Στέλιος Κόης, φοιτητής Τουριστικών Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Αθηνών και απόφοιτος της σχολής, λέει: «Ως σερβιτόρος ξεκίνησα τυχαία. Εκεί όπου δούλευα έβλεπα τα απίστευτα πράγματα που έκαναν οι μπάρμεν. Τη μαγική ικανότητα και γνώση που είχαν να τα παντρεύουν όλα τέλεια. Είπα, κάτι τέτοιο θέλω να κάνω. Εγώ δημιουργώ. Ετσι το βλέπω. Να δημιουργώ και να διασκεδάζω με θεατρικότητα τον πελάτη».

Ο 36χρονος Nicolas Saint-Jean από τη Γαλλία θεωρείται θρύλος. Είναι τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής σε διαγωνισμούς flair, ενώ έχει να λέει πως μέχρι και η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ τον έχει παρακολουθήσει (στο πλαίσιο των εορτασμών του Χρυσού Ιωβηλαίου το 2002) να κάνει τα «κόλπα» του. Βρέθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στη σχολή «Barphilosophy» στον Νέο Κόσμο, προκειμένου να παραδώσει σεμινάρια σε επίδοξους Ελληνες μπάρμεν.

Οπως είπε στην «Ε», «οτιδήποτε μπορεί να γίνει τέχνη, εάν είσαι αρκετά παθιασμένος με αυτό. Να φτιάχνεις σωστά ποτά και να χειρίζεσαι επιδέξια τα μπουκάλια, αλλά και ό,τι υπάρχει πίσω από την μπάρα, για να διασκεδάσεις τον πελάτη, είναι και αυτό μια μορφή τέχνης. Το σωστό flair είναι σαν μια χορογραφία, που απαιτεί και αυτή άπειρες ώρες εξάσκησης». Για περισσότερα: www.barphilosophy. com

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΑμεΑ
Λογισμικό ανθρωπιάς
Κραυγή ΑμεΑ
Επιστολή
«Γιατί χρησιμοποίησα το φουσκωτό σκάφος του Λιμενικού»
Εγκρίθηκε η ζεύξη
Υποθαλάσσια για Λευκάδα
Περιβάλλον
245.000 νέες θέσεις εργασίας θα φέρουν οι ΑΠΕ
Λεωφόρος... απορριμμάτων
Συνέντευξη: Ντέιβιντ Γκόλντφιλντ
«Η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να ανθίσει εν μέσω κρίσης»
Trafficking
Εφιάλτης για τις κόρες της Νιγηρίας
Μαθήματα... στη μπάρα
Μπάρμαν με δίπλωμα
Αριστερά
Ο κρατισμός έπνιξε και την Αριστερά;
Άλλες ειδήσεις
Σε αργία ο δήμαρχος Ζαχάρως
Γιαννιτσά: Εκλεισαν την εθνική οδό
Χωριστά η τιμή του ροδάκινου
Επιασαν τον ληστή των νοσοκομείων